Cumartesi , 04 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Haberler / AVRUPA’NIN 5. BÜYÜK KARTON ÜRETİCİSİ TÜRKİYE’NİN 11 AYLIK İHRACATI 2 MİLYAR DOLAR

AVRUPA’NIN 5. BÜYÜK KARTON ÜRETİCİSİ TÜRKİYE’NİN 11 AYLIK İHRACATI 2 MİLYAR DOLAR

Karton ambalaj sektörünün 4,24 dolarlık kilogram bası fiyatıyla en büyük ihracatı Katar’a

AVRUPA’NIN 5. BÜYÜK KARTON ÜRETİCİSİ TÜRKİYE’NİN 11 AYLIK İHRACATI 2 MİLYAR DOLAR

Türkiye karton ambalaj sektörü, 194 ülkeye 2019’un ilk 11 ayında 2 milyar dolarlık ihracat gerçeklestirerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16’lık bir artıs sagladı. Istanbul Mobilya, Kâgıt ve Orman Ürünleri Ihracatçıları Birligi, Karton Ambalaj’dan sorumlu Baskan Yardımcısı Ali Can Duran, en önemli pazarları Ingiltere, Almanya, Irak ve Fransa olarak açıkladı. Karton ambalajda kilogram bası birim fiyatı ise ortalama 2,32 dolar oldugunu dile getiren Duran, çevreye duyarlı, sürdürülebilirlik temelli politikaların yaygınlasması ile plastik kullanımının önümüzdeki yıllarda daha da azalarak yerini büyük ölçüde kartona bırakacagını düsündüklerini kaydetti. 

Türkiye karton ambalaj sektörü 2019’un ilk 11 ayında geçtigimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 16’lık bir artısla ihracatını 2 milyar dolar olarak gerçeklestirdi. Mobilya, Kagıt ve Orman Ürünleri Ihracatçıları Birligi, Karton Ambalaj’dan sorumlu Baskan Yardımcısı Ali Can Duran, sektörün 194 ülkeye ihracat gerçeklestirerek Avrupa’nın 5. büyük karton ambalaj üreticisi konumunda oldugunu ve Avrupa pazarının yüzde 11’ini elinde bulundurdugunu söyledi. 

“Hedefimiz; ihracat rakamlarını yukarı çekmek” 
Sektörün ortalama kilogram bası fiyatının 2,32 dolar oldugunu söyleyen Duran, “2019 yılının ilk 11 ayında sektörümüzün ihracatı 2 milyar doları geçerek son 6 yılın en yüksek ihracat degerine ulastı. Yılı 2,2 milyar dolarlık bir ihracatla bitirmeyi hedefliyoruz. Birlesik Krallık, Almanya, Irak, Fransa, Israil, Yunanistan, Birlesik Devletler en çok ihracat yaptıgımız pazarların basında geliyor. Katar’a ihracatta uyguladıgımız kilogram bası birim fiyatımız 4,24, ABD’de ise 4,05 dolar. Amacımız ihracat gerçeklestirdigimiz bütün ülkelerde 4 dolar hedefini yakalamak. Sürdürülebilir çevre politikaları uygulamaları yaygınlasıyor, bu durum plastik kullanımını azaltıyor. Önümüzdeki yıllarda bunun artarak sürmesini bekliyoruz ve bu taraftaki gelismelerin karton ambalaj ihracatına pozitif etkisinin daha da çok olması için çalısıyoruz” dedi. 

Dondurulmus gıdaların bozuldugunu akıllı karton ambalajlar haber verecek ​
Maliyeti daha az oldugu için tercih edilen plastik ambalaj kullanımının çevreye verdigi zararın görülmesini ve kullanımından vazgeçilmesini önemsediklerini aktaran Duran, karton ambalaj sektörünün teknoloji ve inovasyona yaptıgı yatırımlarla artık çok daha fazla tercih edilir bir noktaya geldigini söyledi. Türkiye’nin Avrupa’nın 5. büyük karton ambalaj üreticisi konumunda oldugunu ve Avrupa pazarının yüzde 11’ini elinde bulundurdugunu belirten Mobilya, Kâgıt ve Orman Ürünleri Ihracatçıları Birligi, Karton Ambalaj’dan sorumlu Baskan Yardımcısı Ali Can Duran, “Tüm sektörlerde oldugu gibi akıllı ve teknolojik yatırımlarla kendisini gelistiren ve dijital çaga uygun insan kaynaklarına yatırım yapan firmalar, verimliliklerini ve rekabet güçlerini artıracaklar ve yurt içi satısları yanında, ihracatlarını da arttırarak sektörün itici gücü olacaklar. Dijital çagda, kagıt-karton ambalajlar da akıllı ambalajlar haline gelecek, özellikle gıda ambalajlarında önemli görevler yüklenecekler. Örnegin; gelecekte en fazla gelismenin olacagı sogutulmus ve dondurulmus gıdalarda soguk zincirin bozuldugunu tüketiciye bildirebilecek, raf ömrü ile ilgili uyarı yapabilecek yeni çözümler sunulacak” dedi. 
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMİ GÜÇLENDİREN MARKA UNİTY GRUP

    YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMİ GÜÇLENDİREN MARKA UNİTY GRUP

    BURAK CAN TOPÇUOĞLU Genel Müdür Yardımcısı Unity Grup; 2007 yılında otomasyon alanında farklı ölçekli projelerin gerçekleştirilmesi, sektöre dair son teknoloji ürün ve yazılımların geliştirilmesi amacıyla İstanbul'da kurulmuştur. Kurulduğu günden bugüne kadar, gerek gerçekleştirdiği projelerle, gerekse ortaya koyduğu ürünler ve verdiği kaliteli hizmetle sektörde rakipsiz, milli bir marka olarak zirveye konumlanmıştır..... Devamı »