Pazartesi , 29 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / ‘‘Yapılmamış Olanı Yapıyoruz’’ ESİT Elektronik

‘‘Yapılmamış Olanı Yapıyoruz’’ ESİT Elektronik

"Bugünlere gelmemizde temel stratejimiz hep araştırmacı olmak, modern Dünya’daki trendleri ve teknolojileri takip etmek ve ürünlerimizde en yüksek kalite ve en ileri teknolojiyi sunmak üzerine olmuştur." Satış ve Pazarlama Müdürü, Çağrı Hekimoğlu

‘‘Yapılmamış Olanı Yapıyoruz’’ ESİT Elektronik
1) Elektronik dalında bir mühendislik şirketi olarak, 1980 yılından beri hizmet vermektesiniz. 1987 yılında ise ESİT markasıyla elektronik tartı aletleri üretmeye başladınız. Bu kapsamda ESİT Elektronik’in kuruluş sürecinden ve varlığını geliştirmek adına nasıl bir yol izlediğinden bahsedebilir misiniz?

 
Esit Elektronik, 1980 yılında iki mühendis kardeşin bir elektronik mühendislik firması olarak, temellerini attığı ve zaman içerisinde özellikle tartı elektroniği konusunda uzmanlaşarak, ülkemizin ve bölgenin en büyük tartı aletleri üreticisi konumuna yükselmiş bir şirkettir. Halihazırda İstanbul Çekmeköy’de merkez fabrikamız ve Sakarya Hendek’te de Avrupa’nın en büyüğü olan taşıt kantarı fabrikamız üretim yapmaktadır. İstanbul’daki merkezimiz dışında; Ankara, İzmir ve Adana Bölge Müdürlüklerimizden satış, servis, kalibrasyon ve yedek parça hizmeti vermekteyiz. Yurt dışında da 20’nin üzerinde distribütörümüz ve 60’dan fazla ülkeye de ihracatımız devam etmektedir.
 
Bugünlere gelmemizde temel stratejimiz hep araştırmacı olmak, modern Dünya’daki trendleri ve teknolojileri takip etmek ve ürünlerimizde en yüksek kalite ve en ileri teknolojiyi sunmak üzerine olmuştur. Bu sayede hem dayanıklı ve uzun ömürlü, hem de güncelliğini uzun yıllar koruyan ürünler tasarlayıp ürettik. Bu işten kazancımızı da yine kendi işimize; yani AR-GE’ye, yeni tesislere, yeni makinelere ve yeni ürünlere yatırdık. 
 
2) Üretim gruplarınız hakkında, (özellikle plastik-ambalaj sektörüne yönelik) bilgi verir misiniz?
 
Biz Esit Elektronik A.Ş. olarak, tartı aletleri ve tartı komponentleri üretiyoruz. Avrupa’nın en büyük yük hücresi üreticilerinden birisiyiz. Aynı zamanda tartı indikatörlerinin de üreticisiyiz. Farklı senaryonlar için farklı yazılım, giriş ve çıkış özelliklerine sahip cihazlarımız mevcut. 
 
Plastik ve ambalaj sektörü açısından baktığımızda, ham madde giriş ve çıkışının kontrolü için taşıt kantarı modellerimiz yaygın olarak kullanılıyor. Avrupa’nın en büyük, Dünya’nın da 3. Büyük taşıt kantarı üreticisiyiz.
 
Aynı sektöre yönelik diğer bir çözümümüz, silolardaki malzeme hareketini izlemek için, tank/silo tartım sistemlerimizdir. Silolara giren ve çıkan malzemenin zamana göre izlenmesinin en kolay ve pratik metodu tank veya siloların tartıma alınmasıdır.
Malzemelerin üretim hattında hareketi esnasında, ağırlığını ölçebileceğimiz veya debisini kontrol edebileceğimiz bant kantarlarımız da mevcuttur. Malzemeyi durdurmadan, hareket esnasında bu tartımı veya kontrolü yapmak işletme verimliliği açısından çok önemlidir.  
Sektöre yönelik diğer bir ürünümüz ise, dikey torba dolum kantarımızdır. 10-50 kg kapasite aralığında çalışan torba dolum kantarlarımızla, dakikada 20 torba dolum hızına kadar dikey dolum yapılabilir.
Ambalajlı/paketli ürünlere yönelik bir diğer ürünümüz ise, bantlı kontrol kantarlarımızdır (checkweigher). Farklı ebat ve ağırlıktaki ürünler için farklı modelleri mevcut olan checkweigher ürünlerimiz, Ambalajlı Ürünler Yönetmeliği’ne de uygun şekilde ticari kullanıma uygun damgalı şekilde temin edilebilir ve ambalajlı ürünlerin nihai ağırlık kontrolüyle üretimde hatayı engeller.
 
Tüm bu ürünlerimizle beraber, üretim tesisinde azami verimlilik ve kontrolü sağlayan yazılımlarımız da mevcuttur.
 
3) AR-GE çalışmaları günümüzde oldukça büyük önem taşıyor. ESİT Elektronik olarak AR-GE çalışmalarınızı nasıl yürütüyorsunuz?
 
Esit Elektronik kuruluş kültürü açısından bir AR-GE firmasıdır ve AR-GE bizde yapılmamış olanı yapma yönünde gelenek haline gelmiş bir olgudur. Her ne kadar Sanayi Bakanlığı’nın onaylı AR-GE merkezi olsak da,  Esit Elektronik’i bugünlere getiren ve Dünya’da sektöründe sözü geçen bir konumda olmasını sağlayan özelliği; geçmişte ve günümüzde hep ilerici tasarımlar yapması, patentler alması ve sektöre yön veren firmalardan birisi olmasıdır.
Halihazırda AR-GE departmanımız, 25 mühendisin çalıştığı bir müdürlük olarak faaliyetine devam etmektedir. Aralarında mekanik ve elektronik tasarım ekiplerinin olması yanı sıra, gömülü yazılımlar ve arayüz yazılımları konusunda da yetkin mühendisler görev yapmaktadır.
 
4) Sizin için kalitenin çok önemli olduğunu biliyoruz. Sizce kalitenin adımları nelerdir? ESİT Elektronik olarak, müşterilerinize satın almalarda dikkat etmeleri için ne gibi önerilerde bulunursunuz? 
 
Kalite temel anlamda, bir ürünün veya sürecin amacını %100 gerçekleştirebilme kabiliyetidir. Kalite adımları elbette tasarımdan başlar. Endüstriyel cihazlardan bahsedersek, uzun süre geçerliliğini koruyacak ve bazı değişikliklere olanak sağlayacak esnek tasarım modelleri, esnek bağlantı seçenekleri ve elbette ki farklı ihtiyaçlar için özelleştirilebilecek bir kullanım arayüzü endüstriyel cihazlarda olmazsa olmazdır. Cihazın kısa sürede güncelliğini yitirmesi en istenmeyen durumdur.
Biz tasarımlarımızı yaparken endüstrideki muhtemel çalışma senaryolarına göre, azami esneklik gösterecek bir platform oluşturmaya özen gösteriyoruz ki, geçtiğimiz senelerde yaşadığımız gibi tedarik kesintilerinde alternatif kaynağı da hızlı bulabilelim. Ayrıca komponent seçiminde de devamlılığı olan kaliteli markaları seçmeye özen gösteriyoruz.
Kalitenin diğer belirleyici özelliği, üretim esnasında kullanılan cihazların kalitesi ve bu cihazların çalışma verimliliği ve hassasiyeti açısından optimize edilmesidir. Elbette ki modern ve kaliteli cihazlar kullanmak üretimde kalite yarışında firmaları bir adım öne geçiriyor, ancak optimize edilmemiş üretim süreçleri ve üretim cihazları, beklenen kaliteyi vermeyebilir. Diğer taraftan eski dahi olsa, düzgün kalibre edilmiş makinelerle işe %100 hakim üretim süreçleriyle de kaliteli ürünler üretilebilir. Burada önemli olan üretim sürecinin her adımına %100 hakim olmaktır.
Son olarak da, üretilen ürünlerin kontrol edilmesi önemlidir ki mevzuatla da belirlenmiş kriterlerde kalmak ve hatta çok daha hassas kontrol sağlamak firma imajı ve müşteri memnuniyeti açısından çok önemlidir.
Tartı aletlerinde kalite dendiğinde, hassasiyetini uzun süre koruyan ve tartı güvenilirliğini sağlayan cihazlar anlaşılmalıdır. Biz cihazlarımızı endüstrinin zorlayıcı koşullarına uygun, güvenilir ve dayanıklı olarak üretiyoruz.
Satın alma süreçlerinde müşterilerimize önerimiz, bulundukları sektörde yaygın kullanılan referanslı ve sertifikalı ürünleri tercih etmeleri ve kaliteli ürünler almaktan asla vazgeçmemeleridir. Kağıt üzerinde benzer görünmesine karşın, zaman içerisinde fonksiyonlarında büyük farklılıklar çıkan ve büyük zararlar yaratan cihazlar da piyasada yer almaktadır. Türk üretim sektörü olarak, Dünya’da bir marka olmayı hedeflemeli ve kaliteden asla vazgeçmemeliyiz. 

 
5) Ürünlerinizin ortaya koyduğu farklılıklar neler? ESİT Elektronik neden tercih edilmeli?
 
En büyük özelliğimizin, daha önce yapılmamış olanı yapmamız olduğunu söyleyebilirim. Tartı aletleri konusunda, Dünya’nın teknoloji liderlerinden birisi olma hedefimiz var ve ürünlerimizde bunun yansımasını görebilirsiniz.
Örneğin Esit ECI tartı indikatörümüzde, 800 Hz’lik bir örnekleme hızını standart olarak sağlıyoruz. Sektörde bu değer 50 Hz’dir.
Yine Esit ECI indikatörümüzde “gResolver TM” isimli bir filtre algoritması mevcut. Dünya’da ekonomik fiyatlı bir indikatörde çok sıra dışı olan bu dijital filtre, tartı sisteminden gelen hem yük frekanslı hem de düşük frekanslı titreşimleri filtreleyebiliyor. Üstelik de bu filtrelemeyi o kadar hızlı yapıyor ki, indikatör tartımı anında sonuçlandırabiliyor. Bu tartı aletleri açısından adeta bir devrim.
Birçok ürünümüzde sıra dışı teknolojik yenilikler ve ürünün faydasını artıran özellikler görmeniz mümkün. Dolayısıyla eğer bir tartı aletini hem bugün, hem de gelecekte gönül rahatlığıyla kullanmak istiyorlarsa, servis ağı da rakipsiz olan Esit ürünlerini tercih etmelerini değerli sanayicilerimize öneririm.

6) Biraz da yurt dışı satış politikanız ve ihracat oranlarınızdan bahsedelim? Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
 
Yurt dışında 20’nin üzerinde distribütör ve bayi ile 60’ın üzerinde ülkeye ihracatımız mevcut. Rusya’da kendi şirketimiz mevcut, diğer ülkelerde bayilik veya distribütörlük ağıyla faaliyetimizi sürdürüyoruz. 
Temsilcimizin olmadığı bazı pazarlara direkt satış ve servis hizmeti de verebiliyoruz. Toplam üretimimizin yaklaşık üçte birini, yük hücresi ve tartı indikatörü üretimimizin ise yarısını yurt dışına ihraç ediyoruz. Avrupa Kıtası, Rusya ve Hindistan ana pazarlarımızdır. Onun dışında Türki Cumhuriyetler, Malezya, Endonezya ve Çin Asya’daki önemli pazarlarımızdan. Afrika kıtasında Kuzey Afrika ülkelerinin tamamı, Tanzanya, Kenya, Sudan, Güney Afrika C., Senegal, Etiyopya gelişen pazarlarımız konumundadır.
 
7) Satış sonrasında müşterilerinize sağladığınız teknik destek çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
 
Endüstride satış sonrası en önemli hususlardan birisi, zira endüstriyel cihazlar uzun süreli kullanım ve performans için tercih ediliyor. Bu cihazların periyodik olarak bakımı ve kalibrasyonu üretim tesisinin verimliliği ve üretimde %100 kontrol için çok önemli.
Biz Esit Elektronik olarak, sektörümüzdeki en geniş servis ağı ve ekipman parkıyla endüstriye servis desteği veriyoruz. Altı adet vinçli kantar kalibrasyon kamyonumuz, 4 adet yüksek tonajlı baskül kalibrasyon aracımız ve 30’un üzerinde mobil ekibimizle bakım, onarım, kalibrasyon ve yedek parça hizmetini ülke genelinde 7-24 verebiliyoruz. Ülkemizdeki tüm servis ekibimizin, kendi personelimiz olması da ayrıca servis kalitesi açısından bizi rakipsiz kılıyor.
 
8) 2022 yılını değerlendirecek olursanız, sizin açınızdan nasıl geçti? 2023 yılı hedefleriniz nelerdir?
 
2022 Yılı, bizim açımızdan büyüme sağladığımız olumlu bir yıl olarak geçti. Geçtiğimiz yıllardan edindiğimiz tecrübe, teknolojik üretim yapan firmaların ekonomik dalgalanmalardan diğer firmalar kadar etkilenmediği yönünde… 
2022 ve hemen öncesindeki yakın geçmişe baktığımızda, Dünya genelinde ham madde, enerji ve nakliye maliyetlerinin son derece yükseldiğini ve önümüzdeki dönemde daha da yükseleceğini söyleyebilirim. Dolayısıyla üretici firmalar için, üretim süreçlerini %100 kontrol altına alabildikleri ileri bir otomasyonla üretim yapmak, hata yapmamak, gerekli ölçüm ve tartım hassasiyetini korumak gelecekte daha da önemli hale gelecek. Biz de tasarımlarımızda firmaların temel ihtiyacı olan tartı hassasiyeti, cihazlarımızın dayanıklılığı ve Endüstri 4.0 standardında otomasyon sistemlerine entegre edilebilirliği gibi özellikleri dikkate alıyor ve yeni ürünlerimizi buna göre üretiyoruz. Aynı zamanda kendi üretimimizi de otomasyon ve robotik yatırımlarımızla her sene daha ileri seviyeye taşımaya özen gösteriyoruz. Hendek fabrikamızda robotik kaynak sistemine birkaç yıl önce geçmiştik. 2022 yılında yeni bir robotik kaynak hattı kurduk ve taşıt kantarlarında daha az insan eli değecek şekilde daha hızlı, kaliteli ve düşük maliyetli bir üretim sürecine geçtik. Benzer şekilde İstanbul fabrikamızda da yük hücresi üretimimizi artırmak maksadıyla, ek bina yatırımımız 2022 yılı içinde tamamlandı.
 
2023 yılına çok sayıda yeni ürünle giriyoruz. Tamamen yeni bir dijital yük hücresi serisi ve dijital girişli indikatör serisini bu sene pazara sunduk. Bunun yanı sıra kullanıcı isteklerine göre geliştirdiğimiz bazı yeni yazılımları da müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. Ayrıca yenilenmiş bir torba dolum sistemini de bu sene pazara sunuyoruz. Yine tartı otomasyonu için önemli bir eleman olan yük hücresi, transmitterinin yeni modeli, TR4’ü de bu sene pazara sunacağız. 2023 birçok yeni ürün ve mevcut ürünlerde birçok yenilik getirecek özel bir yıl olacak bizim için…
 
9) Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
 
Öncelikle deprem bölgesinde hayatını kaybedenlere rahmet, hayatta kalan yakınlarına başsağlığı ve sabır dilerim. Yaralılarımıza da acil şifalar dilerim. Her ne kadar hayata devam etmeye çalışsak da bu büyük acı kalplerimizde büyük bir yara açtı. Bu yaşananları ömür boyu unutamayacağız, unutmamalıyız. Umuyorum ki bu durumdan ders çıkararak önceliklerimize insanı, kaliteyi ve teknolojiyi koyabiliriz, gelecek nesiller için güzel bir Türkiye’yi miras bırakabiliriz. 
 
Saygı ve sevgilerimle.
 
Çağrı Hekimoğlu
Esit Elektronik A.Ş.
Satış ve Pazarlama Müdürü
 
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Fransa’nın Başkenti Paris Bir “Işıklar Şehri”

    Fransa’nın Başkenti Paris Bir “Işıklar Şehri”

    Fransa'nın Başkenti ve Dünya Turizm Merkezlerinden Biri Olan Paris 12 Milyon Nüfusu ile Avrupa'nın En Popüler Yerlerinden Biridir. Turistlerin Her Yıl Ziyaret Ettiği Dünyanın En Popüler Şehirlerinden Biri Olan Paris, Seine Nehri'nin Yanına Kurulu '' Işıklar Şehri'' Olarak da Biliniyor.... Devamı »