Pazartesi , 29 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / BETA-PAK KENDİSİNE HAS ÇÖZÜMLERİ İLE MÜŞTERİLERİNE SÜREKLİ KAZANIMLAR SUNAR

BETA-PAK KENDİSİNE HAS ÇÖZÜMLERİ İLE MÜŞTERİLERİNE SÜREKLİ KAZANIMLAR SUNAR

Cengiz Karagülle BETA-PAK Genel Müdürü

BETA-PAK KENDİSİNE HAS ÇÖZÜMLERİ İLE MÜŞTERİLERİNE SÜREKLİ KAZANIMLAR SUNAR
Cengiz KARAGÜLLE Kimdir?

Ziraat yüksek mühendisidir ve aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası Makine ve Ekipmanları Meslek Komitesi üyesidir. Peynir ve yoğurt üzerine yüksek lisans yapmıştır. 1974 yılına kadar bu sektörde imalat müdürlüğü yapmıştır. Seperatör ve pastörizatör gibi makineleri üretmiştir.
 
Cengiz KARAGÜLLE
BETA-PAK
Genel Müdür



BETA – PAK HAKKINDA:

Beta-Pak 1997 yılından günümüze kadar, ambalaj sektöründe faaliyet göstermektedir. Yüksek standartlarda termoform ve özel ambalaj makinaları üretimi yapmaktadır. Üretmiş olduğu makinalarda günümüzün en son teknolojilerini kullanmaktadır. Makinalarını uzman personeli ve geniş makina parkuru sayesinde en kaliteli şekilde üretir. Ürettiği makinaları 74 ülkeye ihraç ediyor. İleri teknoloji ürünü olan makinalarını profesyonel elemanları ile hızlı, güvenli, servisi ve yedek parça stoğu ile sunmaktadır. Müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda özel tip makinalarda imal etmektedir.
 

‘’FİYAT UNUTULUR, KALİTE ASLA UNUTULMAZ’’ sloganıyla yola çıkan Beta-Pak otomatik paketleme ve ambalajlama makinaları bulunduğu konuma gelebilmek için nasıl bir süreçten geçmiştir?
 
Bu slogan ile yola çıkan BETA-PAK, 1997 yılından bu yana ambalaj sektöründe en hızlı büyüme gösteren firmadır. BETA-PAK olarak kalite politikamız sürekli müşteri memnuniyetini sağlamak, satın alma biriminden teslimata kadar olan tüm proses safhalarında hedeflenen kalite düzeyinden sapmadan gerekli üretimi yapmak ve kendi tasarladığımız ürünleri dünya pazarına taşıyarak ülke ekonomisine katkıda bulunmaktır. Mevcutta Arnavutköy’de faaliyet gösteren firmamız, İstanbul Bayrampaşa’da 24 yıl önce 75 m2’lik alanla faaliyete geçmiştir. Şuan 7500 m2 kapalı alanda 150 uzman personeli CAD/CAM destekli tasarım ve imalat teknolojisini kullanarak üretime devam etmektedir. Sürekli olarak kullanılan parçaların ve müşteriye özel tasarlanan ekipmanların tüm üretim ve montaj aşamalarını sürekli kalite kontrol mantığıyla takip eden BETA-PAK, ISO 9001 Kalite Belgesine sahiptir.
BETA-PAK; Thermoform ambalajlama sektöründe 1997'den bugüne faaliyet gösteren 24 yıllık tecrübesiyle yüksek kaliteli, ileri teknolojiyi benimsemiş profesyonel ekip çalışmasını ön planda tutan, devamlı olarak gelişen ve geliştiren, sektöründe dünyadaki gelişmeleri takip eden ve gelişmelerin getirmiş olduğu yenilikleri anında uygulayıp yeni gelişmelere yelken açan teknolojide ısrarcı, yaptıklarını ve yapacaklarını yeterli görmeyen, her geçen gün hedeflerini yükselten işinde idealist bir yapıya sahip olan bir makina üreticisidir. Günümüz şartlarında teknik ve teknoloji durmadan değişmekte ve gelişmektedir. Bu değişim ve gelişme bireylerin ve kurumların üzerine uyma ve uygulama sorumluğunu getirmiştir. Bu sorumluluğu ve yükümlülüğü kendimize ilke edinerek, müşteri memnuniyetini ön planda tutup üretici ve tüketici dostu makinalar üretmeyi kendimize vazife olarak gördük. Dolayısıyla teknolojinin tüm sistemlerini kullanıp siz değerli müşterilerimize en iyi, en güzel, en mükemmel makinaları üretmekten ve sunmaktan kıvanç duyuyoruz...
 
Pek çok ülkeye makina ihraç ediyorsunuz. Şu an için ihracat yaptığınız ülkeler hangileri? 

Avrupa’dan Uzak Doğu’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya uzanan farklı coğrafyalarda 2000’e yakın makinalarımız mevcuttur. Şu anda 74 ülkeye, makina ihracatı yapıyoruz. 2010 yılından bu yana İran, Irak, Dubai, Fransa, Almanya, Hollanda, Avusturya, Danimarka, İtalya, Romanya, Portekiz, Rusya, Etiyopya, Hindistan, Afganistan, ABD gibi ülkelere Senegal'den Filipinlere, Tanzanya'dan İngiltere'ye kadar dünyanın dört bir yanına termoform makinaları ihracatı yapmaktayız. Her yıl belli oranda artışlar ile çalışma alanımız her geçen gün genişlemektedir. Pazarlama departmanında yetkin çalışma arkadaşlarımız ile portföyümüzü genişletmek için çalışmalar yapmaktayız. 2010 yılından sonra 36'ya yakın yeni pazar dahil ettik. Her geçen gün bünyemize yeni pazar ağı oluşturmaya devam ediyoruz. İhracata yönelik etkin bir yönetim modelini gerçekleştirmesi, uluslararası pazarlarda rekabet gücü kazanması için gereken bilgi, teknoloji, AR-GE, çevre ve ilişkiler gibi girdiler konusunda çeşitli kolaylıklar sağlamaktayız. Firmamıza ihracat stratejisinin ne olduğu ve dış pazar araştırması ile ihracata ilişkin işletme stratejisinin uluslararası kuruluşların yayınları çok zengin bir bilgi hazinesi oluşturmaktayız. Bilindiği üzere pazarlamanın yönü dijital platformlara önemli ölçekte evrildi. BETA-PAK yurt içi ve uluslararası fuarlara aktif olarak katılım yapmakla beraber gelişen dijital pazarlama alanında köklü bir dönüşüm sürecini yönetmeyiz. SEO uygulamalarıyla da destek veriyoruz. Yurtdışı temsilcilikleri genişletip reorganize edeceğiz. Avrupa’da imalat ve montaj konularında satış kapsamlı projelerimizi çok yakında devreye alacağız.
 
2022 yılı hedef ve projelerinizden söz edecek olursak neler söylersiniz? 

BETA-PAK 2022 hedeflerimizin en başında yeni projemiz olan 2021 yılı sonu 2022 yılı başında 20.000 m2’lik yeni bir fabrikaya geçiş projemiz bulunmaktadır. Akabinde müşteri tarafındaki çalışmalarımız talep odaklı iş yapabilen bir sektör de faaliyet gösteriyoruz. Haliyle ihtiyaca AR-GE çalışmaları ile destek veriyoruz. Çalışanlarımızla ilgili hedeflerimiz var. Bugün 150 kişilik dinamik bir ekibiz. Bu bizi çok zinde tutuyor. 2022’de çok büyük bir dönüşüm yapmak istiyoruz. Hem kendi yeteneklerimizi yurt dışı ofislerimizde kullanmak hem de küresel ağdaki konjoktürden faydalanmak,  bir diğeri ise teknoloji ise bütün hizmetlerimizi radikal şekilde değiştiriyor. Stratejimiz güçlü hedefimiz iddialıdır.
 
Faaliyet gösterdiğiniz sektörler neler? Yoğunluklu olarak hangi sektörlere yönelik üretim yapıyorsunuz? 

BETA-PAK’ ın kurumsal sitesini takip ettiğinizde sektörel bazdaki makina çeşitliliğini görmeniz mümkündür. Bu tecrübe BETA-PAK kurumsal hafızasında çok değerli iş çözüm tecrübelerini ihtiva eder. Genelde ilaç ve gıda sektörüne yönelik makina üretimi yapıyoruz. Et, süt ürünleri ve ayrıca kuru meyveler, pasta ve kekler, mantı, reçel, bal, fındık kreması, çeşitli mezeler-soslar, salça, ayran, meyve suyu, hijyenik ürünler ve promosyon ürünleri gibi çok çeşitli ürünlerin ambalajlamasına yönelik farklı makinalarımızla hizmet veriyoruz. En yoğun çalıştığımız alanlardan biri bardak su paketlemesi. Daha çok bu ürünü lokantalarda veya seyahat şirketlerinde, otellerde görebilirsiniz. İhracatımızda oldukça seri ve yoğun şekilde devam ediyor. Günümüz dünyasında ‘Hızlı Hazırlama ‘ ölçütü ile yeni bir kavram oluştu. İnsanlar gün içerisinde zamanla yarışırken gıda ürünlerinin en kolay yöntemlisini tercih ediyor. Diğer sektör olan medikal ürünlere de ağırlık veriyoruz. Günümüz Covid-19 sürecinde tüm isteklere cevap vermek için imalattan satış desteğe kadar tüm departmanlarımız özverili çalışmaya devam etmektedir. Dolayısıyla kullanabileceğiniz her ürünün paketlemesini yapabilecek düzeydeyiz. Otomasyon ve Robot çözümleri ile de destek vermekteyiz.
 
Türkiye’de üretimi ve ihracatı hızla gelişen bir ambalaj sektörü var. Dünyadaki gelişmeler Türkiye’deki üretim sektörüne nasıl yansıyor?

Türkiye dünyada her geçen gün dışa bağlılığını azaltıyor. İhracat konusunda yeni yatırımlarını yapmakta olan sektöre sahiptir.  Ambalaj konusunda yeni ve gelişmek olan bir ülke olduğu için Avrupa’ya esasla daha uygun malzeme üretimi yapıyor. Kalite, beyin gücü ve yaratıcılık konusunda zengin birikime sahibiz. Birim maliyeti düşürebilmek için Çin ile rekabette değil ancak bir o kadar da yakın. Bundan kaynaklı yurt dışı firmaların Avrupa dışı pazar arayışlarına cevap olarak Türkiye’de BETA-PAK‘ ın ismini verebiliriz.
 
Türkiye’de otomasyon kavramı her geçen gün daha da önem kazanırken BETA-PAK olarak AR-GE çalışmaları konusunda nasıl bir yol ve yöntem izliyorsunuz? Gelişen teknoloji üretiminizi nasıl şekillendiriyor? 

Bilindiği üzere otomasyon sistemleri dünyada hızlanmasının en büyük sebebi tekrar edilebilir kaliteli ürünler üretmek, ikincisi giderek artan daha fazla üretmek kavramını karşılık gelmesi açısından çok önemlidir. Bu konuda BETA-PAK firması yaptığı bütün çalışmaları bir mühendislik formatı içinde değerlendirir. Bunları CAD/CAM vasıtasıyla tasarlar ve kendi bünyesindeki parçaların talaşlı imalatlarını yine takım yollarını CAM modüllerinden çıkartmak suretiyle çalışmalarını gerçekleştirir. Fakat burada bilinmesi gereken en önemli husus şudur: Değişen ve gelişen paketleme çözümleri için yeni yazılımları yeni uygulamaları sisteme dahil etmeniz ve onların sistem içinde çalışabilir tutmanız için sürekli değişen bir parametre kontrolü yapmanız gerekir. BETA-PAK bunu kendi bünyesinde ARGE biriminde yetkin personel ile sürekli yapmaktadır. Dünyada hat sonu uygulamalarının gelişmesinin tek sebebi tekrar edilen kalite üretimlerini sağlamak ve çok yüksek hızdaki üretimlere cevap verebilmektir. Fakat BETA-PAK olarak bu iki fonksiyonun dışında ürünün maliyetlerini de minimize etmek amacıyla gerek dolum sistemlerinde gerekse firelerin azaltılması konusuna BETA-PAK kendisine has çözümleriyle müşterilerine sürekli kazanımlar sağlamaktadır. Çünkü geldiğimiz dönem itibariyle artık karlılığın çok ciddi anlamda düştüğü bir dönem olarak görmekteyiz. Enerji ve malzeme kazanımları ya da dolum sistemlerindeki gramaj hassasiyeti unsurlarını kendi bünyesinde hassas bir şekilde takip etmektedir.
Yıllardır başarısını ispatlamış çözüm ortaklarımız ile çalışmaktayız. Projelerimizi birlikte şekillendirip yönlendiriyoruz. En iyi ürünü en son konsepteki kompenentleri firmamız merkezinde uygulama yaparak en başarılı şekle getirip, ete kemiğe büründürüp makinalarımız ile konuşturuyoruz. Omron, Festo gibi benzer çözüm ortaklarımızla birçok mühendislik ekipmanlarımızı her geçen gün daha iyi yazılım ve otomasyonlarla verimi, kaliteyi, sürdürülebilirliği arttırma yolunda her geçen gün daha iyi bir noktaya geliyoruz.
 
 
Bir ürünün satılmasında etkin rol oynayan konulardan biri de ambalaj. Ambalajda diğerlerinden farkını ortaya koyan özellik sizce nedir? Ambalaj tasarımları ve kaliteleri hakkında ne düşünüyorsunuz? 

İçerisinde bulunmuş olduğumuz sektörün insan sağlığına direkt etki eden bir sektör olduğunun bilinci ve sorumluluğunun idrakindeyiz. Bu nedenle ticari kaygılardan olumsuzluklardan sıyrılıp işimizi bu sorumluluk içerisinde yapma zorunluluğu vardır. Bizlerde bu zorunluluğa seve seve uymak zorundayız. Uymaya ve uygulamaya devam edeceğiz. Üretmiş olduğumuz makinalarda hijyen konseptine uygun olması en önemli hususlarımız arasındadır. Üretim yapmak bir sorumluluk işidir. Üretmek sizin nitelikli bir iş yapmanızı gerektirir. En nihayetinde bizim makinalarımızda ambalajlanan ürünler insanlar tarafından tüketilmektedir. Sağlıklı koşullarda üretim yapmak bizim birincil görevimizdir. Bununla birlikte folyonun doğru ısılarda formlanması çok önemlidir. Dolum ünitelerimizi tasarlarken otomatik CIP sistemleri makinalarımız ile akuple ederiz. Böylece çıkan ürün tüketilebilir ilkeleri içerisinde barındırır. Teknolojik bakımdan üst düzey sınıflandırma gibi daha birçok etkeni göz önünde bulundurup satır arasında belirttiğimiz İNSAN faktörüne azami dikkat göstererek makina üretimi yapmaktayız.
 
Pazarda etkinliği sürdürebilmenin yollarından biri satış sonrası teknik destek hizmetleridir. Özellikle makina imalatınız için BETA-PAK olarak kullanıcılara sunduğunuz teknik destek ve satış sonrası çözümlerinizle ilgili bilgi verir misiniz? 

Satış sonrası uzman personel ile kurulum hizmeti verilmekte olup, her bir üretim detayı ile gerekli testler yapılmaktadır. Performans kriterleri içerisinde müşteriye saha kabulü yapılarak teslim edilmektedir. Makinaların pratik kullanımını ve bakım gibi detaylı bilgi içeren kullanım CD ve Link müşteriye teslim edilir. Müşterilere ait dizayn, ölçü, çizimler gizlilik prensibi ile saklanır. Makinalarımızda teknoloji yakından takip edilmekte olup, piyasa koşullarını iyileştirme, verimliliği arttırmak için gerekli iyileştirmeler ve bakım revizyonları yapılır. Kullanım ergonomisi ve verimliliği arttırılan yeniliklerden müşteriler haberdar edilir. Makina uygunluğuna göre talep edilirse bu makinalar bu yeni sistem / dizayn entegre edilerek verim arttırılır. Makinalarda kullanılan mamül ve yarı mamül tamamı BETAPAK tarafından temin edilir. Yurt dışı menşei (tedariği) olan ürünlerde termin faktörü altı çizilir. Makinalarda kritik malzeme listesi müşterilere teslim edilerek talep doğrultusunda teslimi yapılır. BETAPAK olarak satış sonrası hizmetlerimiz hem yurt içi hem de yurt dışı olarak haftanın 7 günü aktif olarak hizmet vermektedir. Konusunda uzman teknik personel, uzman desteği ile müşterilerine hızlı çözüm sağlanmaktadır. Gerek dijital ulaşım kanalları ile gerekse telefon ile her zaman şirketimize ulaşım sağlanmakta olup yetkili personel desteği verilmektedir. Gerek makina test aşamasında gerekse teslimatta makinayı kullanan operatörlere, tüm iş güvenliği kriterlerini de kapsayacak şekilde, makinanın kullanımı ve çalıştırılma eğitimi verilir. BETAPAK da verilen eğitimlerde ise, operatör sertifikası eğitimi başarılı olan operatörlere teslim edilir.
 
Firmanız bünyesinde personellerinize uyguladığınız bir eğitim çalışmalarınız var mıdır? Varsa eğer okuyucularımızı bu konu hakkında bilgilendirir misiniz?

Firma olarak eğitimlere hassasiyet göstermekteyiz. Yalın Yönetim /Üretim sisteminde çalışmaktayız. BETA-PAK bu metodu ile sistematik bir bilgi transferini ve iş akışını hedeflemekteyiz. Amacımız önce iş ve işçinin güvenliğidir. BETA-PAK firmamıza yeni katılacak olan tüm personellerimize öncelikle iş başı yaptırılmadan 3 gün süreli olarak fabrika turu ve iş başı oryantasyon eğitimleri ve uzmanlarımız tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri verilmektedir. İş başı yaptıktan sonraki süreçlerde ise görev ve pozisyonu gereği alması gereken tüm eğitimler firmamız tarafından sağlanmaktadır. Bu eğitimler ise, KVKK Eğitimleri, İlk yardım eğitimleri, Covid ile mücadele kapsamında ki eğitimlerden oluşmaktadır. Ayrıca operatör eğitimini belirli periyodlar halinde gerçekleştirmeye devam ediyoruz.
 
Son olarak okuyucularımıza söylemek istediklerinizi paylaşır mısınız? 

Özellikle şunu belirtmek isteriz ki, yerli makina kullanımı artık dünyada ve Türkiye’de artık çok önemli bir konudur. Yerli üretim yaparak dışa bağımlığı kaldırdığımız gerçeği giderek daha derin bir hale girmektedir. Özellikle BETA-PAK gibi yerli üretim yapan firmaların desteklenmesi ve o firmalara gereken hassasiyetin verilmesi çok mühimdir. Bundan dolayı bütün platformlarda bir savunucusu olarak görev almaktayız. Yerli üretim yapan, dışa bağımlılığı kaldıran özellikle pandemi süreci gibi mücbir koşullarda yurt dışından servis ve yedek parçanın temininde güçlük çekilen şu dönemde BETA-PAK olarak hiçbir müşterimizin üretimini sekteye uğratmadık. Bu da yerli makina üreticisinin desteklenmesinin ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Aile Şirketi olan DOL-MAK Makina’ya Yenilikler Katan İkinci Kuşak

    Aile Şirketi olan DOL-MAK Makina’ya Yenilikler Katan İkinci Kuşak

    DOL-MAK Makina İdari Koordinatörü Kübra Vardal Yavuztürk, DOLMAK’ın faaliyetleri ve ikinci kuşak olarak yapılan çalışmalarla ilgili yönelttiğimiz soruları yanıtladı. İkinci kuşak olarak, birincil hedefleri arasında şirketin var olan potansiyelini kullanarak geliştirmek, büyütmek ve ileriye taşımak olduğunu belirtti.... Devamı »