Pazar , 19 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Makaleler / Delta Robotların İçin Yeni Geliştirilen Ndf Flanş Çıkışlı Redüktörlerin Özellikleri ve Kullanım Avantajları

Delta Robotların İçin Yeni Geliştirilen Ndf Flanş Çıkışlı Redüktörlerin Özellikleri ve Kullanım Avantajları

Yüksek hassasiyetle ve küçük bir alanda dakikada yüzlerce hareket sağlayan Delta Robotlar olağanüstü işler çıkarıyor. Aynısı, tahrikleri için de geçerli. Neugart uygulamaya özel olarak yeni geliştirdiği NDF ile kanıtladığı gibi planet redüktörler de belirli avantajlar sunmaktadır.

Delta Robotların İçin Yeni Geliştirilen Ndf Flanş Çıkışlı Redüktörlerin Özellikleri ve Kullanım Avantajları
 İster gıda ve ilaç sektörlerinde ister başka pek çok sektörde olsun, hızlı ve hassas elleçleme adımlarının otomatikleştirildiği her yerde Delta Robotlar ideal bir çözüm sunmaktadır. Paketleme tesislerinde veya lojistik merkezlerinde çok çeşitli alma ve yerleştirme (Pick&Place) görevlerini üstlenmesi buna bir örnektir. Delta Robotlar, çikolatalı şekerlemeleri paketler. Ardından paketleri sıralar veya baskılı devre plakalarını takarlar. Üstelik tüm bunları dakikada yüzlerce kez yapabilirler.

Bunlar, bu robot türünün karakteristik kinematiği sayesinde mümkün olmaktadır. Çubuk bazlı robot kollarının tüm eksenleri paralel düzenlenmiştir. Her yöne hareket edebilen kolların uçları, bir vakum vantuzu taşıyan küçük bir plakayla birbirine bağlanmaktadır.

Tahrikler eklemlerde bulunmadığı için Delta Robotun kolları son derece hafiftir. Bu yüzden, sadece küçük bir kütlenin hareket ettirilmesi yeterlidir. Bu da çok güçlü ivmelerle yüksek hızlara ve büyük dinamik hareketlere imkan tanır.

Özel tahrik teknolojisi gereklilikleri
Buna karşılık olarak robot kollarının yapısal rahatlığı, ana tahriklerin servo motorları ve motorları robot kollarına bağlayan redüktörler aşırı yüklere maruz kalır. Sürekli değişen dönme yönünde son derece dinamik, aynı zamanda son derece hassas çalışmak zorundadır.
Bir redüktör gövdesinde en az üç dişlinin (planet dişliler) sertleştirilmiş bir merkez dişlisi (pinyon veya güneş dişli) etrafında döndüğü planet redüktörler genellikle bu görev için çok uygundur. Bir planet redüktörde aynı anda birden fazla dişli birbirine geçtiğinden (planetlerin sayısına bağlı olarak altı veya daha fazla), bu tip tüm redüktör tipleri arasında en yüksek verimliliği, çok kompakt bir tasarımda son derece yüksek aktarılabilen bir torku ve dolayısıyla yüksek bir güç yoğunluğunu sunar.

Güçlü bir çözüm olarak NDF
Ancak planet redüktörün Delta Robotlardaki avantajlarından tam olarak yararlanabilmesi için tasarımda bazı özel ayarlamaların yapılması gerekmektedir. Bunlar özellikle; maksimum burulma sertliği (burulma dayanımı), minimum dişli boşluğu, azaltılmış kütle ataleti, düşük kopma torku ve uyarlanmış sızdırmazlık konsepti noktalarıyla ilgilidir.

Neugart, yeni NDF flanş çıkışlı redüktörüyle böyle bir verimli çözümün nasıl görünebileceğini göstermektedir. Özellikle burulma açısından sert bir planet taşıyıcı kafese ve özel olarak tasarlanmış planet dişlilere sahiptir. Standart bir özellik olarak redüktör dişlerinin burulma boşluğu 1 arcmin'den azdır. Robotun pozisyonlama hassasiyeti de buna uygun olarak yüksektir. Bu, sistemin yeniden ayarlanmasını en aza indirirken robotun çevrim süresini kısaltır. Ayrıca NDF, giriş ve çıkış taraflarında bir dizi başka özel özellikle öne çıkmaktadır.
 
Giriş ve çıkışta yapısal özellikler
Giriş kademesinde bir alüminyum sıkıştırma klampi, bağlantı sistemindeki kütle ataletini azaltır. Düşük sürtünmeli radyal mil keçesi aynı zamanda kırılma torkunu da azaltır. Bu dinamik giriş sistemi, son derece hızlı yön değişikliklerine imkan tanırken aynı zamanda motorun yükünü de hafifletir. Böylece redüktörü çalıştırmak için daha az kuvvete ihtiyaç duyulur. Bu da daha küçük ve daha hafif bir motorun kullanılabilmesi demektir.
Bir başka önlem olarak NDF'nin giriş kademesine üç planet dişli takılmıştır. Bu da, hem kütle ataletini düşük tutar hem de hızlı dönen giriş kademesindeki sürtünmeyi azaltır. Redüktörün yükü termal olarak hafifletilmiştir. Özellikle hızla dönen redüktör tahrikinde daha az ısı üretilir. Ayrıca, yağ banyosundaki çalkalanma kayıpları da azalır.

Girişteki üç planet dişlisinin karşısında çıkış kademesinde dört planet dişli yer alır. Bu, burulma dayanımı ve aktarılabilir. Torku önemli bir şekilde artırır. Ek olarak dinamik pozisyonlama hassasiyeti ve çevrim süresi artarak iyileşirken tahrikin kontrol kalitesinin yanı sıra hedef noktaya yaklaşırken hız ve hassasiyet de artar.

Benzer şekilde çıkış tarafında özel bir Radyal mil keçesi (RWDR) kullanılmıştır. Bu, zorlu yağlama durumları için özel tasarlanmıştır çünkü Delta Robotlarındaki redüktörün çıkış mili, uygulama nedeniyle sadece birkaç derece ileri geri döner, bu yağlamayı zorlaştırır. Bundan başka kullanılan RWDR dönüş yönündeki hızlı değişiklikler sırasında optimize edilmiş deformasyon davranışı gösterir, böylece şaftın uzun süreli ve güvenilir şekilde optimum sızdırmazlığını sağlar.

Tork arayüzlü flanşlı çıkış milinde 12 vida (M6), çıkış flanşında 16 delik (her biri için standart sekiz yerine) vardır. Böylece, arayüz bağlantısının direnci artar ve daha yüksek torklar iletilebilir.

Boyutlar ve diğer seçenekler
NDF, 090 boyutunda ve i=22 ile i=55 arasında toplam dört adet iki kademeli dişli oranıyla mevcuttur.

NDF için gıda sınıfı yağlama sistemi opsiyonel olarak edinilebilir. Kullanılan yağlama maddesi, NSF H1 ve ISO 21469'a göre sertifikalıdır. Diğer bir seçenek olarak NDF, paslanmaz çelikten yapılmış bir çıkış mili ve nikel kaplamalı bir çıkış flanşıyla donatılabilir. Bunlar redüktörün korozyon direncini artırır. Bu sayede gıda ve ilaç endüstrilerinde gerekli olduğu gibi agresif maddelerle sık temizleme de tolere edilir. Ayrıca Neugart programındaki çok çeşitli standart redüktörler, Delta Robotun dönme ekseni için özel tasarlanmış bir tahrike de imkan tanır.

Sonuç
Endüstriyel forkliftler için planet redüktör NGV ve hijyenik uygulamaya uygun HLAE'den sonra Neugart, özel bir uygulama alanı için başka bir redüktör çözümü olan yeni NDF'yi tanıtmakta. Özellikle Delta Robotlarda kullanılmak üzere geliştirilen bu ürün; azaltılmış kütle ataleti, çok yüksek burulma dayanımı, minimum dişli boşluğu ve aktarılabilir yüksek tork ile öne çıkmaktadır.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR