Pazartesi , 06 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Gezi Notları / Türkiye’nin En Popüler 5 Çarşısı

Türkiye’nin En Popüler 5 Çarşısı

Tarihi çarşıların içinde gezinti yapmak için sabırsızlandığınızdan adımız gibi eminiz. Türkiye’nin tarihi kapalı çarşılar dergimizde!

Türkiye’nin En Popüler 5 Çarşısı
Renkli süs eşyaları, birbirinden farklı dillerden kulağa takılan kelimeler, mücevherlerin ışıltısıyla yürüdüğünüz dar sokaklar… İçeriye adım attığınızda uğultunun sıcaklığı sizi karşılar. İnsanların birbiri arasındaki azıcık mesafelerde uyumlu hareketleri tepeden baktığınızda sizi şaşırtır. Sonrasında farkında olmadan çarşının o tarihinde kendinize ait bir doku bulursunuz.  


1. Kapalıçarşı, İstanbul 
KÜÇÜK BİR TARİHİ BİLGİ:
  • Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen Kapalı Çarşı, üzeri dam ve kubbelerle örtülü dükkanların çevrelendiği tarihi bir alışveriş meydanıdır. 1460 yıllarında inşa edilen ilk bedestene Cevahir ismi verilmiştir ve bu bedestenin geliri Ayasofya'ya verilmek üzere Fatih Sultan Mehmet'e bırakılmıştır.
Labirent şeklinde sokakları ve geçitleriyle içerisinde yaklaşık 4 bin dükkan yer alan Kapalıçarşı’da, giyimden gıdaya, antika eşyalardan ev tekstil ürünlerine kadar çok sayıda ürün çeşidi bulunuyor. Dünya’nın en eski ve en büyük kapalı çarşılarından birisi. Kapalıçarşı, özellikle her yıl 90 milyondan fazla yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapalıçarşı, dünyanın en büyük ve en eski çarşılarından biridir.
 


 
 

 2.  Tarihi Kemeraltı Çarşısı, İzmir 
KÜÇÜK BİR TARİHİ BİLGİ:
  • Kemeraltı Çarşısı ilk yıllarında üzeri tonoz ve kiremit örtülü, sokakları kapsayan bir kapalı çarşı görünümünde idi. 19. yüzyılda İzmir'in ticaret hayatının can noktası olan bu çarşı eski hanlar ve bedestenleri kapsamakta idi. Buradaki dükkânlar daha çok yerli halkın ve dar gelirli ailelerin gereksinimini sağlıyordu.
Tarihi Kemeraltı Çarşısı‘nın labirent etkisi yaratan sokaklarında kaybolmamak tamamen şans. Zira İzmir’de yaşayıp, Kemeraltı’nda kaybolmayan çocukların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Her daim canlı ve kalabalık olan bu çarşı, İzmir’de alışverişin kalbinin attığı en önemli adres olarak anılıyor.



 
 
 
3. Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep 
KÜÇÜK BİR TARİHİ BİLGİ:
  • Bakırcılar Çarşısında yer alan dükkanların yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 19'uncu yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Tek katlı dükkanlardan oluşan çarşı, hanlar bölgesi içinde yer almaktadır.
Günümüzde bakır ustalarının sayısı giderek azalsa da, Gaziantep hala bakır döven usta ellerin bulunduğu bir şehir olmayı sürdürüyor. Bakır işlemeciliğinin 400 yıldan bu yana devam ettiği Gaziantep Bakırcılar Çarşısı, birbirinden güzel ve etkileyici bakır eşyalara ev sahipliği yapıyor.



 
 
 
4. Mısır Çarşısı, İstanbul 
           KÜÇÜK BİR TARİHİ BİLGİ:
  • Bizans zamanında Makro Envalos adında bir çarşının aynı yerde bulunduğu rivâyet edilmektedir. Bugünkü yapı, 1660 yılında Turhan Sultan tarafından Hassa baş mimarı Kâzım Ağa'ya yaptırılmıştır. Önceleri Yeni Çarşı ya da Vâlide Çarşısı olarak anılan ve rivâyete göre Mısır'dan alınan vergilerle inşâ edilen çarşı, 18. yüzyıldan sonra bugün bilinen adıyla anılmaya başlanmıştır.
Osmanlı döneminde eski reçetelere uygun bitisel ilaçlarında hazırlanıp satıldığı Mısır Çarşısı’nda bugün baharat, bitki çayları, kuru yemiş, kurutulmuş meyve, meyve pestil ve lokum gibi geleneksel lezzetlerin yanı sıra mücevherat, kumaş, sepet ve çeşitli hediyelik eşyalar bulunmaktadır.



 
 
5. Ulu Çarşı, Bursa 
           KÜÇÜK BİR TARİHİ BİLGİ:
  • Bursa Ulu Cami, Osmanlı Sultanı I. Bayezid tarafından Niğbolu Seferi’nden dönüşünde verdiği emir ile inşa ettirilmiştir. Caminin yapım tarihini veren bir kitabe yoktur; ancak minber kapısında geçen 802 (1399) tarihi caminin inşa tarihi olarak kabul edilir
Özellikle evlenecek çiftlerin gözde mekanı olan Ulu Çarşı, Bursa’nın en popüler alışveriş adreslerinden biri. Hem yerli halkın hem de turistlerin oldukça ilgi gösterdiği çarşıda, yaklaşık 120 adet dükkan bulunuyor. Burada havlu gibi ev tekstil ürünlerinin yanı sıra saat, gözlük gibi çok farklı çeşitte ürünü bulmak da mümkün.




 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR