Cuma , 26 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Ürünler / Makine Emniyeti Artık Ciddiye Alınmalı

Makine Emniyeti Artık Ciddiye Alınmalı

Eksen mekanizmaları, motorlar ve controller üniteleri daima gözünüzün önünde...

Makine Emniyeti Artık Ciddiye Alınmalı
Emniyetli ürünler bekleyen sadece son tüketici değil. Makine ve tesis tasarımcı ve geliştirmecileri de sistem partnerlerinden makine emniyeti konusunda geniş kapsamlı destek beklerler. Festo’da emniyet konsepti sadece motorları ve kontrolör ünitelerini kapsamaz, eksen mekanizmaları da bu konsepte dahildir.
 
Festo Elektriksel Tahrik Ürünleri Yönetim Departmanında görevli JürgenKühnle’ye göre “Makine emniyeti yeni olmasa da makine ve tesis imalat sektöründe hakim bir konu olmaya devam edecektir. Bunun sebeplerinden biri pazar ortamında devam eden belirsizlik diğeri de uygulayıcı veya müşterinin aslında oldukça karmaşık olan bu konunun altından tek başına kalkamaması. Kühnle’ye göre “Emniyet tertibatı olmadan müdahale gerektiren, insanların tesis öğeleriyle doğrudan irtibat halinde oldukları noktalarda tüm elektromekanik sistemler entegre emniyet fonksiyonlarıyla donatılmış olarak yaralanma riskini yeterli oranda sınırlandırabilmeli, bu konuda güven vermelidirler.“
 
Sistem partneri aracılığıyla gerçekleşen uygulamalar

Kühnle şöyle devam ediyor: “İşte tam bu noktada uygulayıcıya merkezi bir emniyet sisteminden başlayıp motor kontrol üniteleri, eksen mekanizmalarının emniyet denetim sistemleri ve acil durdurma özelliklerine kadar varan toplu bir emniyet konsepti, bir nevi toplu güvenlik konsepti sunmak gerekiyor.“ Uygulayıcıların birçoğu sonradan eklenen bir emniyet konseptiyle yetiniyor. Bunun için emniyet tertibatına yol veren herhangi bir cihaz STO fonksiyonu ile birleştiriliyor. Buna ilaveten de servo motorlar frenli bir motorla değiş tokuş ediliyor. Kühnle’ye göre “Makine imalatçılarının birçoğu bunun yeterli olduğunu sanıyor.“
 
Fakat bu şekilde, akla gelebilecek tüm hatalar dikkate alınmış olmuyor. Çünkü kaplin hataları veya dişli kayışı kopması gibi vakalar freni etkisiz kılabiliyor. Bu hata veya arızaların sonucunda kızak yüküyle birlikte düşüp ağır yaralanmalara yol açabiliyor. Bir çarpışmada meydana gelmiş yataklama arızasının da farkına sonradan varılabiliyor. Dişli kayışının genleşmesi, bilyeli döner kılavuzlamada ortaya çıkan bir arıza ekseni birkaç milimete kaydırabiliyor. Sonuç: Kızak eziklere yol açabiliyor.
 
Bütünsel yaklaşım

“Bütünsel bir yaklaşımda eksen mekanizmaları denetlenerek emniyetli bir durdurma, frenleme olanağı yaratılır.“ diyen tahrik sistemleri uzmanı KühnleFesto’nun EGC serisi elektriksel emniyet eksenine işaret etmektedir. Bu eksende sabitlemeli iki kanallı bir ölçme sistemi mevcuttur. Mekanik aksam bir motorencoder (birinci kanalda) ile lineer bir ölçme sistemi (ikinci kanalda) üzerinden denetlenebilmektedir (EGC-M). Bir hata veya arıza, örneğin dişli kayışı kopması, tespit edildiğinde EGC-HPN serisi tek ya da çift kanallı üniteyle emniyeti tepkisi verilebilir. Örneğin acil durdurma veya bir pozisyonda kilitlemeye gidilebilir.
 
CAMC-G-S3 serisi emniyet modülü ile CMMP-AS-…-M3 serisi motor kontrol ünitelerinde dağınık esaslı emniyet uygulamaları gerçekleştirilebiliyor. Bu emniyet modülü motor kontrolör içinde tüm emniyet amaçlı durdurma fonksiyonlarını ve hıza bağlı denetleme fonksiyonlarını güvenli mantık fonksiyonlarıyla kombine eder. Böylece genellikle üst düzey bir PLC’den vazgeçmek mümkündür.
 
Emniyet fonksiyonlarının tümü motor kontrolöre entegre edilemediği için Festo, esasen bir emniyet PLC’si olan sertifikalı CMGA serisi emniyet sistemini geliştirdi. Acil durdurma, emniyet kapısı, ışık perdeleri, lazer scanner vb. bilinen tüm emniyet komut cihazları bu sisteme bağlanabilir. Bu cihazlar tetikleme sinyali verdiklerinde CMGA üzerinden SS1 ya da SS2 gibi bir acil durdurma fonksiyonu başlatılır veya kurma/işletmeye alma aşamasında emniyteli bir hıza düşüş gerçekleştirilir. Uygulama kolaylığı sağlamak için birçok makine için onaylanmış uygulama programları mevcuttur. Programlanabilir karmaşık bir emniyet sistemi bu sayede emniyet rölesi kadar kolay kullanılabilmektedir.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR