Pazar , 05 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Geri Dönüşüm / Şişeden Şişeye Geri Dönüşüm için Yenilikçi Süreç

Şişeden Şişeye Geri Dönüşüm için Yenilikçi Süreç

Eski Şişelerden Yeni Şişeler: PET Pulların Ekonomik ve FDA Uyumlu Geri Dönüşümü

Şişeden Şişeye Geri Dönüşüm için Yenilikçi Süreç
Stuttgart, Temmuz 2021 – Polietilen tereftalat (PET), plastik endüstrisinin döngüsel ekonomi yolunda önemli bir işlevi devralacak olan yüksek değerli bir malzemedir. PET pulları artık Coperion ZSK çift vidalı ekstrüderler kullanılarak önceden kurutulmadan pelet haline getirilebilir. Daha sonra SSP (Katı Hal Polikondenzasyon) reaktöründe yoğuşturulur ve işlenmemiş malzeme kalitesiyle tekrar şişelere dönüştürülür.
Bu yenilikçi süreç kullanılarak üretilen PET geri dönüşümü, gıda ile temas eden kullanımlar için Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) onay almıştır. ZSK ekstrüderindeki yüksek verimli plastifikasyon sayesinde, bu şişeden şişeye geri dönüşüm süreci için Coperion sistemleri saatte 2 ila 8 ton arasında verim oranları elde eder, bu nedenle geri dönüşüm şirketleri çok yüksek ürün kalitesinden, düşük işletme ve lojistik giderlerinden de yararlanır. Geleneksel PET geri dönüşüm yöntemlerine kıyasla %30'a varan enerji maliyeti tasarrufu sağlar.
 
Şişeden Şişeye Geri Dönüşüm Artık Açıkça Daha Verimli
PET, günümüzde kullanılan büyük hacimli ambalaj malzemeleri nedeniyle geri dönüşümde her zamankinden daha önemli bir rol oynamaktadır. PET, yeniden işleme için son derece iyi özelliklere sahip, çok değerli bir malzemedir. Tek ve tekrar kullanılabilir şişelerde sürekli genişleyen kullanımı ve depozit sistemleri ile geri kazanımı, değerine değer katmaktadır. Buna bağlı olarak, şirketlerin PET geri dönüşümüne odaklanması kazançlı olabilir.
PET'in yeniden işlenebilmesi için önce pullara ayrılması ve ardından temizlenmesi gerekir. Sıradan teknolojiler, yıkamanın ardından PET pullarının önceden kurutulmasını, kristalleştirilmesini veya aglomerasyonunu gerektirir. Bununla birlikte, Coperion'un özel teknolojisi kullanılarak parçalanmış PET, doğrudan ZSK çift vidalı ekstrüdere beslenebilir ve birleştirilebilir.
Parçalanmış pullar, Coperion K-Tron'un yüksek hassasiyetli SWB (Akıllı Tartım Kemeri) besleyicileri veya gravimetrik besleyicileri kullanılarak ZSK ekstrüdere güvenilir bir şekilde beslenir. Ek olarak, diğer öğütme malzemeleri, yeni malzemeler veya karışımlar eklenebilir. Erime, yoğun buharlaştırma ve tam homojenizasyon, eriyik bir dişli pompa ve otomatik bir elek paketi değiştiricili filtre aracılığıyla pelet üretimi için bir şerit veya su altı peletleyicisine aktarılmadan önce ZSK proses bölümünde gerçekleşir.
Peletler daha sonra bir SSP reaktöründe yoğunlaştırılır. Peletlerin kalitesi, bakır malzemenin gereksinimlerini karşılar. Gıdaya uygun plastikler için standartları karşıladıklarını ve böylece tekrar şişelere dönüştürülebileceklerini belgeleyen FDA İtiraz Mektubu aldılar.
PET'in şişelere bu doğrudan işlenmesiyle, geri dönüşümcüler özellikle çok yüksek nihai ürün kalitesinden yararlanır. Şişeden şişeye proseste ürün kullanımı çok naziktir. ZSK ekstrüderinde kalma süresi çok kısadır ve dağılım çok iyidir. ZSK ekstrüderlerinin yüksek tortu, düşük sıcaklıklarda ve neredeyse hiç viskozite kaybı olmadan işlemeyi mümkün kılar. ZSK ekstrüderlerinin kendi kendini temizlemesi, hızlı reçete ve renk değişimi sağlar. ZSK çift vidalı ekstrüderin çok iyi buharlaştırma seçenekleri sayesinde, monomerler, oligomerler ve su gibi uçucu bileşenler, proses bölümünü boşaltmadan önce uygun ayırıcılarda egzoz akışından güvenilir bir şekilde uzaklaştırılır ve kanalize edilir.
Yüksek ürün kalitesinin yanı sıra, PET pullarının doğrudan işlenmesi, daha düşük işletme maliyetleri ve enerji tüketiminin yanı sıra daha düşük lojistik masraflar dahil olmak üzere başka avantajlar da sunar. Coperion'da Geri Dönüşüm ve Doğrudan Ekstrüzyon İş Segmenti Müdürü Jochen Schofer şunları ekledi: "FDA sertifikası ile PET geri dönüşüm ürünlerinin yüksek ürün kalitesini resmi olarak onayladık. Coperion çözümü ile geri dönüşümcülere ekonomik olan ve aynı zamanda plastik endüstrisinin döngüsel ekonomiye giden yoluna belirleyici bir katkı yapmalarını sağlayan bir teknoloji sunuyoruz.”

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR