Cumartesi , 27 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Geri Dönüşüm / Plastiğin Geri Dönüşüm Aşamaları

Plastiğin Geri Dönüşüm Aşamaları

Sürdürülebilir projeler ile çevreyi korumak, doğal kaynaklara sahip çıkmak ve var olan kaynakları gelecek nesillere en iyi şekliyle aktarmak mümkün.

Plastiğin Geri Dönüşüm Aşamaları
Geniş kullanım alanlarına sahip olan plastik malzemeler, son derece fonksiyonel ve dayanıklıdır. Esnek, ısı ve yalıtkanlığı ile plastikten uygun fiyatlara ürün elde edilebilmektedir.

Geri dönüşüm sayesinde plastik malzemeler kullanıldıktan sonra doğaya zarar vermemekte ve yeniden kullanıma hazır hale gelebilmektedir. Plastiğin geri dönüştürülmesi hem doğayı korumaktadır hem de kullanıcılar için daha az maliyetli olacaktır.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte plastiğin yeniden değerlendirilmesi adına çeşitli adımlar atılmaktadır. Plastiğin geri dönüştürülmesi, en temiz ve kullanışlı yöntemlerin başında gelmektedir. Gündelik hayatta evlerde, iş yerlerinde ya da halka açık alanlarda kullanılan birçok üründe plastik malzemeler kullanılmaktadır. Geri dönüşüm aşamalarından geçen plastik malzemeler de gündelik hayatta kullanılmak üzere piyasada tekrar yerini almaktadır.

Plastiğin geri dönüştürülmesi 5 farklı aşamadan meydana gelmektedir. Bu aşamalar sırasıyla; plastiklerin toplanması, sınıflandırılması, parçalanması, temizlenmesi, eritilmesidir.

AŞAMA 1: PLASTİKLERİN TOPLANMASI

Plastiğin geri dönüşüm aşamalarından ilki, plastiğin toplanmasıdır. Plastikten elde edilen şişe, bardak, poşet ya da ambalajlar kullanıldıktan sonra çöpe atılmaktadır. Çöpe atılan plastik malzemeler toplanmaktadır ve geri dönüştürülmek üzere farklı işlemlerden geçmektedir. Son zamanlarda geri dönüşüm için tasarlanan konteynerler öne çıkmaktadır. İnsanlar geri dönüştürülebilecek plastik malzemeleri doğrudan bu konteynerlere atmaktadırlar. Bu sayede plastiklerin toplanması daha kolay hâle gelmektedir.

AŞAMA 2: PLASTİKLERİN SINIFLANDIRILMASI

Malzemelerin kategorilere ayrıldığı bu aşamada her bir plastik çeşidi ayrı bir geri dönüşüm işleminden geçmektedir. Her bir plastiği belirlemek ve farklı kategorilere ayırmak üzere plastikler, makineler tarafından ayrıştırılmaktadır.  
Plastik çeşitleri arasında en çok PET, PP, HDPE ve PVC geri dönüştürülmektedir.

AŞAMA 3: PLASTİKLERİN PARÇALANMASI

Plastikler, çeşitlerine göre sınıflandırıldıktan sonra parçalanma aşamasına geçilmektedir. Bu aşamada plastikler, küçük küçük parçalara ayrılmaktadır. Bunun nedeni ise daha basit bir şekilde işlenmesini sağlamak ve pratiklik kazandırmaktır. Atık plastikler için parçalama işlemleri de yine makineler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.
Atık plastikler, kırma makineleri olarak bilinen makinelerde küçük küçük parçalara ayrılmaktadır. Plastiğin parçalanma aşamasında farklı özelliklere sahip birçok makine kullanılmaktadır. Örneğin; öğütücüler, eziciler, kırıcılar ve parçalayıcılar bu alanda sıklıkla kullanılmaktadır. Plastik parçalandıktan sonra ortaya çıkan ufak parçalara kepek denilmektedir.

AŞAMA 4: PLASTİKLERİN TEMİZLENMESİ

Plastikler, geri dönüşüm aşamalarından geçtikten sonra kepek adı verilen formu ile karşımıza çıkmaktadır. Plastiklerin özelliklerinden faydalanılabilmesi için üzerinde yer alan kir, etiket ve yapıştırıcıların temizlenmesi gerekmektedir. Plastiklerin temizlenmesi, plastiğin işlevlerini doğrudan etkilediği için son derece önemli bir aşamadır.
Plastiklerin temizlenmesi yıkama havuzlarında gerçekleştirilmektedir. Yıkama havuzlarında plastiğe sıcak su püskürtülmekte ve bu şekilde kirlerinden arınması sağlanmaktadır. Plastikler temizlendikten sonra kurutma maksadı ile ısıtıcılara maruz bırakılmaktadır. Böylelikle kullanıma hazır hâle gelmesi amaçlanmaktadır.

AŞAMA 5: PLASTİĞİN ERİTİLMESİ

Plastiğin geri dönüşümünün son aşamasında ise; plastik çeşitleri kullanım alanları göz önünde bulundurularak çeşitli ısılarda kaynatılmakta ve eritilmektedir. Eriyen plastik soğutulma işleminden geçmektedir ve daha sonra granül şeklini almaktadır. Granül şeklini alan madde daha sonra ise yeniden plastik olarak gündelik hayatımızda kullandığımız ürünlere dahil olmaktadır.
Geri dönüşüm aşamalarının doğru bir şekilde işlemesi plastiğin yeniden kullanıma hazır hâle gelmesini kolaylaştırmaktadır.



 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR