Cuma , 03 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Derneklerden / HİJYENİK PRATİK VE EKONOMİK

HİJYENİK PRATİK VE EKONOMİK

PAGEV Hakkında Ayrıntılı Bilgi İçin: www.pagev.org

HİJYENİK PRATİK VE EKONOMİK
Tek Kullanımlık Ürünler Yaşamı Kolaylaştırıyor
El değmeden otomasyon sistemiyle üretilen ve tüketici tarafından ambalajından açılarak ilk kez kullanılan ürünler, özellikle pandemi sürecinde hijyen sağladığından yoğun ilgi görüyor. Eskiden genellikle piknik ya da doğum günü kutlamaları, düğün, nişan gibi özel günlerde kullanılan tek kullanımlık plastik ürünler, koronavirüsle birlikte hastaneler ve karantina merkezlerinde de tüketiliyor. Kimse kimsenin bardağını, kaşığını, tabağını kullanmak istemediği ve tek kullanımlık ürünler pandemide bulaş riskini azalttığı için devlet eliyle fabrika ve iş yerlerine de tavsiye edildi. Fabrika ve iş yerlerinde bulaş riskini azaltmak için porselen veya metal tabldot yerine tek kullanımlık kaplardan oluşan ürünler kullanılmaya başlandı. Pandemide daha fazla talep görmeye başlayan tek kullanımlık plastik ürünler, bulaş riskini azalttığı için sadece restoran, kafe ve evlerde değil aynı zamanda iş yerlerinde, fabrikalarda da kullanılıyor. Otomasyon sistemiyle, el değmeden üretilen ürünlerin, tüketici tarafından ambalajından ilk kez açılarak kullanılıyor olması pandemide hijyen adına güven veriyor. Çevresel kirliliğin azaltılmasında geri dönüşümün önemli rol oynadığını söyleyen Eroğlu, atıkların çevreye atılması yerine geri dönüşümle yeniden ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirtti.
 
Çözüm Yasaktan Değil Eğitimden Geçiyor!
 
ÇEVRE BAHANESİYLE TÜKETİCİYE 10 KAT PAHALI ÜRÜN SATILACAK
8 milyara yaklaşan dünya nüfusunun sürdürülebilir ekonomik-sosyal yaşam analizi dikkate alınmadan yasak kararı alındığını ifade eden Eroğlu, “tek kullanımlık plastikleri yasaklayıp, insanları 10 kat daha pahalı ürünlere mahkûm etmek çevrecilik değil, duyarsızlık ve daha da ötesi haksızlıktır. Hedef, çevreyi korumak ise “bilinçli insan” modeline yönelik ayağı yeren basan çevre dostu projeler üretmeli ve toplumu eğitmeliyiz. İnsanları eğitmeden, çevresel kaygılara çözüm bulamayız. Dünyada 6. , Avrupa’da ise 2.sırada yer alan Türk Plastik Sektörünün büyümesini sekteye uğratmak isteyen AB, üretimini yapmadığı tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklarken, ürettiği diğer tek kullanımlık ürünleri yasak kapsamına almadı. Plastik pipeti etrafa atan ve kirlilik yaratan insanlar, eğitilmediği müddetçe kâğıt pipeti de etrafa atacak ve çevresel kirlilik sürecek. “
 
TÜRKİYE TEK KULLANIMLIK ÜRETİMDE AVRUPA İKİNCİSİ
AB’nin, tek kullanımlık plastik ürünlerden bazılarını yasaklamasını değerlendiren Eroğlu, Türkiye’nin, Avrupa’da İtalya’dan sonraki en büyük tek kullanımlık plastik ambalaj üreticisi olduğunu hatırlatarak, “Türkiye, ihracatta Çin ve İtalya’dan sonra 3. Büyük oyuncu konumunda. Tek kullanımlık plastik ambalaj üreten fabrikalarımız tam kapasite çalışıyor. Yurt içi ve yurt dışı talebe cevap veren Türkiye’nin en çok tek kullanımlık ihracat yaptığı ülke İsrail olurken ardından Fransa, İngiltere ve ABD geliyor. Türkiye 2020 yılında 4 milyar dolarlık tek kullanımlık plastik ambalaj ürün üretirken, doğrudan ve dolaylı ihracat 1 milyar dolara ulaşmıştır” dedi.
 
TEK KULLANIMLIKLAR EL DEĞMEDEN ÜRETİLİYOR
Tek kullanımlık ürünlerin tercih edilmesiyle ilgili bilgi veren Eroğlu, “tam otomatik makinalarda, el değmeden üretilen ve paketlenen ürünler hijyenik olma özelliğine sahip. Virüs salgınının yaşandığı günlerde tek kullanımlık plastikler, ilk kez kullanılıyor olması ve daha önce başkası tarafından dokunulmamış olması özellikleriyle hijyenik olma niteliğine sahip. Ayrıca bu ürünlerin, kullanıldıktan sonra atılıyor olması başkasının, bir daha bu ürünü kullanmayacağının garantisi oluyor. Dolayısıyla salgının sürdüğü şu günlerde hijyen özelliği oldukça önemli. Tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanması; hastaneler, karantina bölgeleri, fabrikalar ve evler başta olmak üzere her ortamda büyük zorluklar yaratır ve salgın hastalıkların bulaşma riskini arttırır” şeklinde konuştu.
 
HİJYENİK, PRATİK VE EKONOMİK ÜRÜNLERE YASAK
Dünyayı sarsan korona virüs salgını, tek kullanımlık plastik ürünlerde tüketimi ciddi şekilde arttırmıştı. Hijyenik, pratik ve ekonomik özellikleri nedeniyle fast food, cafe, çay bahçesi, hastane ve pikniklerde kullanılan tek kullanımlık plastik ürünler, salgın hastalık endişesiyle evlerde ve fabrikalarda da tüketiliyor. Özellikle bulaş riskinin azaltılması amacıyla plastik bardak, tabak, çatal, kaşık, bıçak gibi ürünlere yönelim pandemi döneminde daha da arttı. Hastanelerdeki tek kullanımlık ürünlerde de talep artışı yaşandı. Virüsün hastane içinde yayılmasını engellemek için doktorlar, personel ve hastalar tarafından sadece tek kullanımlık plastik ürünler tercih edildi. Türkiye’de olduğu gibi dünya genelinde de toplu karantina alanlarında yalnızca tek kullanımlık plastik ürünler kullanıldı. Tek kullanımlık plastik ürünlerin pandemide hayatı nasıl kolaylaştırdığı ortadayken Avrupa Birliği’nde, pipet, tabak, çatal, kaşık ve tabağın kullanılmasının yasaklanması tepkilere yol açtı.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR