Salı , 19 Mart 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / "Dünyanın yaklaşık 70 ülkesine ihracat yapan..."

"Dünyanın yaklaşık 70 ülkesine ihracat yapan..."

"Dünyanın yaklaşık 70 ükesine ihracat yapan yılda her biri bir üretim hattı niteliğinde olan 250 adet makine kompeksi üretiyoruz.

Mikrosan Satış ve Pazarlama Müdürü Ahmet Sönmez ile 2014 yılı hedefleri, üretim alanları ve plastik sektörü hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

1978 yılında sektörün ilk yerli makinalarını üreterek müşterilerin yerli ürüne bakış açısını değiştiren Mikrosan, geçmişten günümüze nasıl bir yol izlemiş, nasıl süreçlerden geçmiştir? Firmanız hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

1978’de kurduğumuz Mikrosan A.Ş. olarak bugün dünyanın yaklaşık 70 ülkesine ihracat yapan, yılda her biri bir üretim hattı niteliğinde olan 250 adet makine kompleksi üretiyoruz. 36 yıldır makine sektöründe faaliyet göstermekteyiz. Plastik hammaddelerle üretim yapan makineler imal etmeye başladık ve kısa zamanda sektörün hızlı gelişimine ve oluşan talebe paralel olarak üretim gücünü geliştirdik. Sürekli, üretimimizde yenilikleri takip ederek, kalite ve kapasite artırımı sağlayan makineler yapmaya çalışıyoruz.

Teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli yatırımlar yapılarak, teknoloji transferinin devamlılığı sağlanmaktadır. PVC esaslı plastik kapı pencere doğrama profili ve PE, PP, ve PVC esaslı boru imalatı yapan, saygın işletmecilerimizin isteklerine uygun olarak, yüksek kapasiteli paralel çift vidalı ve tek vidalı extruderlerin kullanıldığı boru ve profil hatlarını, bilgisayar kontrollü sistemlerle donatarak, işletmelerin hizmetine sunmaktayız.

Ürün gruplarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Mikrosan Makine’nın üretmekte olduğu makinalar aşağıdaki gibi belirtilmiştir.
 
A) Polietilen Borular
       
       a)
PE32 b) PE40 c) PE63 d) PE 80 e) PE100
    
    B) Tarımsal Sulama Boruları
     
        a) Yağmurlama boruları
        b) Damla Sulama Boruları
        c) Tarımsal Sulamada Kullanılan Taşıyıcı Borular

        C) Polipropilen Bazlı Borular
         
         a) PPRC Sıhhi Tesisat Boruları
         b) Alüminyum Folyolu PP borular
         c) Cam Elyaf Takviyeli Kompozit Borular
         d) PP Atık Su Boruları

      D) PVC Bazlı borular

Yeni bir ürün, yatırım ya da proje çalışmanız var mı? Yeni bir ürünü piyasaya sunarken teknoloji mi yoksa piyasa talepleri mi etkili oluyor?

Şu anda yeni nesil yüksek kapasiteli tek ve çift vidalı ekstrüderler üzerinde AR-GE çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yeni makinelerde, yüksek kapasite ve enerji verimliliği ön planda. Amacımız 1 kg ürünü üretmek için harcanan birim enerjiyi asgariye indirmek ve yüksek verimlilikte makineler üretmek. 2014 yılı içinde bu yeni nesil ekstrüderleri Mikrosan’ın ürün portföyüne dâhil edeceğiz.

2014 yılı hedef ve projeleriniz nelerdir? Biraz bahseder misiniz?

Şu ana kadar “Isıl İşlem ve Ekstrüzyon Teknolojileri” konu başlıkları altında iki tane TÜBİTAK destekli proje yaptık. Isıl İşlem Teknolojileri ile ilgili olan projeyi 2009-2011 yılları arasında başarı ile tamamladık. Diğer projemiz ise 2011 yılında başladı ve 2014 yılında tamamlanacak.   

Sadece yurt içi pazarında faaliyet göstermekle kalmıyor, 50’yi aşkın ülkeye de makinelerinizi ihraç ediyorsunuz? Ağırlıklı olarak hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? Yurt dışındaki plastik sektörü Türk üreticiler için nasıl bir pazar?

Bugün ürettiğimiz makineleri ağırlıklı olarak; İsveç, Slovakya, ABD, İtalya, Fransa, İran, Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, İran, Irak, Suriye, Arjantin, Suudi Arabistan, Tunus, Fas, Moritanya gibi ülkelerin aralarında bulunduğu yaklaşık 70 ülkeye ihraç ediyoruz.

Türkiye’de üretimi ve ihracatı hızla gelişen bir plastik sektörü var. Dünyadaki gelişmeler Türkiye’deki üretim sektörüne nasıl yansıyor? Mikrosan teknolojiyi üretiminde nasıl kullanıyor?

Kuruluşumuzdan bu yana müşteri memnuniyetini ve kaliteli üretimi ilke edindik. Bu disiplini sürdürülebilir kılmak adına da AR-GE ve ÜR-GE çalışmalarına ağırlık verdik. Mikrosan’ı bulunduğu yere taşıyan teknolojinin arkasındaki güçlü AR-GE Departmanı ve çeşitli üniversitelerden profesörlerin danışmanlık yaptığı bir teknik kadrosu, her gün üretici firmalara daha iyisini sunmak için fikirler ve teknolojiler geliştiriyor. İnşaat, otomotiv, mobilya, sıhhi tesisat, savunma, elektronik, tekstil ve ambalaj başta olmak üzere pek çok sektöre hizmet veren firma bu alanda dünyanın en iyileriyle rekabet ediyor. Bu rekabeti sağlamak için, üretim aşamasında CE, TSE, ISO 9001 Kalite Belgeli malzemeler kullanıyor ve ürettiği her ekstruderi yüksek kalite testlerinden geçiriyor. 

Mikrosan olarak sektöre sunduğunuz farklılıklar nelerdir? Mikrosan neden tercih edilmeli?

Mikrosan, yılda 250 adet makine kompleksi üreten ve toplam 26 bin metrekare alanda faaliyet gösteren dört fabrikasıyla ciddi bir kuruluş haline gelmiştir. Biz bu dört fabrikamızda CE ‘ ye uygun malzemeler kullanarak, yurtdışından alınan malzemeler ile boru, granül ve profil, ahşap ve damla sulama hatlarında üretim yapıyoruz. Bunlardan ürün yelpazesi en geniş olan da boru üretim hattıdır. Mikrosan’da ağırlıklı bölümü mühendis olmak üzere 160 kalifiye personel çalışmaktadır.  Fabrikalarımızın 3’ü Gebze’de biri Kocaeli’nde bulunmaktadır. Kocaeli’ndeki fabrikada konstrüksiyon, imalat ve boyahane; Gebze’deki fabrikaların birinde talaşlı imalat, merkez fabrikada ise montaj, test, sevkiyat ve yönetim işlerini yürütmekteyiz. Diğer bir tercih edilme nedenimiz ise, 7/24 müşterilerin taleplerine cevap veren Servis Bölümü’ne sahip olmamızdır. 

Servis Bölümü, satış sonrası firmalara teknik destek ve eğitim vermektedir. Devreye alma operasyonunda makineleri kullanacak operatöre; temel kullanım bilgileri, hattın verimli çalışmasını sağlayacak hususlar, çekilen ürün ile ilgili edinilmiş tecrübeler aktarılır. Ayrıca, firmaların, hazır yedek malzeme taleplerini 72 saat içerisinde sevk etmekteyiz.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR