Cuma , 03 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / ‘‘KULP MAKİNE için Tasarım; Herhangi Bir Üretimde Bir İhtiyaç veya Bir Sorun İçin Bulunan Çözümdür’’

‘‘KULP MAKİNE için Tasarım; Herhangi Bir Üretimde Bir İhtiyaç veya Bir Sorun İçin Bulunan Çözümdür’’

Nisan sayımızda, KULP Ambalaj Makineleri Satış Direktörü ve AMD Yönetim Kurulu üyesi Tolga ERGÜN ile çok keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

‘‘KULP MAKİNE için Tasarım; Herhangi Bir Üretimde Bir İhtiyaç veya Bir Sorun İçin Bulunan Çözümdür’’
KULP Makine olarak sektörün bilinen isimlerinden birisiniz. 1984 yılında sektörün dolum makinelerine ihtiyacı olduğunu fark ederek, kurulan bir firmasınız. Bugün olduğunuz konuma gelebilmek için ne gibi süreçlerden geçtiniz?

KULP Makine, Cüneyt Doğrusöz tarafından 80’li yıllarda çeşitli üretim hatlarında makineleşmeye ve otomasyona olan ihtiyacın, yerli makineler ile karşılanması amacı ile kuruldu. Kurulduğu ilk yıllarda müşterilerin ihtiyaçlarına göre değişiklik gösteren çeşitli makinler üretti. Bu makineler arasında homojenizatörler, üretim ve stok tankları, farklı modellerde dolum makineleri, pudra dolum makineleri bulunmaktaydı.
90’lı yılların başında farklı sektörlerden gelen talepleri daha iyi anlayarak ve müşteri portföyünü ihracata yöneltmek için, Birincil Ambalajlama hatlarında yer alan dolum kapak kapama ve etiketleme makinelerini ana üretim konusu haline getirdi.
Firmanın almış olduğu bu karar sonucunda, üretiminin belli bir konuda yoğunlaşması, ürettiği makinelerdeki teknolojinin ve ürün kalitesinin artması ile yurt dışı pazarlara bu makineleri satmaya başladı.
Yurt dışı fuarlarında sergilenen makinelere olan talep, bu ülkelerde hem referanslarının çoğalmasına hem de bu ülkelerde bir satış ağı oluşmasına imkan verdi. 1989 senesinde bir ülke ile başlayan ihracat serüveni, 2023 yılında 68 ülkeye ulaştı.

Kurulduğunuz ilk yıllarda farklı sektörlere yönelik dolum makineleri üretirken, 1989 yılından sonra değişen dünya koşulları çerçevesinde kurumsallaşarak; Birincil Ambalajlama konusuna yoğunlaştınız. Bu durumun size ne gibi katkıları oldu? Aktif olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Ürün gruplarınızı tanıtabilir misiniz?

Bir firmanın sürekli olarak belli bir üretim konusunda yoğunlaşması, bu konudaki ürünlerinde ciddi bir kalite seviyesini yakalamasına sebep oluyor. Firma, makinelerini kullanan müşterilerinden gelen geri bildirimler sayesinde, makine tasarımlarında gerekli revizyon ve kullanım kolaylığı getirecek tasarım değişikliklerini hayata geçiriyor. Bunun sonucunda mevcut olan tasarımlar hem daha güçlü, hem daha uzun ömürlü hem de kullanımı kolay bir hale geliyor. Aynı zamanda uzun vadede, makine periyodik bakımlarının detayları ortaya çıkmış oluyor. Bu tavsiye edilen periyodik bakımlar sonucu makinelerin kullanım ömrü en az 2-3 kat artıyor. KULP Makine olarak yedek parça ve servis bölümümüz bu gün bile 20- 25 sene önce satılan makinelere servis veriyor. Bu da bize makinelerimizin kullanım ömrü hakkında önemli bir bilgi vermektedir.
KULP Makine Gıda, İlaç, Kozmetik, Kimya sektörlerinde dolum makineleri ve dolum hatları konularında hizmet vermektedir. Birincil dolum hatları, ambalaj besleme üniteleri, ambalaj yıkama makineleri, dolum makineleri, folyo yapıştırma makineleri, kapak dizme ve kapak kapama makineleri, etiketleme makineleri ve toplama tepsilerinden oluşmaktadır. Bu dolum hatları 1.200 ambalaj / saatten 5.000 ambalaj /saate kadar farklı kapasitelerde üretilmektedir.
KULP Makine’nin asıl üretim konusu ve tecrübesi; dolumu diğer likit ürünlere göre daha zor olan yoğun, taneli, yapışkan ve akışkanlığı az olan ürünlerin ambalajlanmasıdır. Bu ürünler çikolata kremaları, fıstık ezmeleri, bal, tahin pekmez gibi ürünlerdir. Bu ürünlere özel dolum nozulları ve yüksek dolum hassasiyetli dolum makineleri ile sektörde kendine farklı bir yer edinmiştir. Asıl güzel olan tarafı ise, bu tarz ürünlerin dolumu konusunda piyasadaki rakip firmalar tarafından bile müşterilere referans olarak gösterilmesidir.



Kadronuzdan, üretim tesisinizden ve AR-GE çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Belli bir konuda yüksek kalite ile üretim yapmanın şüphesiz ilk koşullarından biri, bu konuda yetişmiş deneyimli ve uzman bir kadro ile çalışmak. Ülkemizde üretim konusunda karşılaştığımız en büyük sorunların başında bu talep edilen uzmanlıkta iş gücü bulmak olduğu hepimizce bilinen bir gerçek. Biz bu konuyu hem mavi yakalı, hem beyaz yakalı çalışma arkadaşlarınızı genç yaşlarda firmamızda istihdam ederek ve onlar ile uzun süre beraber çalışarak çözmeye çalışıyoruz.
Şu anda konusunda uzman 40 kişiye yakın bir personel ile üretime devam ediyoruz. An itibari ile faaliyet gösterdiğimiz binamız firmanın kuruluşundan beri 3. Binası ve yaklaşık olarak 1.000 metre kare bir üretim alanına sahip. 2024 yılı içinde 4.800 metre karelik yeni binamıza geçmiş olacağız.
KULP Makine kendi üretimi konusunda son 12 senedir hem KOSGEB bünyesinde, hem de TÜBİTAK bünyesinde toplamda 7 adetten fazla AR-GE projesini başarı ile tamamlamış
bulunmakta. Bu projeler dışında, firma her sene kendi belirlediği veya sektörün ihtiyacı konusunda en az 2 adet yeni tasarımı hayata geçirmektedir. Bu tasarımlar belli deneme süreleri ve testlerden sonra, Satış ve Pazarlama bölümü tarafından müşterilere sunulmaktadır.

Pazardaki etkinliği aktif şekilde devam ettirebilmenin yollarından birisi de satış sonrası teknik destek hizmetleri. Satış sonrası teknik destek hizmetleriniz nelerdir? Müşterilerinize ne gibi kolaylıklar sunuyorsunuz?

Makine üretimi yapan firmaların mevcut yurt içi ve yurtdışı piyasalarda başarılı olması, rakiplerinden pozitif ayrışması sadece makinelerinin tasarımı ve kalitesi ile tamamlanmış olmuyor. Bu ayrışmanın en önemli unsurlarında biri de, satış sonrası destek ve yedek parça hizmetinin olduğu yadsınamaz bir gerçektir. İşte bu yüzdendir ki biz firmamızda en önemli başarı kriterimizi aynı müşterimize 2. Dolum hattını veya makineyi satabilmek olarak belirledik. Bu 2. makine satışı firmanın tüm departmanlarının yani tasarım, imalat, servis&yedek parça ve satış ekibinin her birinin kendi üzerine düşeni en iyi şekilde tamamlaması ile yakalanabiliyor.
Satış sonrası hizmetlerin ilki, bu satışı yapılan dolum hattının yerine montajı, devreye alınması ve bu dolum hattını kullanacak personele gerekli eğitimin eksiksiz olarak verilmesi ile başlıyor. Bu adımı bu dolum hattının kullanım ömrü boyunca gerekli yedek parçalarının sağlanması takip ediyor. KULP Makine üretmiş olduğu tüm makinler için 10 sene stoktan yedek parça garantisi veriyor. 10 senenin tamamlanmasının ardından 25 seneye kadar yedek parça hizmetini belli bir üretim ve teslim zamanı ile devam ettiriyor.
Bu hizmetler dışında, müşterilerimizin talepleri doğrultusunda kullandıkları dolum hatlarına periyodik bakım antlaşmaları ile uzun süreli servis hizmetleri de sağlamaktayız.



Sektörde KULP Makine olarak sizi, rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?

KULP Makine’yi rakiplerinden ayıran özelliklerin en başında kendine özel makine tasarımları gelmektedir. Diğer bir özellik ise makinelerin üretim kalitesidir. Bu kalite hem 40 yıla yakın tecrübesi ile yaratılan tasarımlarından hem de bu makinelerin imalatında kullanılan parçaların kendi konusunda kalitesini kanıtlamış firmalardan tedarik edilmesidir. Tamamlayıcı olarak da satış sonrası servis ve yedek parça hizmetlerindeki hassasiyeti ve hızlı yedek parça teslimatlarıdır.

Üretimde tasarımlarınıza da önem verdiğinizi biliyoruz. Tasarım sizin için neden bu kadar önemli?

KULP Makine için tasarım herhangi bir üretimde bir ihtiyaç veya bir sorun için bulunan bir çözümdür. Bu çözüm yani tasarım hem bu ihtiyacı en iyi şekilde karşılamalı, hem de kolay bir şekilde kullanılabilmelidir. Biz kuruluşumuzdan itibaren hep kendimize özel tasarımlarımızı dizayn ettik. Avrupalı üreticilerinin makinelerinin benzerlerini yapmak bizim için hiçbir zaman bir seçenek olmadı. Sonuçta makinesinin benzerini yaptığınız uluslararası bir rakibiniz ile başarılı bir şekilde teknik olarak rekabet etmek mümkün olmayacaktır. Bu rekabet ancak düşük fiyat politikası ve bunu takip eden düşük kalite makine üretimi ile olabilir. Bu tarz bir rekabet ise bizim hiçbir zaman izleyeceğimiz bir yol değildir.

Müşterilerinize satın almalarda nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?

Günümüzde makine ve ekipman arayışları genel olarak internet üzerinden yapılmakta. Bu internet aramaları ve reklamları her zaman konusunda iyi olan firmaları ne yazık ki ön plana çıkarmıyor. Bu aramalar dijital pazarlamayı iyi yapan ve bu konuda kendini geliştiren firmaları öne çıkarıyor. Ama bir firmanın, özelikle bizim üretim konumuzda teknik olarak iyi olduğunun kanıtı ne yazık ki bu değil.
Tabi ki günümüzde internet aramaları, sektörel fuarların yerini hızlı bir şekilde almakta. Bu değişime karşı direnmenin bir anlamı olmadığı kaçınılmaz bir gerçek.
Burada asıl önemli olan konu, bu firmaları internet üzerinden bulunduktan sonra, firmaların üretim konularındaki deneyimini, ürettiği makinenin kalitesini ve satış sonrası servis hizmetlerinin kalitesini öğrenmeye çalışmaktadır. Bunu yapmanın en kolay yolu firmaları ziyaret etmek, makineleri yakından incelemek ve firmaların referans verdiği müşterilerden firma hakkında, makineleri hakkında ve satış sonrası hizmetleri hakkında bilgi almaktır. 
Tabi ki satın alımlarda en önemli karar verici unsurlardan biri fiyatta olsa unutmayalım ki fiyat tek başına bir karar unsuru olmamalı. Fiyat/kalite oranı her zaman dikkate alınmalıdır.
Üretim amacının tam olarak yerine getiremeyen bir makine siz ne kadar ucuza almış olsanız bile, aslında dünyanın en pahalı makinesidir.



Aktif olarak yurt dışı faaliyetleriniz olduğunu biliyoruz. 1989’den bu yana 59 ülkeye ihracat yapmaktasınız. Yurt dışında öncelikli pazarlarınız var mı? Oradaki müşterilerinize sağlamış olduğunuz teknik destek olanakları nelerdir? Bize biraz yurt dışı hakkındaki hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

2023 yılı itibarı ile ihracat yaptığımız ülke sayısı 68 oldu. Son yıllarda yıllık üretimimizdeki ihracat oranımız %70 civarında seyretmektedir. Son senelerde ihracatımızda Afrika, Güney Amerika ve Asya ülkeleri öne çıkmakta. Bu pazarlarda daha etkin olabilmek için, hem satış ekibimize bu ülkelerde konuşulan dilleri konuşabilen yeni çalışma arkadaşları ile güçlendirmekte, hem de bu ülkelerde yerel firmalar ile temsilcilikler konusunda iş ortaklıkları kurmaktayız.
Yurt dışındaki müşterilerimizin makinelerimizi kolay kullanabilmesi için makinelerimizde faklı dillerde kontrol panelleri oluşturmakta, makinelerimize hızlı servis verebilmek için uzaktan erişim modüllerini kullanmaktayız. Bu hızlı ve etkin satış sonrası servis hizmetimiz bizim yurt dışında yeni pazarlar ve müşteriler yaratmak için kullandığımız en önemli stratejimizdir. Bu stratejimizin doğruluğunu son zamanlardaki satış istatistiklerimizden teyit etmekteyiz.

2022 yılı sizin için nasıl geçti? 2023 yılı için beklenti ve hedefleriniz nelerdir? Yeni bir ürün, proje ya da yatırım haberi duyacak mıyız?

Aslında tüm dünyada kötü sonuçlar yaratan ve hepimizin hatırlamak bile istemediği COVID süreci gıda üretiminde makineleşme ve otomasyonun önemini anlaşılmasını sağladı. Bunun sonucu olarak 2021 yılından itibaren tam kapasite ile üretim yapmakta ve bazen talepleri karşılamakta zor zamanlar geçirmekteyiz. 2023 yılı için bu ivmenin devam edeceğini düşünmekteyim.
2023 yılında Cam ve Pet Kavanozlar için yeni model Folyo Yapıştırma Makinesini müşterilerimize sunmuş olacağız.
2023 yılı içinde projesini tamamlamış olduğumuz, yeni üretim yerimizin inşaatına başlayarak 2024 yılında bu üretim tesisinin açılışını yapmak istiyoruz. Bu yeni üretim tesisi ile üretim kapasitemizde ciddi bir artış gerçekleştirmiş olacağız.

Fuarlara katılmayı önemsiyorsunuz. Birçok fuarda yer aldığınızı biliyoruz. Fuarlar dışında tanıtım çalışmaları konusunda nasıl bir yol izliyorsunuz? Bu sene hangi fuarlara katılmayı düşünüyorsunuz?

​Daha önce bahsettiğim gibi, bizim sektörümüzde fuarların önemi ve yeri bir başka. Aynı zamanda fuarların zaman geçtikçe eskisi kadar ziyaret edilmediğini de görmekteyiz. Bu yüzden yurt dışı fuar seçimlerimizde yerel fuarlardan çok bölgesel ve ziyaretçi sayısı ve ilgisi fazla olan fuarlarda yer almaktayız. Bunun dışında tabi ki bir dijital pazarlama stratejimiz de bulunmakta. Bu konuda yakın zamanda pazarlama ekibimize bir çalışma arkadaşımızı firmamıza kazandırdık. Dijital pazarlama firmamızın tüm dünyadan talep almasında giderek önem kazanan bir konu olmaktadır.
Biz bu sene INTERPACK 2023 / Almanya ,  GULF FOOD MANUFACTURING 2023 / Birleşik Arap Emirlikleri   ve  EURASIA PACKAGING 2023 / Türkiye fuarlarına katılacağız. 


 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • MURBAY; Üretimden Satışa Buradayız!

    MURBAY; Üretimden Satışa Buradayız!

    Hedefleri doğrultusunda, teknolojiye ayak uydurmak amacıyla, eğitime önem veren, satılan ürünlerin kullanıcı eğitimini veren, işi organize eden, iletişim yeteneği güçlü, değişim ve yeniliklere açık tamamen profesyonel çalışan bir takım ruhu ile çalışma sergilemek, bizim yönetim tarzımızdır.... Devamı »