Pazar , 28 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / Tezmaksan’ı Teknoloji Firması Haline Getirme, Değiştirme, Dönüştürme Yolculuğuna Çıktık

Tezmaksan’ı Teknoloji Firması Haline Getirme, Değiştirme, Dönüştürme Yolculuğuna Çıktık

Tezmaksan Robot ve Otomasyon Teknolojileri Genel Müdürü Serhat Volkan Yılmaz ile WIN EURASIA Fuarı'nda keyifli bir röportaj yaptık.

Tezmaksan’ı Teknoloji Firması Haline Getirme, Değiştirme, Dönüştürme Yolculuğuna Çıktık
1981 yılından günümüze değin talaşlı imalat yolculuğunda üretimden satışa, Türkiye’nin sanayileşmesinden dijitalleşmesine kadar, birçok konuda ilklerin öncüsü olan bir firmasınız. Tezmaksan ve Tezmaksan Robot Teknolojieri’nden kısaca bahsedebilir misiniz?
Dediğiniz gibi, 1981 yılından kurulduk. 43 senelik bir firmayız. Tezmaksan iş hayatına, yabancı makinaların ufak satışıyla başlamış. Daha sonra, bu sayı artarak devam etmiş. Tezmaksan, şu anda 60’ın üzerinde uluslararası makinanın distribitörlüğünü yapıyor. Tezmaksan bir grup firması. Bünyemizde birden fazla şirket bulunuyor. Tezmaksan Robot Teknolojileri de onlardan bir tanesi. Biz grubun en genç üyesiyiz. Aslında 17 senelik bir firmayız ancak, bunun ilk 14-15 senesi, başka bir faaliyet alanındaydık. Daha sonra, sürece benim de dahil olmamla birlikte, yönetim kurulumuzun aldığı karar gereği şirketi, bir teknolojisi firması haline getirme, değiştirme, dönüştürme, yolculuğuna çıktık. Bu aşamada 2,5- 3 senedir teknoloji üreten bir firma haline geldik. Bu fuarda hemen aynı standı paylaştığımız Vega Makinamız var. Vega makinada kaynakla alakalı çalışıyor, o da bizim grup bünyemizde. Kısaca firma hikayemiz böyle. 
 
Peki, WIN Eurasia fuarında tanıttığınız yeni ürünler nelerdir?
Bu fuarda 4 tane yeni ürünümüz var. CUBEBOX dediğimiz seride, ki bizim otomasyon hücremizdir. Makine besleme noktasında, 3 tane yeni modelimiz var. Bir tanesi burada şu anda. Üst üste istifleyerek müşterimize daha çok parça işleme imkanı sunuyor bu makine. Bu ürün dışında, kaynak hücremiz var. Dolayısıyla kaynak otomasyonuna doğru çözümü ürettik. Bir de biraz teknik olarak avantajı olan, çok detaya girmeyeyim teleskopik raylı bir sistemimiz var. Bunlar CUBEBOX dediğimiz sistemlerin 3 tane yeni versiyonu. 
En yeni versiyonu ise arkamızda duran, hacimsel olarak daha büyük olan, İngilizce tabiri çok kullanıldığı için onu söyleyeyim, Pallet pull ya da pallet changer denen makine. Küçük ve orta boylu işletmelerde ağırlıklı olarak, işleme merkezi olan sanayicimize sunduğumuz yeni çözüm. Yani bir yükleme yaptıktan sonra, yazılımımız vasıtasıyla 3-4 gün yanına uğramadan üretim yapabilecek bir çözüm ürettik. Bunları müşterilerimizle buluşturuyoruz. 

 
WIN Eurasia Fuarı, yeni ürünlerinizi tanıtmanız açısından önemli diyebilir miyiz?
Biraz önceki sorunuzla birleştirerek anlatıyım. Hem yeni bir firma olmamız hasebiyle, hem de bazı ürünlerin dünyada da yeni olduğu sektörde olduğumuz için, geçen sene 7 tane fuara katıldık.  Her türlü pazarlama enstürmanı, bu sektör için biraz dokunmayı gerektiriyor. Pazarlama, yetersiz, kifayetsiz kalabiliyor. Dolayısıyla biz müşterilerimizin ürünleri gözle görmesini, dokunmasını istiyoruz. O yüzden fuarlara önem veriyoruz. Dolayısıyla, WIN Eurasia fuarı da bizim için oldukça önemli. 
 
Kadın Hakları konusunda farkındalık arttırma adına yaptığınız çalışmaları biliyoruz. Bu konudan giriş yaparak, biraz da sosyal sorumluluk projelerinize ve sürdürülebilirlik çalışmalarınıza değinmek istiyorum. Bu alanda yapmış olduğunuz çalışmalardan bahsedebilir misiniz? 
Tabi, bizim Tezmaksan Grubu olarak, özellikle kadın sanayicinin, kadın üretimcinin, üretimde kadının her noktasında yer almasıyla alakalı ciddi çalışmalarımız bulunuyor. Bu noktada özellikle Yönetim Kurulu üyelerimizden; Fatma Aydoğdu’nun ve Hatice Aydoğdu’nun ciddi anlamda girişimleri var. Türkiye’nin her yerini karış karış geziyorlar. 
İkinci olarak, sürdürülebilirlik konusuna gelirsek, sürdürülebilirlik ile alakalı bir komite oluşturduk. Dolayısıyla bu komitenin asıl amacı, şirkete ve kişisel olarak dokunduğumuz her yeri sürdürülebilir kılmak. Bu bağlamda ürettiğimiz makinalarda da çevre dostu, yeşil makinalar yapmakla alakalı projeler başlattık. 
Sivas fabrikamızın imalatı henüz bitti. Bilginiz vardır diye tahmin ediyorum. LEED sertifikası ile alakalı bir belge alacağız. Dolayısıyla yeşil bina noktasında da böyle altın sertifika almak gibi bir hedefimiz var. 
 
Sponsorluklara da önem veriyorsunuz. Almanya’da düzenlenen, Nürburgring Dayanıklılık şampiyonasında, Tezmaksan sponsorluğunda Emir Aşarı birincilik kazandı. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?
Bu sadece bilinen, çok önde olan bir sponsorluğumuz. Sponsorluk haricinde, üniversitelere öğrencilere verdiğimiz bazı destekler var. Bütçe çerçevesinde bunları yönetiyoruz. Bunların haricinde, bizim özellikle meslek liselerindeki öğrencilere 2 tane uygulamamız var. Birincisi, bizim yine sponsoru olduğumuz bir meslek lisesi bulunuyor. Topkapı okulları. Orada bir sınıfımız da var. Burada elektrik-elektronik, mekatronik ile alakalı bilgileri alabilecekleri, pratik edebilecekleri bir sınıf kurduk. Bunun haricinde de akademimiz var. Meslek lisesi öğrencileri ve öğretmenlerine. Biz bedelsiz eğitimler veriyoruz, bazı noktalarda da bedelli eğitim almak isteyenler oldu daha sonraki süreçlerde. Dolayısıyla bu kapsamda aktivitemiz var. 
 
2022 yılını nasıl geçirdiniz? 2023 yılı için hedefleriniz nelerdir?
Bizim son 2 yılımız rekorlarla geçiyor, şükürler olsun. Güzel gidiyor. 2022 yılı, beklentimizi oldukça karşıladı. Planladığımız gibi ilerliyor. 2023 ve daha sonrası için de, kapasite, potansiyel olarak biz ülkemizin bu sektörde daha çok büyüme potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Kapasite olarak da biz bunu karşılayabilecek firmalardan birisiyiz. Dolayısıyla 2023’ün de şu anki satışlarımıza baktığımızda, gayet iyi ve olumlu ilerlediğini görüyoruz. Burada bir sürü ekonomik sebepleri sayabiliriz. İşte yurt dışındaki geçmiş 2 senede yaşanan tedarik zincirindeki problemler ya da işte Covid’ten dolayı üretim sanayisinin durma noktasına gelmesi, bize avantaj olarak döndü. Herkes otomasyona ve otomasyonun önemine bir kez daha şahit oldu. Burada da yaptığımız yatırımlarla, sunduğumuz çözümlerle biz de, iyi bir yerlere geldik. 
 
7. Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?
Çok teşekkür ediyoruz. 
 
SERHAT VOLKAN YILMAZ
TEZMAKSAN ROBOT VE OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRÜ
 
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR