Çarşamba , 08 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Üniversitelerden / GIDA SANAYİNDE AMBALAJLAMANIN ÖNEMİ VE FONKSİYONLARI

GIDA SANAYİNDE AMBALAJLAMANIN ÖNEMİ VE FONKSİYONLARI

ULUDAĞ Üniversitesi Hakkında Ayrıntılı Bilgi İçin: www.uludag.edu.tr

GIDA SANAYİNDE AMBALAJLAMANIN ÖNEMİ VE FONKSİYONLARI
Ambalaj Kullanımının Önemi
Ambalaj hiçbir sanayi dalında gıda sanayindeki kadar büyük öneme sahip değildir.
Genel olarak ambalajlama ülkelerin ekonomik ve teknolojik alanlardaki gelişmeleri ve yaşam standartlarındaki yükselmeye paralel olarak gelişme göstermektedir. İlkel ekonomilerde ürünler çoğunlukla dökme olarak pazara sunulmaktayken Pazar ekonomisinin gelişmesiyle ambalajlama giderek önem kazanmıştır.
Gıda maddelerinin ambalajlanmaması halinde %30 dolayında kayba uğradığı, ancak ambalajlandığında bu kaybın %2-3 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Bu verilerden de ambalajlamanın toplumların gelişmesiyle yakından ilgili olduğu görülmektedir.
Gıda teknolojisinin gelişmesinin yanı sıra ambalaj malzemesi ve ambalajlama makinelerinin gelişmesi pazarlama olanaklarını arttırmış, bu artış dolaylı olarak gıda sanayini olumlu yönde etkilemiş, gıda sanayi ve ambalajlama sanayi sürekli olarak birbirlerini aktivite etmişlerdir.
Bugün gelişmiş Batı Avrupa tüketicileri gıdaların içeriğinden çok ambalajlarına bakarak satın almakta, gıda kalitesi ne denli yüksek olursa olsun ambalaj kalitesi yeterli olmayan gıdalar, bu pazara ya hiç girememekte ya da çok düşük fiyat bulmaktadırlar. Diğer yandan yaş meyve, sebze ithalinde olduğu gibi ambalaj cinsi ve niteliği doğrudan doğruya ithalatı güçleştiren bir faktör olabilmektedir.
Ambalaj Kullanımının İşletme Açısından Önemi
İşletmeler hayatlarını sürdürebilmek ve daha da gelişebilmek için satış gelirlerini arttırarak kar elde etmek zorundadırlar. Bu, işletmelerin temel amaçlarındandır. Satış gelirini arttıran en önemli araçlardan biride ambalajdır. Ambalaj ürünün satışını arttırmak yeteneğinin yanında ürüne yeterli bir raf ömrü sunarak ürünün başarısına iki yönde katkıda bulunur. Ambalajın önemini görmezlikten gelmek, işletmenin zarar etme ve pazarda başarısız olma riskini arttırır. Tüketici çoğu kez ürünü ambalajı ile birlikte değerlendirir. Ürünü koruyamayan, tüketiciye yeterli bilgi aktarmayan bir ambalajın bu aşamada başarısı konusunda tartışmak gereksizdir. Bu nedenle üreticiler çok iyi bilmelidir ki, bir ambalaj ürünü sattıran üründen sonraki en önemli etkendir. Reklam tek başına ürünün mesajını vermeye yeterli midir? Reklam tüketicinin ilgisini toplayan onu pazarlanan ürünün dünyasına sokan ve yaşatan bir disiplindir. Ambalaj ise iyi planlanıp tasarlandığı zaman pazarlamacıların üzerinde titizlikle durduğu ‘marka imajı’ ya da ‘marka bilinci’ yakalamayı başaran en önemli öğedir.
Ambalaj Kullanımın Geri Dönüşüm Açısından Önemi
Özellikle son yıllarda ülkemizde geri kazanılabilir atıkların ekonomik değer kazanması ve bu konudaki yasal zorunlulukların yürürlüğe girmesiyle, bu tür malzemeleri toplayan ya da geri dönüşümünü yapan işletmeler ve sanayi kuruluşları oluşmaya başlamıştır.
Geri dönüşüm; bir malzemenin doğrudan doğruya fiziksel ya da kimyasal bir süreçten geçtikten sonra tekrar kullanılması olup; geri kazanım ise daha genel bir kavram olmakla birlikte geri dönüşümü de kapsamaktadır.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • TANRIKULU, TOMRA TEKNOLOJİSİ İLE DÖNÜŞTÜRÜYOR

    TANRIKULU, TOMRA TEKNOLOJİSİ İLE DÖNÜŞTÜRÜYOR

    Türkiye’nin önde gelen geri dönüşüm şirketlerinden Tanrıkulu Şirketler Grubu, kapasitesini ve verimliliğini TOMRA Sorting sensör tabanlı ayıklama makineleri ile arttırıyor. Tanrıkulu, Sakarya Akyazı’da faaliyete geçecek yeni pet geri dönüşüm tesisi için TOMRA makineleri ile son teknoloji yatırımlarına devam ediyor.... Devamı »
  • WORLDFOOD İSTANBUL 31. YILINDA REKOR RAKAMLARA ULAŞTI!

    WORLDFOOD İSTANBUL 31. YILINDA REKOR RAKAMLARA ULAŞTI!

    6 Eylül’de kapılarını açarak 31. yılında yeniden sektördeki son yenilikleri ve gıda trendlerini sergileme ve keşfetme imkanı sağlayan Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı – WorldFood İstanbul, 9 Eylül 2023 tarihine kadar Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi’nde misafirlerini ağırladı.... Devamı »
  • Kahve Ambalajlama

    Kahve Ambalajlama

    Kahve, sadece bir içecek değil bir kültür ve ritüel olarak kabul edilir. Kahve içmek sadece kafein almak değil aynı zamanda bir deneyimdir. Bu deneyimin bir parçası olarak baskılı kahve ambalajı sadece ürünü korumakla kalmaz, kahvenin karakterini ve özgürlüğünü yansıtmak için bir araç olarak da kullanılır.... Devamı »