Pazartesi , 29 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Sağlık / Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme

11 ayın sultanı Ramazan ayı geldi bile. Ramazan ayında beslenme düzenimiz oldukça fazla değişim gösteriyor. Bundan dolayı, bu dönemde dengeli beslenmemiz oldukça fazla önem taşıyor.

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme
Normal zamanlarda, eksik aldığımız bir öğünü tamamlama şansımız bulunuyorken, Ramazanda ayında öğün sayımız sınırlanıyor. Bu sebeple yeterli ve dengeli beslenmeye ayrıca önem göstermemiz gerekiyor. 
 
Biz de sizler için Ramazan ayında dengeli beslenmenin ipuçlarını sıraladık: 
• Ramazan öğünlerinizi normal zamanlardaki gibi 3 öğüne bölebilirsiniz. Öğünlerinizi sahur, iftar ve ara öğün şeklinde dağıtarak, tek bir öğüne yük vermemiş olursunuz. 
• Sahuru es geçmemelisiniz. Bu şekilde hem aç kalma süreniz azalacak hem de metabolizmanızı bozmamış olacaksınız. 
• Sahurda sadece su içmek, oldukça yanlış bir yaklaşım olmakla birlikte, açlık sürenizi 16 saatten 20 saate çıkarmaktadır. Bu nedenle sahurda sadece su içmemenizi öneririz. 
• Sahur için hafif, az yağlı ve uzun süre tok tutan yiyecekler tüketmelisiniz. Susuzluğu tetikleyecek yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durmalısınız. Yoğurt, süt, peynir, yumurta gibi tam tahıllı gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilir ya da zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salata gibi bir öğün tercih edebilirsiniz.
• İftar öğünü de, en az sahur kadar önem taşıyor. İftarda yapılan en büyük hatalardan birisi, kısa sürede çok fazla besin tüketme isteğidir. İftarda hızlı yemek ve boş mideyi birden doldurmak yanlış bir yaklaşım olacaktır. Bu durum kan şekerinizin birden yükselmesine neden olur.   
• Tatlı seçiminizi iftardan hemen sonra yapmak yerine, birkaç saat sonra tercih etmenizi öneririz. Seçiminizi ağır tatlılardan yana kullanmak yerine, hafif tatlılar tercih edebilirsiniz. 
• Az pişmiş çiğ ürünler tüketmek yerine, iyi pişmiş yiyecekleri tercih etmelisiniz.
• İftardan hemen sonra yürüyüş yapmak, sindirim sisteminiz için oldukça faydalı olacaktır.  
• Sıvı tüketimine ayrıca özen göstermenizi ve en az 2 litre su tüketmenizi öneririz. 
 
Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler
Yumurta ve süt ürünleri: Protein kaynağı olmasının yanı sıra, bolca vitamin içerirler.
• Yeşil yapraklı sebzeler: Kalsiyum, demir, vitaminler açısından zengin olması ve antioksidan özelliği bakımından, Ramazan ayında tüketebileceğiniz besinlerin başında gelir. Aynı zamanda kan şekerini dengelediği için uzun süre tokluk sağlar. 
Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesinin yüksek lif içermesi size, tokluk hissi sağlar. Aynı zamanda düşük kalorili ve besleyicidir. 
• Kuru baklagiller: Yüksek lif içermesi ve protein bakımından zengin olması nedeniyle tercih edebilirsiniz.
• Kuruyemişler: Ramazan ayı için potasyum, lif ve sağlıklı yağlar bakımından oldukça zengin olan kuruyemişleri yüksek kalorili olduklarından dolayı dikkatli tüketmenizi öneririz. 
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • KIŞ GEZİ ROTALARI TÜRKİYE'DEN  FARKLI ROTA ÖNERİLERİ

    KIŞ GEZİ ROTALARI TÜRKİYE'DEN FARKLI ROTA ÖNERİLERİ

    Gezi deyince akla ilk olarak yaz ve bahar ayları gelse de, kışın cazibesi bir başka. Bir de kar yağdıktan sonrası… Hava durumuna göre harika doğa yürüyüşleri, eşsiz manzaralar kış gezi rotalarında sizi bekliyor. Bu sayımızda, daha sakin ve doyasıya geçirebileceğiniz bir tatil için kış gezi rotalarını ve 8 farklı rota önerisini derledik.... Devamı »