Cumartesi , 27 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Ürünler / Ultrasonik Sensörler Sayesinde Biyonik Sualtı Robotu, Çarpışma Olmadan Yüzüyor

Ultrasonik Sensörler Sayesinde Biyonik Sualtı Robotu, Çarpışma Olmadan Yüzüyor

BionicFinWave sualtı robotu, bir boru sistemi aracılığıyla kendi kendine manevra yapabiliyor.

Ultrasonik Sensörler Sayesinde Biyonik Sualtı Robotu, Çarpışma Olmadan Yüzüyor
Ultrason kullanarak yunuslar ve pilot balinalar, bulanık ve karanlık sularda bile kendilerini yönlendirmek için doğal yankı iskandillerini kullanabilirler. U-botlar ayrıca lokalizasyon için ultrason teknolojisini kullanır. Ultrasonik sensörler, şeffaf malzemelere ve su altında bile mesafeleri hesaplayabilir. BionicFinWave şu özelliklerden yararlanır: Ultrasonik sensörler sayesinde biyonik sualtı robotu, akrilik camdan yapılmış bir boru sisteminde çarpışma olmadan yüzer. Ultrasonik sensörler, ses dalgalarının tekrar yankılandığı hedef nesneye doğru yüksek frekanslı ses dalgaları gönderir.

Sensörler bu sinyalleri alır ve yankı geri gelene kadar geçen süre boyunca mesafeyi hesaplayabilir. Bu ölçüm prensibi ile mesafeleri ölçebilir ve kendi konumunuzu belirleyebilirsiniz. Sualtı robotu Bionic-FinWave, dalgalı yüzgeç hareketi ile çarpışma olmadan şeffaf bir tüp sisteminde yüzmek için teknolojiyi kullanır. Kafasındaki beş ultrasonik sensör ve atalet sensörleri, duvarlara olan mesafeyi ve sudaki mevcut yönünü kalıcı olarak ölçer. Bir işlemci bu verileri değerlendirir ve boru sisteminde bir eğri göründüğünde bundan sonuç çıkarabilir. Yüzgeçleri,BionicFinWave'in mümkün olduğunca merkezi olarak yüzeceği ve duvarlara çarpmayacağı şekilde düzenler.

Dalgalı kanat hareketi

BionicFinWave hareket etmek için iki yan kanadını kullanır. Bunlarla dalgalı kanat hareketi denilen sürekli bir dalga yaratır. Serbest yaşayan deniz girdabı solucanları, sepya ve büyük nil turnası denizlerde böyle hareket eder. Yüzgeçlerin dalgalı hareketi ile balık suyu geriye doğru iterek ileriye doğru bir itme yaratır.

Esnek silikon yüzgeçler

BionicFinWaves'in kanatları tamamen silikondan yapılmıştır ve herhangi bir payanda veya başka destek elemanı yoktur. Sonuç olarak, son derece esnektirler ve doğal modeller gibi akışkan dalga hareketlerini uygulayabilirler. 45 derecelik bir sapma açısına sahip dokuz küçük kaldıraç kolu üzerinde sola ve sağa takılırlar. Kaldıraç kolları ise su altı robotunun gövdesinde bulunan iki servo motor tarafından tahrik edilir. İki bitişik krank mili, kuvveti kollara iletir, böylece iki kanat ayrı ayrı hareket ettirilebilir. Bu, farklı dalga desenleri oluşturmalarını sağlar. Örneğin, bir virajda yüzmek için dış yüzgeç içtekinden daha hızlı hareket eder - bir ekskavatördeki zincirlerle karşılaştırılabilir. BionicFinWave'in başındaki üçüncü bir servo motor, vücudun bükülmesini kontrol eder ve bunun yardımıyla yukarı ve aşağı yüzebilir. Krank milleri ve mafsallar, 3D baskı işlemi kullanılarak tek parça halinde yapılmıştır ve bu nedenle esnek ve bükülebilirdir.


 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR