Cumartesi , 27 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / “Tecrübelerimiz Işığında Bugün, Her Yeni Makina İçin, Ar-Ge Çalışmaları Sürdürüyoruz”

“Tecrübelerimiz Işığında Bugün, Her Yeni Makina İçin, Ar-Ge Çalışmaları Sürdürüyoruz”

“Umudumuz, ülkemizin sanayicilere finansal olarak destekleyici davranması yönündedir.”

“Tecrübelerimiz Işığında Bugün, Her Yeni Makina İçin, Ar-Ge Çalışmaları Sürdürüyoruz”
ENMAK Endüstriyel Makina Finans Müdürü Erkan Bayladı, yönelttiğimiz soruları yanıtlayarak ENMAK’ın organizasyon yapısı ve çalışmalarıyla ilgili detaylı bilgi verdi.

Enmak olarak 1979 senesinden itibaren sektöre hizmet vermektesiniz. Bize firma kültürünüzü ve kuruluş sürecinizi biraz anlatır mısınız?

Firmamız, kurucumuz Erhan Bayladı tarafından ilk olarak ilaç sektörüne dolum makinaları imal ederek sektöre giriş yaptı. Türkiye’de ilk ilaç dolum makinası dolumu yapan firmayız. Seneler ilerledikçe, gıda, kimya, boya, kozmetik ve diğer sektörler içinde dolum, kapatma ve etiketleme makinaları imal ederek sektörde öncülük etti. Birçok farklı ambalaj türü için de firmalara çözüm ortağı olmuşuzdur. Firma kültürümüz
bu yüzden tüm sektörlerde çözüm ortağı olma amacını taşır.

Avcılar'da bulunan 8000 metrekarelik kapalı alana sahip fabrikanızdaüretimlerinize devam etmektesiniz. Enmak EndüstriyelMakinanın, ürün grupları nelerdir? Hangi sektörlere yönelik üretim yapmaktadır?

Enmak; Her türlü sıvı ürün grubu için dolum makinalarının yanında, Rijit ambalajlar için kapatma makinaları, kendinden yapışkanlı etiketleme
makinaları, yıkama makinaları imal etmektedir. Aynı zamanda toz dolum ihtiyacı olan firmalar için de çözümler uyguluyoruz. Deterjan, Çamaşır suyu, Sabun ve Şampuan, Krem, Kolonya gibi Homecare ve Bodycare ürünleri yanında; Boya, Kozmetik, İlaç gibi sayısız sektöre hizmet vermekteyiz.

Ürün ve hizmetlerinizin ortaya koyduğu farklılıklar nelerdir? Enmak, sizce neden tercih edilmeli?

Ürettiğimiz makinaların Türkiye standartlarının üzerinde olması en büyük farklılığımızdır. Kullandığımız komponentlerin ve bunların kullanım şekillerinin yüksek kalitede olmasına özen gösteriyoruz. Ayrıca kullandığımız komponentler her zaman tedariki sağlanabilecek ürünlerdir ve kendine has standartları bulunmaktadır. Bu da servis verme noktasında müşterilerimizin ihtiyaçlarını kolaylaştırmakta ve üretimleri aksamamaktadır.

Müşterilerinize satın almalarda dikkat etmeleri için ne gibi önerilerde bulunursunuz?

Her sektörün kendi standartlarına uygun makinalar imal ediyoruz. Bu konu bizim için çok önemli. Çünkü kullanılan ürünlerin yapısı doldurulacak ürünün yapısına, hijyen ve güvenlik kurallarına uymadığı takdirde, firmalar denetlemelerde zorluklar çekebiliyor veya kötü sonuçlarla karşılaşabiliyor. Tabi, bu standartların sağlanmasının maddi bir bedeli olabiliyor. Bundan dolayı müşterilerimize satın almalarda fiyat odaklı değil, daha bilinçli olarak alacakları ürünü araştırmalarını ve sonuca varmalarını tavsiye ederiz.

Enmak Endüstriyel Makinanın, merkezi yurt dışında bulunan büyük firmalara da tedarikte bulunduğunu biliyoruz. Yurt dışında nasıl bir satış politikası izliyorsunuz?

Günümüzde hemen her sektörde artık Ar-Ge çalışmaları çok önemli yer tutuyor. Ar-Ge departmanınızın çalışmalarından bahseder misiniz?
Enmak olarak, Unilever ve diğer büyük firmalar için özel geliştirdiğimiz makinalarımız mevcut. Yurt içinde senelerdir yaptığımız gibi onlar için de çözüm ortaklığı sağlıyoruz. Bu firmaların standartları çok daha yüksek olmakla birlikte bu durum bizi Ar-Ge çalışmalarımızda bir seviye daha yükseğe taşıyor.
Özellikle aynı makinalarda farklı ürünlerin doldurulmasında herhangi bir sorun olmaması için hijyenik dolum makinaları imal ediyoruz. Ürettiğimiz makinalarda birçok farklı komponent mevcut; motorlar,elektronik aksamlar gibi. Her geçen gün artan teknolojik çözümleri yeni makinalarımıza adapte ediyoruz. Standart özelliklerde makinalar imal etmediğimiz için her türlü yeni makina yaptığımızda yeni baştan Ar-Ge çalışması sürdürmüş oluyoruz.
Bunun hızlı bir proses olması ise senelerdir binlerce farklı ürün için farklı çözümler üretmiş olmamızın bize kazandırdığı yüksek tecrübedir.

Türkiye’de sektörün bugün gelmiş olduğu konumu, şu anda içinde bulunduğumuz piyasa koşullarını da göz önünde bulundurarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

Açıkçası sektörün bugün geldiği noktada, öncü ve kurucu firmalardan biri olmanın verdiği bir gurur söz konusu bizim için. Bütün dünyayı derinden etkileyen pandeminin tüm piyasaları doğrudanetkilediği bir sürecin içerisindeyiz ve öngörüler bunun uzunca bir süre devam edeceğini gösteriyor. Yurt dışından gelen hammadde fiyatlarındaki döviz bazındaki yüksek zamlar ve uzun termin süreleri makina imalat sürelerini çok etkiledi. Aynı şekilde servis ve kurulum işlemleri de çok aksadı.Pandemi etkisini hafifletse de finansal etkileri günümüzde çok daha vahim bir şekilde hissedilmeye başladı. Makina sektörü piyasadaki yatırım ortalaması ile paralel devam eder, firmaların arz-talep dengeleri bizleri doğrudan ilgilendiriyor. Türkiye’de makina sektörü yurt dışına ihracat noktasında çok ilerledi ve ilerlemeye de devam ediyor. Umudumuz ülkemizin sanayicilere finansal olarak daha destekleyici davranması yönünde. Bununla beraber ümitsizliğe kapılmadan, diğer ülkelerle rekabette daha dişli olmamız gerektiğini düşünüyorum.

12 - 15 Ekim 2022 tarihleri arasında düzenlenen Avrasya Ambalaj Fuarı katılımcısı olarak, Avrasya Ambalaj Fuarlarının verimliliği hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Avrasya Ambalaj Fuarı, her ürüne hayat veren; ambalaj ürünleri gıda işleme, ambalaj makine ve ekipmanlarına yönelik çözümlerin bir arada sunulduğu önemli bir fuar ve sektörün önemli buluşma noktası. Bizlerde her sene olduğu gibi bu fuarda da yerimizi alarak imal ettiğimiz makinalarımızı sergiledik. Genel çerçevede değerlendirmemiz gerekirse verimli bir fuar geçirdik ve geri dönüşlerden de güzel sonuçlar almaya devam ediyoruz. Gerek fuar öncesi gerekse fuar sonrası Avrasya Ambalaj Fuarı’nın sektör paydaşlarına sunduğu avantajları en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştık ve değerlendirmeye de devam ediyoruz.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Hedefimiz, 1979 senesinden itibaren yaptığımız gibi firmalara çözüm ortağı olmaya devam etmek ve üretim sektöründe yer alan  firmalara tecrübelerimizle birlikte fayda sağlamaya çalışmaktır..

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • ​AMI Ve EGE'den Türkiye Plastik Sektörü İçin İş Birliği

    ​AMI Ve EGE'den Türkiye Plastik Sektörü İçin İş Birliği

    Küresel plastik piyasası oyuncularına yönelik etkinlik, yayın, danışmanlık faaliyetleri yürüten İngiliz Applied Market Information (AMI) ile plastik sektörüne yönelik yayıncılık, teknik ve kurumsal iletişim danışmanlığı faaliyetleri yürüten Ege İletişim Danışmanlığı ile iş birliği anlaşması imzaladı.... Devamı »