Cuma , 10 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / Farklı Sektörlere Ve Beklentilere Odaklanarak Öğrenmeyi Ve Keşfetmeyi Hedefledik

Farklı Sektörlere Ve Beklentilere Odaklanarak Öğrenmeyi Ve Keşfetmeyi Hedefledik

Morali Robotik ve Otomasyon Genel Müdürü Mehmet Morali ilea çok keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Farklı Sektörlere Ve Beklentilere Odaklanarak Öğrenmeyi Ve Keşfetmeyi Hedefledik
1. Mehmet Bey merhabalar, bize kendinizden ve Morali Robotik firmasından kısaca bahsedebilir misiniz?
Morali Şirketi, 1994 yılında Kara Orman Bölgesi'nde kuruldu. Şu an ise ikinci nesil olarak firmayı ben yönetiyorum. Elektrik mühendisi olarak eğitim aldım ve başlangıçta geliştirme ve üretim görevleriyle ilgilendim. Türkiye-Almanya lojistik ve strateji konularına odaklandım. 
Morali olarak özelliğimiz, müşterilerin özel taleplerini analiz ederek üretimini gerçekleştirmemizdir. Genellikle satış stratejilerini önceden belirleyerek ve ilk günden itibaren küresel bir yaklaşım benimsemedik. Özellikle Annemin İtalyanca’yı ana dili gibi konuşabilmesi, İtalya ve Fransa pazarlarına girişime destek oldu. Finans konuları genellikle babam tarafından yönetiliyor ve bu şekilde Morali ailesi olarak birbirimizi tamamlamaktayız. 
Morali Şirketi olarak, geçmişte ve işbirliği stratejileriyle farklı sektörlere ve beklentilere odaklanarak öğrenmeyi ve keşfetmeyi hedefledik. Aynı zamanda sağlam ve kaliteli bir çalışma ortamı sunabilme yeteneğine sahibiz. 
 
2. Ürünleriniz ve ürün gruplarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
EOAT (End of Arm Tooling) (robot kolu) geliştirmesini, tasarımını ve üretimini yapıyoruz. Pnömatik bileşenlerini entegre ediyor ve geliştirmesini gerçekleştiriyoruz.
Farklı sektörlerin farklı beklentileri ve talepleriyle uğraşıyoruz, hatta bunların gelişimini ve geleceğini takip ediyoruz ve bu şekilde eksikliklerimizi tamamlıyoruz. Hem operasyonel hem de stratejik olarak yönetmeye çalışıyoruz. Herhangi bir sektörde otomasyon ve taşıma sistemleri kullanıyorsanız büyük bir ihtimalde bizim ürünlerimize ihtiyaç duyacaksınız. Değişik hedef kitlelere ulaşmaya başladık ve bire bir hizmet veriyoruz. Teknik danışma ve mühendislik yetenekleri, yani problem analizi yapmak ve efektif ve verimli bir teknik çözümü, proje idaresi ve uygun bir ürettim tekniği hem CNC hem de 3D tekniğini sık sık kullanıyoruz. Ayrıca tıbbi sektör ihtiyaçlara göre genelde hem 3D hem de CNC koordine ediyoruz. Bu koşullarda mühendislik ağırlığı ve çalışma bu işi öne çıkarıyor. 
 
3. Sektörel bazlı yurt dışı çalışmalarınız bulunuyor. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?
Morali Ailesi olarak daha net şekilde bahsetmek istersek, global olarak örgütlenmeyi tercih ettik ve Amerika, Danimarka, Fransa, İsveç, İsviçre, İtalya, İspanya gibi ülkelerde faaliyet gösterdik. Birkaç yıl sonra Arap ülkelerinin taleplerini karşılamaya başladık ve Fas'ta (Ticaret Bölgesi) satışlarımızı gerçekleştirdik ve ailemizin bir üyesini teknik danışmanlık ve hizmetler için oraya organize ettik. Günümüzde birkaç yabancı otomotiv sektöründe Tanger'de çalışıyoruz ve Müşteriler genellikle MENA bölgesinden taleplerini bizden karşılamayı tercih ediyorlar. Bazen İstanbul şubemize geçiyorlar ve oradan ürünlerimizi satın alıyorlar. Esnek bir şekilde  çalışmak ve müşteri ihtiyaçlarına göre hareket etmek gibi bir imkana sahip olmak bizim özelliğimizdir. Müşteri memnuniyeti bizim için önceliklidir.
 
4. Türkiye Endüstri bakımından sizin için nerede bulunuyor? Türkiye’nin konumunu değerlendirmek isterseniz neler söylersiniz?
Endüstri konusunda Türkiye, Orta Doğu'da bir numaralı stratejik konuma sahip. Hem yeni ülkeler ve piyasalarına girmek hem de geliştirmek için uygun bir yer. Ayrıca her ülke  için ticarete açık ve uygun bir bölge. Aynı zamanda belirli prosedürlere sahip olması, Türkiye'yi oldukça cazip hale getiriyor. 
Bugüne kadar farklı sektörlerin taleplerini karşıladık ve Türkiye'deki çalışma sistemi, stratejisi ve uyumlamasıyla ilgileniyoruz. Cazip bir piyasa olsa da özel bir çalışma ihtiyacı var, çünkü Türkiye bir pasta gibi herkesin ondan pay almak istediği bir yer. Bizim yaptığımız ise fazla verim sağlamak, karşılığında daha az masraf talep etmek. Türkiye sadece taze bir pazar değil, aynı zamanda çok çekici, motive edici ve ilgili çalışanlara sahip.
 
5. Peki, Türkiye’de eğitime yönelik yaptığınız çalışmalar nelerdir?
Morali olarak, Türkiye'deki iş yerinde entegrasyonu çalışmaya yönelik bir eğitim sistemi uyguluyoruz. Üniversitelerle daha fazla çalışma ve projeye yönelik adımlar planlamaktayız. Hem Morali'nin gelişimi hem de öğrencilere ve çalışanlara büyük fayda sağlayacak, bilgi ve deneyimlerini artıracak ve çalışma kalitesini yükselteceğiz. Bu durumlar bizi Türkiye'de daha fazla yatırım yapmaya motive ediyor. 
 
6. Sizi diğer firmalardan ayıran özellikleriniz nelerdir? Sizi neden tercih etmeliler? 
Değişik düşünceleri ve kültürleri bilmek, anlamak ve uygun bir şekilde beklentileri karşılayabilmek büyük bir güç kaynağıdır. Bunu sanat gibi görmekteyiz. Müşteri ihtiyaçlarına  öncelik veriyoruz ve hem stratejik hem de operasyonel çalışmalar için hazırız. Günümüzde birçok zorlukla karşılaşıyoruz ve aynı zamanda çalışma tarzını ve düşünceleri teknolojiye uygun hale getirme ihtiyacı bulunuyor. Türkiye bu konuda birçok imkan ve altyapıya sahip. Almanya ve Türkiye'nin imkanlarını koordine ediyoruz ve global ihtiyaçları ve beklentileri  müşteriye göre yerine getiriyoruz. Güzel ve basit bir çalışma sistemi geliştirdik ve zamanla  ihtiyaçlarımıza uygun hale getirdik. Hem değerlendirme hem de uyum sağlama düşüncesi doğrultusunda, küçük ve basit adımlarla değişimi yönetiyoruz. Bu şekilde genel beklentilere uygun şekilde hareket ediyoruz ve organizasyonumuzu daha güçlü kılıyoruz.
 
7. 2022 yılını değerlendirecek olursanız sizin açınızdan nasıl geçti?
2022 biraz yoğun geçti açıkçası, çünkü birçok olay yaşadık, hem olumlu hem de olumsuz. Önemli olan, organizasyonumuzun daha etkili bir şekilde gelişimini sağlamış  olmamızdır. Türkiye pazarı için organizasyonumuzun gelişimine yönelik çalışmalar yaptık ve şu anda insan kaynakları ve mühendislik departmanlarımız var. Ayrıca Almanya stajyer öğrenme sistemi entegrasyonuna başladık. Öğrencilere çeşitli yetenekler kazandırmaya çalışıyoruz ve bu şekilde sosyal yönlerini de geliştirmeye  çalışıyoruz.
 
8. WIN EURASIA fuarı nasıl geçti ve geri dönüşler ne şekilde oldu?
Win EURASIA fuarı bizim için iyi geçti. Müşterilerimizle tanışmak için harika bir fırsat oldu ve  yeni müşterilerle işbirliği yapma olasılığı da arttı. Fuarların, bunu yapmak, mükemmel bir ortam sağlayan  en uygun yerlerden biri olduğunu düşünüyoruz. Hem imkanlar açısından, hem de odaklanma ve ekip olarak daha  uygun bir durumdayız.
 
9. Genel olarak beklentileriniz nelerdi, Win EURASIA Fuara nasıl hazırlandınız?
Beklentilerimizi şu şekilde ifade edebilirim: Fuar zamanı, piyasada neler olduğunu ölçmek      için daha uygun bir zaman. Ayrıca pazarlama ve Morali markası olarak, Alman ve Türk yönetimleri olarak konumumuz ve ciddiyetimiz nasıl olduğunu gözlemleyebiliriz.
Başlamadan önce bir brifing yaptık ve en önemli hedefimiz olarak ekip olarak yüksek performans göstermek ve herkese pozitif bir etki bırakmaktı. Standımızı ziyaret eden herkesin en azından bizi hatırlamasını sağlamak istedik. Her sabah kısa bir motivasyon toplantısı yaparak başladık, en fazla 5 dakika sürdü. Dün nasıl geçti ve bugün ne yapabileceğimizi tartışmak için öncelik verdik.
Arkamızda organize bir ekip, ofisten takip ediyor ve koordine ediyor. Yani el ele çalışıyoruz.
 
10. Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?
Bize bu fırsatı verdiğiniz için, Morali aile şirketini tanıtmak için çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca bu fırsat, iletişimimizi müşterilerimize, çalışanlarımıza ve öğrencilere daha etkili bir şekilde yapmamıza destek oluyor. 
 
MEHMET MORALİ 
GENEL MÜDÜR 
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR