Pazar , 28 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / “Tomra Olarak Geliştirdiğimiz Teknoloji ile Sektöre Yön Veriyoruz”

“Tomra Olarak Geliştirdiğimiz Teknoloji ile Sektöre Yön Veriyoruz”

Serkan Orhan - TOMRA Sorting Geri Dönüşüm / Türkiye ve Ortadoğu Satış Müdürü

“Tomra Olarak Geliştirdiğimiz Teknoloji ile Sektöre Yön Veriyoruz”
TOMRA HAKKINDA:
 
TOMRA'nın amacı, optimal kaynak verimliliğine yönelik sensör tabanlı çözümler sunarak kaynak devriminde lider olmaktır. Kaynak devriminin kilit noktası kaynaklarımızdan en iyi şekilde yararlanmaya yönelik akıllı çözümler sunmaktır ki bunlar; kaynakları elde etme, bunları kullanma, koruma, temizleme, yeniden kullanılabilir duruma getirme ve yeniden hayat vermektir.
TOMRA 40 yılı aşkın bir süredir bu sektörde hizmet vermektedir. Tomra, ilerlemek için yapması gereken tek şeyin geçmişte işlerin nasıl yürüdüğü üzerinde yeniden düşünmek ve yeniden çalışmak olduğunu biliyor. Her gün dünyanın kaynaklarını elde etme, kullanma ve yeniden kullanma şeklini dönüştürmeye odaklanıyor.
Kısaca özetlemek gerekirse müşterilerine daha fazlasını elde etmeleri, daha azını kullanmaları, kaynakları yeniden kullanmaları (kârlılık) ve gezegeni daha sürdürülebilir yapmaları (daha iyi bir çevre) için yardımcı olmayı amaçlıyoruz.
 
“TOMRA OLARAK GELİŞTİRDİĞİMİZ TEKNOLOJİ İLE SEKTÖRE YÖN VERİYORUZ”
GERİ DÖNÜŞTÜRME TEKNOLOJİ
 
  • TOMRA Sorting Geri Dönüşüm hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
 
TOMRA olarak geri dönüşüm alanında sensörbazlı ayıklama çözümlerimiz ile sektörde öncüyüz. Atık ve metal geri kazanımı sektörlerinde sensör tabanlı ayıklama çözümleri sunuyoruz. Yani geri dönüştürülebilir malzemeler içinden değerli olanları veya değerli malzemeler içerisindeki yabancı maddeleri birbirinden ayırıyor ve geri dönüşüm tesislerinin kullanabileceği hale getiriyoruz. Makinelerimiz ayıklama işlemlerini, değişik algılama sistemleri ile yapıyor. Bunlara örnek olarak yakın kızıl ötesi sensörler, metal sensörleri, x-ray, lazer veya kamera sistemlerini sayabiliriz. Bazen birkaç sensörü birlikte kullanarak istenilen bilgileri elde ediyoruz. Yani öncelikle malzemeler sensörler yardımıyla algılanıyor daha sonra hava jetleri ile iyi malzemeyi, dönüştürülemez malzemeden ayıklıyoruz.
Geri dönüşümün birçok alanında TOMRA ayıklama makinalarımız kullanılıyor. Temelde atık ve metal geri dönüşümü olarak ikiye ayırabiliriz. Atık sektöründe evsel katı atık tesisleri, ambalaj atığı, kâğıt ayıklama ve PET, PE, PP gibi plastik grubu geri dönüşüm tesislerinde ve diğer bazı özel uygulamaları olan birçok alanda ayıklama makinalarımız kullanılıyor. Metal tarafında ise alüminyum geri dönüşümü, karışık metal ayıklama ve bakır ayıklama konusunda çalışıyoruz.
 
  • Dünyada ve Türkiye'dekigeri dönüşüm endüstrisi hakkında bilgi verebilir misiniz?
 
GünümüzdeSirkülerEkonomi’ye her zamankinden daha çok odaklanılıyor. Dünya genelinde sürdürülebilirlik hedefleri yükseltiliyor ve etkili geri dönüşüm standartları uygulanıyor. Bir kişinin günlük 1 kilo atık oluşturduğunu ve dünya nüfusunun 7.5 milyarın üzerinde olduğunu düşünürsek sektörün global boyutunu anlamak çok da zor olmaz.  Geri dönüşüm çok hızlı gelişen ve büyüyen bir alan. Önce Avrupa’da ardından son 10 yılda dünyada bu alanda büyük gelişmeler kat edildi. Avrupa’da sıkı yönetmelikler, dünya çapında değerli ikincil kaynakların korunmasına yönelik bir eğilim oluşturdu. Döngüsel Ekonomi, atık yığınlarımızdaki her bir materyalin geri dönüştürülmesini gerektiriyor. Gerek kaynakların değerlendirilmesi ve ekonomik boyutu gerekse çevreye katkısı nedeniyle geri dönüşüm alanı, bugün ve gelecekte büyük bir potansiyele sahip. Gelişmiş geri dönüşüm teknolojileri ile orijinal hammadde kalitesinde ürün üretmek mümkün. Böylece hem gelişmiş teknoloji ile orijinal hammadde fiyatından daha uygun maliyetlerle üretim yapmak, hem de atığı azaltıp aynı zamanda çok daha az enerji tüketimi ile döngüsel ekonomiye katkı sağlamak mümkün. Eskiden geri dönüştürülmüş hammadde ikinci sınıf, kalitesi düşük hammadde olarak görülürken bugün Dünya’nın önce gelen ambalaj tüketici firmaları, tekstil firmaları kendilerine geri dönüşüm hammadde kullanma hedefleri koyuyorlar. Böylece geri dönüşümden üretilmiş birinci sınıf hammaddeye olan ihtiyaç her gün artıyor. Bu doğrultuda TOMRA olarak geliştirdiğimiz teknolojiler ve ürünler ile kaynak devrimine öncülük yapıyoruz.
 
  • TOMRA’nın sektördeki konumu ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
 
TOMRA, dünyada sensör bazlı ayrıştırmada yüzde 60’dan fazla pazar payı olan, global olarak lider bir üretici. Dünyanın her yerinde makinalarımız çalışıyor. Geri dönüşüm alanında hem yazılım hem de donanımımızı kendimiz üretiyoruz ve sektörde teknoloji lideri konumundayız. Ayrıca yılların kazandırdığı yüksek saha tecrübesine sahibiz. Öte yandan hizmet sunduğumuz pazarlarda yerel olarak bulunurluk ve güçlü satış sonrası servisimiz ile müşteri memnuniyetimiz en üst noktada karşılayabiliyoruz. Bunun yanında müşterilerimize sadece kendi makinemiz için değil tüm işletim süreci için danışmanlık hizmeti sunuyoruz.
2005’ten bu yana Türkiye’de temsilcilerimiz ile aktif olarak ürün ve hizmetlerimizi sunuyoruz. 2012’den beri ise TOMRA Sorting olarak Türkiye merkezimiz ile satış, servis ve yedek parça operasyonlarımız devam ediyor. Türkiye’de geri dönüşüm alanında optik ayıklamada yüzde 80’in üzerinde pazar payımız var.  Evsel katı atıkta ise bu oran, yüzde 100.
 
  • TOMRA ürünleri ve çözümlerinin sektöre katkısından bahsedebilir misiniz?
 
Öncelikle şunu tekrar belirtmek isterim ki TOMRA olarak yatırım yaptığımız Ar-Ge çalışmaları ve geliştirdiğimiz teknoloji ile sektöre yön veriyoruz. Atık alanında ayıklama işlemleri gerçekten çok zordur, çalışma koşulları insanlar için güçtür. Giriş malzemesi ne olursa olsun atıktır fakat çıkış malzemesi endüstri için stabil bir hammadde olmaz zorundadır. Bu nedenle insan etkisini azaltan otomasyon çözümleri ile her zaman aynı kalitede ürünü, yüksek kapasitelerde sağlayan makineler üretiyoruz. Böylece üstün ve stabil bir kalite standardı sunuyoruz.
Teknolojimiz sayesinde geri kazanım oranlarını arttırıyoruz. Manüel ayıklama yaptığınızda ne kadar çok çalışanınız olursa olsun makina hızına ve verimine ulaşmanız mümkün değil. Bu nedenle verimliliği büyük oranda artırabiliyor ve otomatik olarak işletim maliyetlerinde de avantaj sağlayabiliyoruz. Gelişen ülkelerde makina yatırım maliyeti yüksek gözükebilir. Ancak orta ve uzun vadede bakıldığında yüksek geri kazanım oranları, yüksek saflık derecesi ve istikrarlı performans ile verimliliği ve kazancı artırıyoruz.
  • Türkiye'dehangiürünlerisunuyorsunuz?
 
Türkiye’de ve Dünya’da Tomra’nın en çok kullanılan modeli amiral gemimiz olan Autosort modelidir. Evsel atık ayıklamadan, plastik geri dönüşümüne, kâğıt ayıklamadan, ambalaj atığı ayıklamaya birçok alanda kullanılan Autosort esnek sensör ve valf blok konfigürasyonu ile nesilden nesile birçok uygulamada kullanılabiliyor. Bazen müşterilerimiz, işi birkaç sene sonra değişse bile küçük yazılım ve/veya donanım eklemeleri ile yeni işlerinde de Autosort’u kullanabiliyorlar.
Ayrıca yine Autosort ailesinin bir üyesi olan AutosortFlake ve InnosortFlake makinelerimiz sayesinde en küçük malzemeleri bile boyutundan bağımsız algılayıp ayıklamamız mümkün hale geliyor. Böylece kaba malzemeler Autosort tarafından ayıklandıktan sonra en son kalan safsızlıkları da AutosortFlake veya InnosortFlake ile ayıklayıp kaliteli bir son ürün elde ediyoruz.
 
  • Bu ürünlerin temel özellikleri nelerdir?
 
Autosort makinemiz, ön işlemden geçmiş atık malzemelerin Yakın Kızıl Ötesi (NIR) sensörü sayesinde malzeme cinsini ve kameralar yardımı ile rengini görerek bize birçok ayıklama opsiyonu sunuyor. NIR sensörü bazen gözle göremediğimiz farklılıkları algılayarak geri dönüşüm prosesinde oluşabilecek sürprizlere mahal vermiyor. Mesela normal bir insanın PET ve PVC arasındaki farkı veya HDPE ve PP arasındaki farkı ayırması mümkün değilken Autosort için bu çok kolay. Algılama gerçekleştikten sonra uygun valf bloğu ile ayıklama işlemi sağlanıyor. Kimi uygulamalarda tek makine yeterli olur iken kimi zaman kapasite ve uygulamaya bağlı olarak 15-20 makineli sitemler kurmak mümkün. Fakat Tomra’nın rakiplerine göre üstünlükleri veya optik bazlı ayıklamanın sadece insan gücü kullanarak ayıklamaya göre avantajları bariz olarak gözüküyor. İnsanlar makinelerden sonra sadece kalite kontrol amacı ile hijyenik şartlarda işlerini yapabiliyorlar.
AutosortFlake ve InnosortFlake makinelerimiz ise sektördeki en yüksek çözünürlükte Tomra üretimi olan NIR sensörleri kullanarak ve deneyimli saha ekibimizin geliştirdiği yazılımlar sayesinde en zorlu şartlarda bile yüksek verimlilikte hizmet veriyor.
  • Satış sonrasında müşterinize nasıl bir destek veriyorsunuz?
 
Tomra, satış sonrası hizmetlerine müşterilerinin uzun dönemde çözüm ortağı olma hedefi çerçevesinde çok önem veriyor. Müşterilerimizi iş partnerimiz olarak görüp işlerini beraberce geliştirmek istiyoruz. Bu nedenle makinalarımızın her zaman üstün performans ile kesintisiz çalışması adına tüm desteği sunuyoruz ve bu konuda gelişmiş bir saha deneyimine sahibiz. Müşterilerimizin büyük bir kısmı ürünlerimizin performansı ve verimliliği kadar satış sonrası hizmetlerimizden memnuniyetleri ile Tomra’yı tercih ediyor ki bu da bizi çok gururlandırıyor.
Ayrıca TomraCare adını verdiğimiz hizmetle uzun süreli yedek parça ve servis kontratları öneriyoruz. TomraCare’in bir özelliği de makinelerin garanti süresi dolduktan sonra Tomra tarafından sigortalanmasıdır. Müşteri deneyimlerinden yola çıkarak bilinen sigorta sistemlerinin özellikle pahalı parçalar olan sensörler ve elektronik parçaları kapsamadığını gördük. TomraCare ile müşterilerimiz cüzi miktarlar ile parçaların değişimini ücretsiz olarak gerçekleştirebiliyorlar. Böylece operasyonel maliyetlerinde herhangi bir sürprize yer olmuyor.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Hayat Kimya Büyümede Hız Kesmiyor

    Hayat Kimya Büyümede Hız Kesmiyor

    Ev bakım, temizlik kâğıtları ve hijyen kategorilerinde hızlı tüketim sektörünün devlerinden Hayat Kimya; üretim, teknoloji, insan kaynakları, marka ve AR-GE’ye odaklanarak büyümeye devam ediyor... Devamı »