Salı , 30 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / “Fuarlar Tamamen Doldu ve Uzun Bekleme Listeleri Oluştu”

“Fuarlar Tamamen Doldu ve Uzun Bekleme Listeleri Oluştu”

“25 – 30 yıl önce uluslararası fuarlarda nadiren görülen Türkfirmaları önemli yol katetmiştir.”

“Fuarlar Tamamen Doldu ve Uzun Bekleme Listeleri Oluştu”
Messe Düsseldorf ve Koelnmesse Türkiye Temsilcisi 
Demet TEZULAŞ


TEZULAŞ Fuar Danışmanlık Hizmetleri, fuarcılık endüstrisi içindeki hangi temel aktörler çerçevesinde çalışmalarını gerçekleştirir? TEZULAŞ Fuarcılığın faaliyetleri ve/veya hizmetlerinden bahsedebilir misiniz?
Tezulaş Fuar Danışmanlık Hizmetleri Limited Şirketi’ni 2008 yılı sonunda Almanya’nın önde gelen fuarcılık kuruluşları Koelnmesse ve Messe Düsseldorf’un Türkiye Temsilciliği’ni yürütmek üzere kurduk. Almanya’nın Köln ve Düsseldorf şehirlerinde düzenlenen ve çoğunluğu ait oldukları sektörün dünya çapında en önemli etkinliği olan ana fuarlarımız ile Tayland, Çin, Hindistan, Singapur, Brezilya, Kolombiya, Amerika gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenen ve sektörlerine göre önem arzeden uydu fuarlarımızı Türk firmalarına yakından tanıtmak yönünde etkinliklerimizi sürdürüyoruz. Bu kapsamda faliyetlerimizi emaille ve doğrudan postalama ile duyuru yapmak, basın toplantıları düzenlemek, yerel furlarda stand açmak vb. olarak sıralayabiliriz. Ayrıca, fuar katılımcısı ya da ziyaretçisi olmak üzere bizimle iletişime geçen firmalara danışmanlık hizmeti veriyoruz.
 

Özellikle hangi sektörlere yönelik fuar organizasyonları düzenliyorsunuz? Buna bağlı olarak, pazarda şansı en yüksek sektörler hangileridir? 
Temsilcisi bulunduğumuz fuarları içeren programımız, 4 yılda tamamlanan ve düzenlenme sıklıklarına göre yıllık, iki yıllık, üç yıllık ve dört yıllık olarak adlandırdığımız yaklaşık 150 uluslararası fuardan oluşuyor. Fuarlarımız çok sayıda ve farklı sektörlere hitap ediyor: Makine, tesis ve donanım (ambalaj, baskı, plastik, tel, kablo, vana pompa, metalürji, gıda teknolojisi, maden, metal v.b.), ticaret, perakende ve hizmetler, tıp ve sağlık, iş güvenliği ve sağlığı, moda ve yaşam tarzı, boş zamanları değerlendirme, gıda, ev, büro ve bahçe, teknoloji, IT ve dijital eğlence, mobilya ve mobilya yan sanayi gibi…

2014 yılından beri de partnerimiz Messe Düsseldorf işbirliğiyle iki yılda bir, iş güvenliği ve sağlığı sektörüne yönelik Türkiye’nin tek uluslararası ihtisas fuarı TOS+H Expo’yu düzenliyoruz.

Yoğun talep alan fuarlarımızı dikkate aldığımızda, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde en çok ilgi gören sektörleri gıda, gıda teknolojisi ve ambalaj, tıp ve diş hekimliği, metal ve metalürji, plastik ve kauçuk, mobilya ve mobilya yan sanayi ve perakende olarak sayabiliriz.

Almanya’nın önde gelen kuruluşlarından Messe Düsseldorf ve Koelnmesse’nin Türkiye Temsilciliğini yürütüyorsunuz. Temsilciliğini yürüttüğünüz kuruluşlar hakkında ve yaklaşan fuarlarla ilgili detaylı bilgi verebilir misiniz?
1947 yılında kurulan, Almanya’nın en yüksek ciroya sahip fuarcılık kuruluşları arasında yer alan Messe Düsseldorf geçen 75 yıllık süre sonunda günümüzde dünya çapında ilk beş fuar organizatörü arasında bulunuyor. 305.727 m² alana sahip bulunan Düsseldorf Fuar Alanı’nda düzenlenen yaklaşık 40 uluslararası fuarın 23’ü sektörlerinin 1 numaralı dünya fuarları. Messe Düsseldorf, 141 ülkede 77 yurt dışı temsilciliği kanalıyla makine, tesis ve donanım, ticaret ve hizmetler, sağlık ve tıp teknolojisi yaşam tarzı ve güzellik ile boş zamanları değerlendirmeye yönelik uluslararası fuarlarının tanıtımını yapıyor.

2022 yılının ikinci yarısında Düsseldorf’ta düzenlenecek önemli fuarlar arasında glasstec 2022 – Uluslararası Cam İhtisas Fuarı (20.09. – 23.09.2022), K 2022 – Uluslararası Plastik ve Kauçuk İhtisas Fuarı (19.10. – 26.10. 2022), MEDICA 2022 – Uluslararası Tıp İhtisas Fuarı ve COMPAMED 2022 – Uluslararası Tıbbi Teknoloji Yan Sanayi İhtisas Fuarı (14.11. – 17.11.2022) ve VALVE WORLD EXPO 2022 – Uluslararası Vana İhtisas Fuarı (29.11. – 01.12.2022) bulunuyor.

Messe Düsseldorf’un önemli fuarları arasında ayrıca EuroShop – Ulusararası Perakende İhtisas Fuarı (28.02. – 02.03.2023), interpack – Uluslararası Ambalaj Malzemeleri ve Ambalaj Makineleri İhtisas Fuarı (04.05. – 10.05.2023), GMTN – Uluslararası Metalürji İhtisas Fuarları (12.06. – 16.06.2023) ve drupa – Basım Teknolojileri İhtsas Fuarı’ını (28.05. – 07.06.2024) da sayabiliriz.
Yaklaşık 400.000 m² ile Almanya’nın 3. büyük fuar alanına sahip bulunan Koelnmesse her yıl yaklaşık 80 fuar ve sergiye ev sahipliği yapıyor. 122 ülkeden 54.500’den fazla fuar katılımcısı Köln’de 224 ülkeden yaklaşık 3.000.000 fuar ziyaretçisine ürünlerini ve yeniliklerini tanıtma imkânı buluyor. Koelnmesse’nin dünya çapında 100’den fazla yurt dışı temsilciliği bulunuyor. 

2022 yılının ikinci yarısında Kön’de düzenlenecek önemli fuarlar arasında Kind + Jugend 2022 – Uluslararası Bebek ve Çocuk Fuarı (08.09. – 10.09.2022), INTERNATIONALE EISENWARENMESSE 2022 – Uluslararası Hırdavat İhtisas Fuarı (25.09. – 28.09.2022), INTERMOT 2022 – Uluslararası Motosiklet, Skuter ve Bisiklet İhtisas Fuarı (04.10. – 09.10.2022), ORGATEC 2022 – Uluslararası Ofis ve Obje İhtisas Fuarı (25.10. – 29.10.2022) bulunmaktadır.

Koelnmesse’nin önemli fuarları arasında ayrıca IDS 2023 – Uluslararası Diş Hekimliği İhtisas Fuarı (14.03. – 18.03.2023), ISM 2023 – Uluslararası Tatlı Gıdalar İhtisas Fuarı (23.04. – 25.04.2023), interzum cologne 2023 – Uluslararası Mobilya Yan sanayi İhtisas Fuarı (09.05. – 12.05.2023), imm cologne 2023 – Uluslararası Mobilya İhtisas Fuarı (04.06. – 07.06.2022), Anuga 2023 – Uluslararası Gıda İhtisas Fuarı (07.10. – 11.10.2023) yer almaktadır.

Messe Düsseldorf ağırlıklı olarak yatırım malı fuarları organize ederken, Koelnmesse tüketim malı fuarları düzenlemektedir. Bu durumda, Köln’de genellikle fuarlar her yıl ya da iki yılda bir tekrar ederken, Düsseldorf’ta iki, üç ve dört yılda bir düzenlenen fuarlar çoğunluktadır. 
 

Fuar organizasyonunda, sektörün potansiyeli ve bölgesel gücü temel belirleyiciler açısından oldukça önemli. Bu doğrultuda yurt dışı fuarlarına Türk firmalarının katılım oranı ne durumdadır? Sizler bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Uluslararası fuarlarda çok sayıda firma ve büyük metrekarelerle yer alan ülkeler ilgili sektörde dünya çapında söz sahibi olanlar. Bundan 25 – 30 yıl önce uluslararası fuarlarda tek tük görülen Türk firmaları bu anlamda önemli yol katetmiş bulunuyor.  Geçtiğimiz Haziran ayında Düsseldorf’ta düzenlenen wire + Tube – Tel, Kablo ve Boru fuarlarında Türkiye, Almanya ve İtalya’nın ardından üçüncü büyük katılımcı ülke konumuna yerleşmiş oldu. Ticaret Bakanlığı’nın yurt dışı fuarlara katılan firmalara verdiği teşviklerin bu başarıdaki payı yadsınamaz. 2022 ve 2023 yıllarında Almanya hedef ülkeler listesine dâhil edildiğinden Almanya’da düzenlenen uluslararası fuarlara katılan firmalar ek teşviklerden yararlanmaktadır.

Özellikle pandemi nedeniyle karantinalarla geçen sıkıntılı dönemin ardından, 2021’in ikinci yarısı itibariyle fuarlarımıza gösterilen ilgi son günlerde giderek artarak rekor düzeye ulaştı. Yılın ikinci yarısında yapılan fuarlar tamamen doldu ve uzun bekleme listeleri oluştu.

Uluslararası fuarlara katılacak olan firmalar ve ziyaretçilere öneri ve tavsiyeleriniz nelerdir?
Uluslararası fuarların hem katılımcılarına hem de ziyaretçilerine çok önemli katkıları bulunuyor. Firmalar bir yandan ait oldukları sektörleri dünya çapında tanıma imkânı kazanarak bilgilerini artırıyor, vizyonlarını genişletiyor, diğer yandan ise kendi ürünlerinin pazara hazır olup olmadığını ve varsa eksikliklerini tespit ediyor. Her uluslararası fuar katılımcılarına ve ziyaretçilerine bu anlamda yeni ufuklar açıyor.  

Firmanın katılacağı fuarı seçmesinde, o fuarın kaç yıldır düzenlendiği, yıllara göre katılımcı ve ziyaretçi sayıları, bu sayılardaki artış veya azalış, yabancı katılımcı ve ziyaretçilerin oranı, metrekare olarak büyüklüğü gibi fuarın uluslararası olma niteliğini belirleyen kriterler dikkate alınmalıdır. Karar aşamasında firmanın katılmayı düşündüğü fuarı önceden ziyaret etmesini öneriyoruz.
 

Packworld Türkiye dergisi olarak bizler ve sektörümüz; Gıda, Ambalaj ve Paketleme fuarlarını özellikle merak ediyoruz. Bu kapsamda yurt dışı ambalaj endüstrisi ile ilgili neler söylersiniz?
Dünya ambalaj sanayiinin en önemli etkinliği Uluslararası Ambalaj Makineleri, Ambalaj Malzemeleri ve Konfiseri Makineleri İhtisas Fuarı interpack, Uluslararası Ambalaj Yan Sanayi İhtisas Fuarı components  ile birlikte Messe Düsseldorf tarafından üç yılda bir Düsseldorf Fuar Alanı’nda düzenleniyor. Pandemi nedeniyle normal döngüsü olan 2020 yılında yapılamayan interpack ve components, önümüzdeki yıl 4 – 10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. Fuar şimdiden dolmuş durumda. 60 ülkeden 2.866 katılımcı interpack 2017’de 255.000 m² büyüklüğündeki fuar alanında önde gelen Alman ve uluslararası alıcıyla biraraya gelerek bir yandan sipariş hacimlerini artırırken diğer yandan da sektörde daha çok tanındılar. Gıda maddeleri, kozmetik, ilaç ve teknik tüketim malları üreticileri bu fuarda yine sektördeki gelişmeleri yakından takip ederek bilgilerini güncelleme imkânına sahip olacak. interpack 2017’ye 168 ülkeden 170.899 ihtisas ziyaretçisi geldi. components for processing and packaging Ambalaj Yan Sanayi İhtisas Fuarı, kendine has konseptiyle yine interpack ile eş zamanlı olarak fuar alanında merkezi bir konumda yer alacak. Fuarda ambalaj makinelerine yönelik tahrik, ayar ve sensör tekniği, sanayi resimleri işleme tekniği, idare tekniği, sanayi sektörüne yönelik software ve iletişim teknikleri ile komple otomasyon sistemleri üreticilerine ürünlerini sergileyebilecekleri bir platform sunuyor. Ayrıca bu fuar makine parçaları, komponentleri, donanımı, periferi cihazları ile ambalaj malzemelerine yönelik komponentleri ve yardımcı malzemeleri de içeriyor.

Gıda teknolojisi ve ambalaj konularında portföyümüzde yer alan bir diğer önemli fuar da, Koelnmesse tarafından 3 yılda bir Köln Fuar Alanı’nda düzenlenen Anuga FoodTec. Bu fuar da, pandemi nedeniyle normal döngüsü olan 2021 yılı yerine Nisan 2022’de yapılabildi. Fuarda % 57’si Almanya dışından olmak kaydıyla 120 ülkeden 25.000 ihtisas ziyaretçisi, % 60’ı Almanya dışından 44 ülkeden 1.034 katılımcı yer aldı. Önümüzdeki Anuga FoodTec, 19 – 22 Mart 2024 tarihlerinde düzenlenecek.
 

Gıda üretimini işlemeden paketlemeye tüm aşamalarıyla ele alan dünyanın konusunda tek ihtisas fuarı Anuga FoodTec gıda sektörünün tamamına hitap ediyor. Fuar, “One for all – all in one!” sloganı ile küresel gıda sanayi için önde gelen iletişim ve tedarik platformunu oluşturuyor. Fuarın ana konularını Gıda Ambalajı, Hizmetler & Çözümler, Gıda İşleme, Gıda Güvenliği ve Gıda Katkı Maddeleri oluşturuyor. Bu önemli dünya fuarlarının yanı sıra temsilcisi bulunduğumuz fuarcılık kuruluşları İtalya, Hindistan, Çin, Kolombiya, Filipinler, Tayland, Mısır ve Cezayir de de gıda teknolojisi ve ambalaj fuarları organize ediyor. 

Fuarlar, rekabetçi pazar ekonomilerinde oldukça etkili bir pazarlama iletişimi aracı. Peki, TEZULAŞ Fuarcılık, yurt dışı ve yurt içi kapsamında fuarlar ve pazarlama arasındaki ilişkileri nasıl yorumlar?
Ticaret, sadece alıcı ve satıcı arasında iletişimi sağlayarak mal alım satımının ötesinde anlam taşıyor: Varlığı ve refahı artırma, ticaret ortakları kanalıyla bilginin yayma, kişilerin birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlayarak farklı uluslardan gelenlerin arasında birlik duygusu yaratma ve dünya barışını teşvik etme.  Orta çağdan itibaren dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenen panayırlar, sergiler, fuar benzeri ticari etkinlikler ve nihayet bugünün fuarları işte bu anlamda alıcı ve satıcıları bir araya getirmenin ötesinde ticaret sektörünün gelişmesine de önemli katkı sağlamıştır.

Ürün ve hizmetlerini uluslararası platformda pazarlamayı hedefleyen firmalar için varlığını ispat etmiş uluslararası kriterlere uygun fuarlara katılmak ziyaretçi hedef gruplarına ulaşmaları için büyük önem taşımaktadır. Fuar ziyaretçileri, uluslararası fuarlarda süreklilik gösteren katılımcıları güvenilir bulduklarından satın alma tercihlerini o firmaların lehine kullanmaktadırlar.

Özellikle son dönemde döviz fiyatlarındaki istikrarsızlık uluslararası fuarlara katılan firmaları her ne kadar olumsuz etkilese de fayda maliyet analizini doğru yaparak fuar bütçesi oluşturabilen firmalar hem bizim fuarlarımıza hem de diğer önemli uluslararası fuarlara katılmaya devam etmelidirler.

Son olarak neler söylemek istersiniz?
Derginizde bize yer verdiğiniz için çok teşekkür ederiz.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • “EVDE KAL” GÜNLERİNDE  AMBALAJ ATIKLARI EVLERDE AYRI BİRİKTİRİLMELİ

    “EVDE KAL” GÜNLERİNDE AMBALAJ ATIKLARI EVLERDE AYRI BİRİKTİRİLMELİ

    Ambalaj atıklarının geri kazanımı konusunda Türkiye’nin ilk yetkilendirilmiş kuruluşu olan ve 2019 yılı faaliyetleriyle 563 bin 554 ton ambalaj atığının geri dönüştürüldüğünü belgeleyen ÇEVKO Vakfı, zorunlu olmadıkça evlerimizden çıkmamamız gereken bu günlerde, atıkların ayrı biriktirilmesinin ve toplanmasının önemine işaret etti.... Devamı »