Pazartesi , 29 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / 40 Yıllık Tecrübemizi Yüksek Mühendisliğimizle Birleştirip Sizler İçin Özel Çözümler Sunuyoruz

40 Yıllık Tecrübemizi Yüksek Mühendisliğimizle Birleştirip Sizler İçin Özel Çözümler Sunuyoruz

Yaklaşık 50 ülkedeki üreticilere çözümler sağlayan ve gün geçtikçe yenilikten ödün vermeyen ekibimiz ile yolumuza devam ediyoruz.

40 Yıllık Tecrübemizi Yüksek Mühendisliğimizle Birleştirip Sizler İçin Özel Çözümler Sunuyoruz

Can Burak AKTAŞ - CTO / Firma Ortağı

1980 yılında kurulan, Türkiye ve dünyanın dört bir yanında üretim yapan firmalara özel çözümler sunan Demak Plastik Makina bugünkü konuma gelebilmek için nasıl süreçlerden geçti?

Öncelikle, bizim hedefimiz daima yüksek kaliteli makineler üretmek oldu. Kurulduğumuz günden bu
yana her zaman yapılmayanı yapmak, üretilmeyeni üretmek, makine sektörüne yön verebilmek bizim ana hedeflerimizden olmuştur. Türkiye’nin sürekli gelişmekte olan sanayileşme ve bu sanayileşmenin getirdiği cazibe sayesinde ülkemize yatırım yapan dünya markalarıyla iş birliği yaparak en kaliteli ürünleri geliştirmeye çalıştık.
Özellikle kurulduğumuz yıllar globalleşme ve sanayileşmenin henüz yeni yeni gelişmekte olduğu bir dönemdi. Bu dönemde yalnızca bizim için değil o dönem kurulmuş olan bütün makineciler için fırsatın çok olanakların kısıtlı olduğu bilinir. Firma olarak kurucu büyüklerimiz sektörden kopmadan gelişmeleri yakından takip ederek yeni bir şeyler üretmenin verdiği heyecan ve şevk ile firmamızın temellerini sağlam bir şekilde atmışlar ve geleceğe hazırlamışlardır.

1996 yılında granül, film ekstrüzyon, termoform, boru ekstrüzyon, şişirme vb. plastik makinelerinin üretimine başlayan Demak Plastik Makina, bulunduğu sektörde Avrupa ve dünyadaki gelişmeleri nasıl buluyor?

Sektörümüzün tüketime dayalı olarak sürekli büyüyor oluşu dünyadaki makineciler arasındaki rekabeti bir hayli arttırsa da kalitedeki rekabet, özellikle ülkemizdeki plastik sektöründe Avrupa ve dünyaya kıyasla pek karşılık bulamamaktadır. Özellikle yurt içinde ne yazık ki kalite yerine fiyat odaklı bir yaklaşım görüyoruz. Bu da Türkiye’deki makinecileri iç piyasada kalite anlamında rekabetten uzaklaştırabiliyor. Birçok alanında uzman firma gibi bizlerde kendi ülkemizde bu kalitemizi sunamıyor olmanın üzüntüsünü bir hayli yaşamaktayız. Bu sebeple, makineciler olarak bizler de daha çok yurt dışındaki potansiyellerimizi arttırmaya odaklanıyoruz.

40 yıldır faaliyet gösteriyorsunuz, üretimini yaptığınız ürünleriniz ve bunların endüstride kullanım alanları hakkında bilgi verir misiniz?

Plastik şişirme makinelerinin kullanım alanları gün geçtikçe artıyor. Yalnızca bidon ve ambalaj değil; bugün otomotivden beyaz eşyaya, oyuncaktan savunma sanayisine kadar birçok sektörde plastik şişirme makineleri kullanılıyor. Proses olarak aynı proses kullanılsa da her makine birbirinden farklı özelliklere sahip olup makineler üreticiye ve ürüne özel olarak tasarlatılmaktadır. Bu da her makinenin bizim için bir AR-GE olması anlamına geliyor.

Enerji verimliliği sağlayan makineler üretmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Özellikle ekstruder sürmekte kullandığımız tork motorları ile hem verimliliği arttırıyor hem de enerji sarfiyatını %30 seviyesinde azaltıyoruz. Hibrit ve tamamen elektrikli makinelerimiz ile ise enerji verimliliği ve üretim verimliliğini ön plana çıkarıyoruz.

Üretim tesisleriniz nerede bulunuyor? Tesisleriniz, istihdam profiliniz ve sahip olduğunuz kalite belgeleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Firmamız İstanbul Bayrampaşa’da bulunuyor. Ayrıca Rusya ve Polonya’da bir satış ve satış sonrası destek için bir ofisimiz de bulunuyor. Avrupa’daki makinecilerden farklı olarak biz makinelerimizi üretirken birçok şeyi kendi bünyemizde üretiyoruz. Hidrolik depoları, blokları, elektrik panolarını kendi bünyemizde üretip topluyoruz. Bu da bizi üretim yaparken daha özgür kılıyor.

Ürün geliştirme konusunda mevcut faaliyetleriniz nelerdir? Teknolojik gelişmelerin takipçisi misiniz?

Daha önce de söylediğim gibi bizim için her makine bir AR-GE anlamını taşıyor. Makinelerimizi tasarlarken sektördeki lider firmalar ile iş birliği yaparak teknoloji anlamında her geçen gün yenilik anlayışımızla hareket ediyoruz.
 

2023 yılı sizin için nasıl geçti? 2024 yılına yönelik varsa yeni yatırım planı, ürün veya projelerinizi anlatır mısınız?

2023 yılında bir önceki sene olduğu gibi ihracatta kendi rekorumuzu kırdık. Rusya ve Afrika gibi büyük pazarlarımızda yine aktif olarak projeler ürettik. 2024 yılında artık tamamen elektrikli ve çok katmanlı makine üretimlerine ağırlık vererek bu tarz taleplerin olduğu pazarlara ağırlık vermek istiyoruz.

Servis ve yedek parça konusunda müşterilerinize nasıl destek sağlıyorsunuz?

Standart olarak her makinemiz için 10 sene parça bulundurma garantisi veriyoruz. Şişirme makinelerinde servis çok önemli bir kavram olduğu için biz de servis konusuna bir hayli önem veriyoruz. Makinelerimizin durmaması ve sürekli olarak çalışması bizler için çok önemli. Bu sebeple, servis ekibimizi 2021 senesinden sonra büyüttük. Ayrıca uzaktan destek vererek Demak makinelerinin dünyanın neresinde olursa olsun 24 saatten fazla durmayacak şekilde çalışmalarını sağlıyoruz.
 

Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz. Son olarak okuyucularımıza söylemek istedikleriniz nelerdir?

Zorlu bir 2023 yılını geride bırakırken; sektördeki bütün arkadaşlarımıza sağlıklı, bereketli bir 2024 yılı
diliyorum.


 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Yenilebilir Antiviral Korona Bariyeri İhracata Değer Katacak

    Yenilebilir Antiviral Korona Bariyeri İhracata Değer Katacak

    Yıldız Teknopark bünyesinde yer alan Yıldız Kuluçka Merkezi kadın girişimcilerinden Hyggefoods’un, Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Fakültesi Dekanı Gıda Prof. Dr. Osman Sağdıç’ın danışmanlığında geliştirdiği antiviral yenilebilir kaplama sıvısı BioCoBloc!... Devamı »