Cumartesi , 27 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / Aile Şirketi olan DOL-MAK Makina’ya Yenilikler Katan İkinci Kuşak

Aile Şirketi olan DOL-MAK Makina’ya Yenilikler Katan İkinci Kuşak

DOL-MAK Makina İdari Koordinatörü Kübra Vardal Yavuztürk, DOLMAK’ın faaliyetleri ve ikinci kuşak olarak yapılan çalışmalarla ilgili yönelttiğimiz soruları yanıtladı. İkinci kuşak olarak, birincil hedefleri arasında şirketin var olan potansiyelini kullanarak geliştirmek, büyütmek ve ileriye taşımak olduğunu belirtti.

Aile Şirketi olan DOL-MAK Makina’ya Yenilikler Katan İkinci Kuşak
Kübra Vardal Yavuztürk, İdari Koordinatör

1976 yılından, bugünkü konuma ulaşabilmek için DOL-MAK A.Ş. nasıl bir süreçten geçti? Bu başarının ardında nasıl bir serüven yatıyor?

1976 yılında VARDAL TİCARET olarak başladığımız yolda, kurumsallaşarak 1985 yılından itibaren DOL-MAK A.Ş. şeklinde üretim kapasitemizi artırdığımız ve geliştirdiğimiz teknolojik ürünlerimiz ile daha da güç kazanarak yolumuza devam etmekteyiz. Küçük bir atölyede başlayan, kendini geliştirerek toplum dinamiklerini ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak ilerleyen, kendine pazarda pay elde etmeyi başarabilmiş 45 seneyi devirmiş köklü bir firmayız. Pazara yön veren ve takip edilen imalatımız ile kalitemizden, müşteri memnuniyetinden taviz vermeden yol alıyoruz.

İkinci kuşak olarak DOL-MAK Makinada başladığınız süreden bu yana yaptığınız yeniliklerden kısaca bahseder misiniz?
Biz DOL-MAK A.Ş. olarak bir aile şirketiyiz. Vardal aile büyüklerimiz ile başladığı bu yolda babamız Naci Vardal’ın büyük emek ve özverisiyle 45 senedir sektörde bilinir hale getirdiği bir firmayız. Biz ikinci kuşak olarak zaten sektörün içinde büyüyen ve aktif olarak deneyimi bulunan kişileriz. Ben 2013 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’nden mezun oldum. Mezun olduktan sonra 7 sene boyunca farklı firmalarda çalıştım. Çalışırken 2015 yılında gene Yıldız Teknik Üniversi’nde MBA yaptım. 2020 yılının başında eşim Ahmet Yavuztürk ile DOL-MAK Makina’ya geçiş yaptık. Kendisi de 2011 senesi Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunudur. 2021 Haziran’da İstanbul Ticaret Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunu kardeşimiz Sena Vardal’da bize 2021 Eylül Ayı’nda katılarak dijital pazarlama bölümünde destek olmaya başlamıştır. Öncelikli olarak şirkete gelmeden önce şirketin genel bir analizini yaptık. Neredeyiz, neler yapılabilir ve iyileştirilmesi öncelikli olanları belirleyerek bir SWAP analiz sonucu oluşturduk. Bu sonuç bize kısa, orta ve uzun vadeli olmak üzere iş planı oluşturmamızda ışık tuttu. İlk başta şirketimizde eski alışkanlıklara bağlı olarak tüm işler kâğıt üzerinde devam ettiği için bir ERP sistemi entegre ettik. Stok yönetimini daha verimli hale getirdik. Bulunduğumuz sektörde müşterilerimizin taleplerini göz önüne alarak ürettiğimiz makina gruplarında modernizasyona gittik. İlk PLC kontrollü makinalarımızı ürettik. Personelimiz ile gelişen teknolojiyi kullanabilmek için çözüm ortağımız olan tedarikçilerimizden ürün eğitimleri aldık.

İkinci kuşak olarak DOL-MAK Makinada bundan sonra ne gibi faaliyetlerde bulunmayı düşünüyorsunuz?
Farklı firma kültürlerinden edindiğimiz bilgi birikimi, tecrübeyi ve stratejileri kendimiz için bir rehber olarak kullanmaktayız. Bugün kendi şirketimizde sahip olduğumuz tecrübeyi kullanarak iyileştirmeler yapmaktayız. Hedefimiz şirketin var olan potansiyelini kullanarak geliştirmek, büyütmek ve ileriye taşımaktır. Ülkemizi ve şirketimizi bulunduğu sektörde, uluslararası öncü markaların arasında en iyi şekilde temsil etmektir. Öğrenmekten asla vazgeçmeden sürekli eğitimlerle bunu destekleyerek, gelişen teknolojiyi yakından takip edip, uygulayarak yolumuza devam etmekteyiz. Orta ve uzun vadedeki hedefimiz AR-GE çalışmalarımıza hız kazandırarak tüm ürettiğimiz makinalarımızın Endüstri 4.0 ile birlikte entegre halde çalışır hale getirilmesi ve ilk anahtar teslim projemizi yapmak. Otomasyon ve dijital dönüşüm çağımızın kaçınılmazı.

Üretim alanlarınız ve ürün gruplarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Endüstriyel Mikserler, Endüstriyel Seyyar Mikserler, Toz ve Hamur Mikserleri, Depolar ve Stok Tankları, Dolum – Kapatma – Etiketleme Makinaları, Konveyörler, Su Arıtma Sistemleri ve Transfer Pompaları ürün portföyümüzü oluşturmaktadır. Seri üretimimiz de yer alan ürün gruplarımızın yanı sıra, müşterilerimizin talepleri doğrultusunda sipariş üzerine makina ve ekipman da üretmekteyiz. Yurt içi ve yurt dışı pazarda kozmetik, parfüm, kimya, temizlik ürünleri, ilaç ve gıda sanayiinde anahtar teslimi projeler yapmaktayız.
 

2021 yılını DOL-MAK Makina için nasıl bir yıl olarak değerlendirirsiniz? 2022 yılı hedef ve projeleriniz nelerdir?​
2021 yılı, 2020 yılını baz alarak hedeflediğimiz yurt içi ve yurt dışı satış miktarının yaklaşık %40 fazlası olarak gerçekleşti. 2020 ve 2021 yılları piyasaların aksine çalıştığımız sektörlere de bağlı olarak firmamız için beklentilerin üzerinde ve yoğun geçti. 2021 son çeyreğinde yaşanan fazla kur dalgalanmaları beklenen yatırımların ertelenmesine sebebiyet verdiğinden dolayı 2022 biraz durgun başladı. Fakat 2022 yılı için zaten global bir kriz olduğunu da bildiğimiz için hedefimiz bu kriz ortamından minimum etkilenerek seneyi kapatmak. 2022 için planımız, AR-GE’ye yönelerek imalatımızdaki makinalarda yenilikler yapmak olacak.

DOL-MAK Makina olarak yürüttüğünüz yurt içi ve yurt dışı çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz? Yurt dışında nasıl bir politika izliyorsunuz?​
Yıllardan beri kalite politikasından ödün vermeden çalışan firmamız hem yurt içi hem de yurt dışı pazarda birçok ülkede teslim ettiğimiz kaliteli ürünlerimiz sayesinde markamız global pazarda önemli bir yer edinmiştir. Şu ana kadar toplamda 40 farklı ülkeye ihracat yaptık. Rus Cumhuriyetleri, Ukrayna, Türki Cumhuriyetleri, Ortadoğu, Kuzey Afrika ülkeleri, Balkanlar ve bazı Avrupa ülkelerindeki ekipmanlarımız başarı ile çalışmaktadır. Bizim en büyük avantajımız üretmiş olduğumuz makinaların tüketim ürünü olmamasıdır. Satın alan tüm müşterilerimiz ile hala ilişkilerimiz devam ediyor. Teknolojinin de gelişmesiyle artık mesafelerin bir önemi kalmadığı için yurt dışındaki tüm müşterilerimize 7/24 uzaktan teknik destek sağlayabiliyoruz. 
 

Müşterilerinize satın almalarda sunduğunuz ayrıcalıklar nelerdir?​
DOL-MAK olarak müşteri odaklılık prensibimiz doğrultusunda müşteri memnuniyetini karşılayabilmek için ihtiyaca özel çözümler sunuyoruz. Seri üretimimizde yer alan ürün gruplarımız dışında müşteri talebine uygun makinalar da üretiyoruz. Satış öncesi ve satış sonrası olan tüm süreçlerde müşterilerimizin yanında yer alıyoruz. 

DOL-MAK Makinayı sektörde farklı kılan nedir? Neden tercih edilmelidir?​
Branşında sektörün lider firmaları ile projeler yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Referanslarımızın memnuniyeti ve bizlere olan güveni en büyük avantajımız oluyor. Ürettiğimiz makinalarımız uzun yıllar boyunca verimli olarak çalışıyor. Bizim üretimimizin tamamı kendi bünyemizde yapılıyor. Ürettiğimiz makinanın her aşamasını kendimiz biliyoruz. Bunun da bize getirdiği bir kalite var. Bu şekilde yürüttüğümüz projelerimiz başlıca tercih sebebimizdir.

Son olarak eklemek istedikleriniz?
DOL-MAK Makina olarak sadece üretmenin dışında belli başlı organizasyonlara da üyeliğimiz mevcut. MAİB, İSO, İTO, AMD ve OSO Ortak Satın Alma’nın üyesiyiz. İSO ve AMD’de etkin olarak görev alıyoruz.

Türk makina sektörünün daha iyi bir pazarda mücadele edebilmesi için çalışıyoruz. Türk makina sektörünün gelişimi ve pazar payının büyümesi ana hedeflerimiz arasındadır. Yeni kuşaktan da beklentimiz bu çalışmaları devam ettirip, bayrağı devralmalarıdır.

 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR