Pazartesi , 29 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / HUBBOX Uzak Bağlantı Projesi ile Endüstriyel Makinelere Direkt Erişim

HUBBOX Uzak Bağlantı Projesi ile Endüstriyel Makinelere Direkt Erişim

HUBBOX Endüstriyel Teknoloji ve Yazılım Şirketi Genel Müdürü Mehmet Bilgi, yönelttiğimiz soruları yanıtlayarak HUBBOX ürünleri hakkında bilgi verdi.

HUBBOX Uzak Bağlantı Projesi ile Endüstriyel Makinelere Direkt Erişim
MEHMET BİLGİ
Genel Müdür 


2018 yılında kurulan HUBBOX Endüstriyel Teknoloji Yazılım ve Danışmanlık SAN. A.Ş., makine ve otomasyon sektörüne hizmet veriyor. Bu doğrultuda firmanızın kuruluş amacı ve yapılanma süreçlerinden bahseder misiniz?

HUBBOX projemiz, Nisan 2015 tarihinde başlamış ve KOSGEB Haliç Müdürlüğü, İTÜ Çekirdek, YTÜ Kuluçka, TİM–TEB Girişim Evi tarafından desteklenmiştir. Hali hazırda piyasada bulunan ve hepsi ithal ürün olan cihazların yeteneklerinin çok üzerinde özellikleri olan tamamen yerli, “IoT ve Uzaktan Erişim Cihazının” yazılım ve donanım üretimini başarı ile bitirdik. HUBBOX olarak geliştirdiğimiz ürünlerin tamamı ithal ürünlerin yerine geçebilecek, daha yetenekli, güncel ve yüksek teknoloji ürünleridir.

Hali hazırda Türkiye ve diğer ülkelerde satışı yapılan endüstriyel IoT cihazlarının en önemli ayırt edici özelliği, sunduğu hizmetler ve bu hizmetlerden faydalanmanın maliyetidir. Biz rakiplerimizin sunduğu tüm hizmetleri sunarken, sunduğumuz hizmetlerin ülkemiz makine ve otomasyon sektöründe bulunan firmaların ulaşabileceği, ürünlerini geliştirebileceği fiyat düzeyinde tutmaya özen gösteriyoruz.

Firmamız kurulduğu günden bu yana yüksek teknoloji ürünleri üretmeye ve ülkemizin yurt dışı kaynaklardan temin etmeye çalıştığı ürün ve hizmetleri geliştirmeye odaklanmıştır.

HUBBOX endüstriyel uzak bağlantı projesi, Endüstri 4.0’a geçişte yaşanan sıkıntıları çözmek için ortaya çıktı. HUBBOX cihazı, makine üreticilerinin makinelere uzaktan erişebilmesini ve istenilen verileri istenilen ortamlara aktarabilmesini sağlıyor. HUBBOX Endüstriyel Teknoloji Yazılım ve Danışmanlık SAN. A.Ş., YTÜ Teknopark Davutpaşa Yerleşkesinde gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmaları sonucunda “HUBBOX Connect X1” IoT cihazını geliştirmeyi başardı.
 

Sektöre sunduğunuz ürün çeşitliliğiniz ve hizmetleriniz hakkında okuyucularımızı bilgilendirebilir misiniz?
Biz endüstriyel IoT, endüstriyel iletişim ve endüstri 4.0 için ürünler ve servisler geliştirmeye çalışıyoruz. Bu aşamada firmamız geliştirdiği ilk ürün olan “HUBBOX Connect X1” ile makine ve otomasyon sektöründe bilinir bir marka olmayı başardık.

HUBBOX Connect X1 ve beraberinde geliştirdiğimiz HUBBOX Data Collect servisimiz ile makinelerden veri toplamayı kolay ve hızla uygulanabilir hale getirdik. Ayrıca, Data Collect servisimiz için sürekli endüstriyel iletişim protokollerini HUBBOX Connect X1 cihazımıza eklemeye devam ediyoruz.

Bu protokollerden başlıcaları;
  • Siemens S7
  • MODBUS Serial
  • MODBUS TCP
  • OPC UA
  • OMRON Fins
  • Festo Smartenance
Bu protokoller ile çalışan cihazlardan istediğiniz veriyi okuyabilir, istediğiniz platforma aktarabilirsiniz.

HUBBOX ürünlerinizin müşterilerinize sağladığı avantajlar nelerdir? Nasıl çözüm önerileri sunmaktadır? HUBBOX ürünlerinizin çalışma prensibiyle ilgili detaylı bilgi verebilir misiniz?
HUBBOX tamamen Türkiye’de kurulmuş, tüm insan kaynağını ve sermayesini ülkemizde bulunduran, yüksek teknolojiler üretmeye odaklanmış, yazılım ve teknoloji firması olmak için çalışmaktadır. Firmamızın üzerinde çalıştığı konular endüstriyel IoT sistemleri, endüstri 4.0, yapay zeka, big data gibi günümüz ve gelecek teknolojilerinin temelleridir.

Rakiplerinden daha yetenekli, daha hızlı, daha güvenli ve güncel teknolojileri kullanan “HUBBOX Connect X1”in bazı özellikleri:

• Makinelere uzaktan direkt erişim özelliği ile “HUBBOX Connect X1” cihazını internete bağladığınız anda bağlı olduğu makine ve otomasyon ürünlerinin tümünü yetkilendirilmiş kişilerin erişimine açar. Bunun için IT bilgisine sahip olmanız gerekmez.
• “HUBBOX Connect X1” üzerinde barındırdığı çeşitli giriş protokolleri ile erişilebilir cihaz sayısını arttırmaktadır.
• PLC ve Operatör panellerinin yazılım güncellemeleri veya arıza hallerinde canlı izleme yapılabilmesi temel özellikleridir.
• “HUBBOX Connect X1” ile makinelerinizin üzerindeki sensör ve diğer çıkış verilerinin okunup yazılabilmesine imkân sağlar.
• Elde edilen verilerin ERP, CRM ve MES gibi yerel veya bulut programlara aktarımı yapılabilir.
• ERP, MRP veya herhangi bir veri kaynağından temin edilen reçete, iş süreci veya iş emri gibi veriler istenen makineye veya otomasyon sistemine        aktarılabilir.
• Üretilen ve transfer edilen verilerin güvenliği SSL sertifikaları ve en güncel şifreleme teknolojileri ile kesintisiz baştan uca kadar korunur.
• “HUBBOX Connect X1” kullanıcılarının kim olduğunu 2FA teknolojisi ile ilk kayıt anında öğreniyor ve doğrulama için bozulabilen, kaybolması imkânlı elektronik aksesuarlar kullanmıyoruz.
• Sizi bağlanabilecek kullanıcı sayısı ile sınırlamıyoruz.
• “HUBBOX Connect X1” üzerinde 32 GB boyutuna kadar offline veri barındırılabilir.
 
HUBBOX, yazılım ve teknik destek ekibi ile özel projelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
 
Piyasaya sunacağınız yeni bir ürün/proje çalışmanız ya da yatırım planlarınız var mı?
 
Firmamız yakın zamanda HUBBOX RC1 Relay Controller ürününün Ar-Ge ve testlerini tamamlayarak müşterilerimizin kullan
ımına sunmuştur. Ayrıca, Ar-Ge çalışmaları devam eden 16 portlu giriş-çıkış ve analog girişli, MODBUS TCP erişimli iki farklı kontrol cihazı tasarlı yoruz. Bunun dışında ülkemizde kullanılan ve tamamı ithal edilen diğer endüstriyel ve makine otomasyon sektörümüz için kritik olan cihazların geliştirilmesi ve üretilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz.

Satışını yaptığınız ürünleri daha sonrasında nasıl bir hizmetle destekliyorsunuz?
Ürünlerimiz bayilerimiz tarafından satılıyor ve teknik destek onlar tarafından veriliyor. Bu aşamada hem web sitemiz hem de diğer kanallardan bayilerimizi eğitiyor, olabildiğince müşterilerimizin memnuniyetini en yüksek düzeyde tutmaya çalışıyoruz. Bayilerimizin çözemediği veya özel çözüm gerektiren durumları, hemen iletişime geçerek problemleri en hızlı şekilde çözmeye gayret ediyoruz. Firmamız teknik kapasitesi yüksek ve neredeyse tamamı mühendis eğitimi almış bir ekip ile çalışmaktadır.

Her geçen gün gelişmekte olan teknolojiyi üretiminize nasıl yansıtmaktasınız? Sektörde giderek daha da önem kazanan AR-GE çalışmalarınız hakkında neler söylersiniz?
Biz aslında donanım firması gibi gözüksek de temelde yazılım firmasıyız. Geliştirdiğimiz yazılımlarımızı çalıştıracak donanımlarımızı da kendi bünyemizde geliştirdiğimizden, dünyayı takip etmek ve gelişen teknolojilere adapte olabilmek için yoğun çaba harcıyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız hiç durmadan ve sürekli gelişerek devam ediyor. Yazılım ve donanım Ar-Ge çalışmaları büyük bir koordinasyon içerisinde yürütülmesi gerektiğinden, zor ama başarı sağlandığında gerçekten çok zevkli ve mesleki olarak tatmin edici.

Geliştirdiğiniz yüksek teknoloji ürünlerinin endüstriyel tesislerde kolay kullanım ve yaygınlaşması adına ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?
Bayilerimiz ve çalışanlarımız HUBBOX cihazlarının devreye alınması noktasında her türlü desteği en hızlı şekilde vermektedir. Ayrıca, otomasyon ve makine sektöründe çalışanlara ürünlerimizin tanıtımı ve eğitimi verilmektedir.

İçinde bulunduğunuz sektörü ulusal ve uluslararası anlamda nasıl değerlendiriyorsunuz?
Endüstriyel IoT cihazları ve en geniş anlamda IoT sektörü, çağımızın en gelişen ve üzerinde yeni teknolojiler geliştirilen yeni alanlardan biri. Bu kapsamda bulunduğumuz konumdan ve gösterdiğimiz gelişimden gayet memnun olmakla birlikte ulusal bilinirliliğimiz artmakta, uluslararası boyutta bilinirliliğimizi daha ileri taşımak için çalışmalarımıza devam etmekteyiz.,

Son olarak neler söylemek istersiniz?
Ülkemizin katma değeri yüksek ve ihracat odaklı “Makine ve Otomasyon” sektörünün gelişimine ve rekabet gücünün artmasına gerekli katkıyı yapacağımıza inanıyoruz. Ürettiğimiz yazılım ve donanım cihazlarımızın yabancı rakiplerden daha kaliteli ve yetenekli olmasının gururunu yaşıyoruz.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR