Cuma , 03 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Makaleler / Korona Virüsü Ve Gıdadan Bulaşma Olasılığı

Korona Virüsü Ve Gıdadan Bulaşma Olasılığı

Salgın Dönemlerinde Açıkta Satılan Gıdalardan olabildiğince sakınılmalı ve Ambalajlı Gıdalar tercih edilmelidir.

Korona Virüsü Ve Gıdadan Bulaşma Olasılığı
“Gıda bilimci Prof. Dr. Aziz Ekşi, koronavirüs gündeminde tüketicilerin kafasını meşgul eden sorulara ilişkin bir açıklama getirdi.
Virüslerin neden olduğu hastalıklardan korunmada en önemli konuların başında sağlıklı beslenmenin geldiğini hatırlatan Ekşi; Ambalajlı Gıda ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti.”
Prof.Dr. Aziz Ekşi şunları kaydetti“Günlerden beri evde kapalıyız ve ne kadar daha kalacağımızı tam olarak bilemiyoruz. Fakat nedenini biliyoruz… Yaklaşık üç ay önce Çin’in Wuhan kentinden yola çıkan  yaklaşık  100 nanometre (nm) çapındaki virüsün şerrinden korunmaya çalışıyoruz.   Bu virüsün bilimsel adı SARS-CoV-2 , yol açtığı etkilenme(hastalık) ise  COVID-19 olarak  adlandırıldı.
Eldeki bilgiler, zaman içerisinde çoğumuzun bu virüsle tanışacağını gösteriyor. Bu güne kadar dünyada rastlalanan olguların  yaklaşık  %5’i maalesef ölümle sonuçlanıyor. Başka bir deyişle yakalananların yaşama devam şansı şimdilik %95 dolayında. Daha önceki pandemilere(veba, kolera, influenzavb) göre bu  oldukça yüksek bir oran. Fakat çok hızlı yayılıyor.  
Uygulanan güvenli mesafe, el hijyeni ve evde kalma gibi önlemlerin   öncelikli amacı  virüsün yayılma  hızının  yavaşlatılmasıdır. İkinci  amaç ise salgının zamana yayılması ve tedavi hizmetlerinin aksamadan yürütülmesidir. Böylece hem  yakalanma olasılığı  azalırken  bulaşsa bile yaşama şansımız artıyor. Bu nedenle kaygıya kapılmak yerine  önlemlere uymamız gerekiyor.
Son günlerde korona hakkında, bunların ötesinde de çok şey öğrendik. Doğru bilgiler bilim kurulu ve konu uzmanları tarafından bize iletiliyor. Onlara teşekkür borçluyuz. Fakat bir yandan da ortalıkta çok sayıda doğrulanmayan bilgi ve haber dolaşıyor.Bu bilgiler   virüsün insan tasarımı olduğundan kıyamet belirtisi  olduğuna  kadar uzanıyor.Bunların  bir kısmı da gıda tüketimi ile ilgili…
Virüsten korunma ile gıda tüketimi arasında kuşkusuz bir ilişki var. Fakat bu dolaylı bir ilişkidir ve bu ilişki hem  virüs bulaşması hem de hastalıktan iyileşme açısından geçerlidir… Birincisi gıda tedariki,  ikincisi ise  gıda  tüketimi ile ilgilidir.  Anti-viral gıda(!)  listelerini şimdilik bir yana  bırakarak önce  gıda ile  virüs bulaşması arasındaki  ilişkiye  odaklanalım…
Ve hemen, açıkta satılan  gıdaların  bu açıdan oldukça  riskli olduğunu vurgulayalım. Gerçi bu virüs gıdalarda  oluşmuyor ve gıdaya bulaşsa bile gıda üzerinde çoğalamıyor(replikasyon). Virüslerin tipik özelliği ancak canlı hücre içinde etkili olmasıdır.Korona virüsü de  kendine uygun canlı hücreyi insanın solunum yolunda buluyor. 
 Ancak gıdaya başka bir kaynaktan (insan) virüs bulaşmışsa belirli bir süre(süre tartışmalı)  enfekte olma yeteneğini  koruyabiliyor. Bu süre içinde virüs,   gıdaya dokunan insanın eline bulaşabiliyor  ve  oradan da ağız, burun, göz yolu ile  solunum sistemine taşınabiliyor.
Açıkta satılan(ambalajsız) gıdalar; hazırlama, taşıma, pazarlama gibi  aşamalarda dış etkenlere  tümüyle açıktır. Bu işlemlerin çoğu zaten  insan eli ile gerçekleştirilmektedir.  Öyle olmasa bile ,enfekte insanlardan  açıktaki(satılan, depolanan)  gıdalara öksürme, hapşırma veya dokunma yolu ile virüs bulaşma olasılığı vardır.   Hele de bizim gibi toplumlarda…Pazarda veya  markette  meyve ve  sebzeyi mutlaka elle seçiyoruz.!.. Ekmek alırken bile  başkasının satın alacağı beş ekmeğe daha dokunmadan edemiyoruz. Bizim aldığımız ekmeğin, meyvenin veya sebzenin  önceki müşteriler tarafından ellendiğini unutuyoruz. Böylece  virüse kapıyı kendimiz  aralıyoruz. 
Bu nedenle,özellikle  böyle salgın dönemlerinde açıkta satılan gıdalardan olabildiğince sakınılması ve ambalajlı gıdaların  tercih edilmesi akılcı bir davranıştır. Gerçi ambalajlı gıdalar hakkında olumsuz şeyler de söyleniyor. Ne söylenirse söylensin,  ambalajlı gıda  bir gelişmişlik ya da uygarlık  göstergesidir.  Çünkü mbalajın birincil işlevi  içindeki gıdayı korumaktır… Hem toz ve topraktan hem  başka ellerin dokunmasından ve hem de  bakteri ve virüs gibi zararlıların  bulaşmasından.
Oysa açıkta satılan gıdaların böyle bir koruyucu kalkanı yoktur. Bu etkilerin tümüne açıktır. Dolayısı ile ambalajlı gıda tercihi aynı zamanda virüs bulaşmasından  koruyucu bir önlemdir.
Fakat  meyve, sebze gibi bazı gıdaların açıkta satılması hala yaygıdır.Bu durumda satın alınan gıdanın mutfağa girişte ovalanarak yıkanması, durulanması ve temiz bir kağıt  veya bez ile iyice kurulanması gereklidir.  Taşıma  poşeti hemen atılmalı ve gıdanın yıkama öncesi değdiği yüzeyler  sabunlu bir bezle temizlenmelidir.
Daha güvenli uygulamalar da vardır.Bunlardan biri gıdanın  bikarbonatlı(sirkeli değil)  su içinde  bir süre bekletildikten sonra yıkanmasıdır.Çünkü bu virüsün asidik ortamada daha dirençli olduğu belirtiliyor.  Diğeri ise gıdanın(eğer yapısı uygunsa)  20-30 saniye kadar  sıcak (55-60 santigrad) suda kısa süre bekletildikten sonra hemen soğuk su ile durulamasıdır.
Daha önemlisi; mesafeyi koruyalım, elimizi temiz tutalım ve evde kalalım…
Prof.Dr. Aziz EKŞİ Kimdir?
1947 Ordu Mesudiye’ye bağlı Aşağı Göçe köyü doğumlu Ekşi, köy ve doğa hayranı olarak ilk okul yıllarını bu köyde öğretmenlerinin zoruyla bitirmiş ve Ortaokul öğrenimini Mesudiye’de gerçekleştirmiştir.
Lise Öğrenimini Ankara Kurtuluş’ta gerçekleştiren Ekşi, 1968 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin Gıda Teknolojisi (şimdiki Gıda Mühendisliği) lisans programını bitirmiş ve aynı bölümde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır.
1974 yılında, gıda bilimi ve teknolojisi dalında doktora tezini tatmlayan ve 1975 yılında gıda hilelerinin saptanması hakkındaki bir proje ile Alexander vonHumboldt bursunu kazanan EKşi, Bu burs kapsamında, 1977-79 yılları arasında Münih Teknik Üniversitesi’nde çalışmıştır.Bu projeden hazırlanan tezle 1979 yılında Ankara Üniversitesi’nde gıda bilimi ve teknolojisi dalında Doçent ünvanına kavuştuktan sonra 1988 yılında yine aynı bölümde Profesör kadrosuna atanmıştır
2014 yılında Ankara Üniversitesinden emekli oldu ve aynı yıl içerisinde Ziraat Mühendisleri Odası tarafından “Bilim Ödülü” ve 2015 yılında da Ankara Üniversitesi tarafından “Vefa Ödülü” ile Layık görülmüştür.
Gıda biliminin tüketici ile buluşmasını çok önem veren Ekşi,  bilgi kirliliğinin en yaygın olduğu alanlardan birinin gıda sektörü olduğunu söylemektedir. Doğru bildiklerini “Gıda Bilimi Notları” web sitesinde yazarak tüketicileri bilgilendirmektedir.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • ISK – SODEX 2023'ün Ana Gündemi Sürdürülebilirlik

    ISK – SODEX 2023'ün Ana Gündemi Sürdürülebilirlik

    İki yılda bir iklimlendirme sektörünün tüm dünyadan temsilcilerini tek çatı altında buluşturan ve zemin hazırladığı iş birlikleriyle sektörün büyüme ivmesine önemli bir katkı sunan ISK-SODEX, bu yıl 25-28 Ekim 2023 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek.... Devamı »
  • Biyobozunur Plastik Ambalaj Malzemeleri

    Biyobozunur Plastik Ambalaj Malzemeleri

    Bitkisel yağ, mısır nişastası, bezelye nişastası veya mikrobiyota gibi yenilebilir biyokütle kaynaklarından türetilen Biyobozunur Plastik Ambalaj Malzemeleri daha düşük sera gazı salınımına neden olur.... Devamı »