Salı , 07 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Geri Dönüşüm / 'Atık İthalatıyla Değil, Yerli Atıkla Katma Değer Sağlayalım'

'Atık İthalatıyla Değil, Yerli Atıkla Katma Değer Sağlayalım'

ÇEVKO Hakkında Ayrıntılı Bilgi İçin: www.cevko.org.tr

'Atık İthalatıyla Değil, Yerli Atıkla Katma Değer Sağlayalım'
‘Atık İthalatıyla Değil Yerli Atıkla Katma Değer Sağlayalım’
 

Geri dönüşüm çalışmaları hızla sürüyor. ÇEVKO Genel Sekreteri İmer, “Geri dönüşüm tesisleri atık ithalatıyla değil, ülkemizde toplanan atıklarla katma değer yaratmalı” dedi.


Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı da (ÇEVKO) atıkların dönüşümü konusunda rol üstleniyor.
ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer, yetkilendirilmiş kuruluş olarak görev yaptıkları 15 yıldır ekonomiye yaklaşık 40 milyar liralık katkı sağlandığını belirtti.

Yüzde 55 dönüşüm

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde 2020 yılı için geri dönüşüm oranının yüzde 55 olduğunu söyleyen İmer, “Buna ek olarak aynı yönetmelik kapsamında malzeme bazlı geri dönüşüm hedefleri de yer alıyor. 2020 yılı için bu oranlar, camda yüzde 60, plastikte yüzde 55, metalde yüzde 55, kâğıt/kartonda yüzde 60, ahşapta ise yüzde 15’tir” diye konuştu.

İmer, “Uluslararası Geri Dönüşüm Ofisi verilerine göre bu alanda 200 milyar dolarlık küresel bir ekonomi söz konusu. Kısaca ‘üret-kullan-at’ diye tanımlanabilecek doğrusal ekonomi modeli, hızla artan nüfusla birlikte sürdürülebilir kalkınmayı tehdit ediyor” dedi.

170 bin atık kumbarası var

ÇEVKO olarak geçen yıl 563.554 ton ambalaj atığının geri dönüştürüldüğünü belgelediklerini söyleyen Mete İmer, “2019’da Türkiye genelinde 145 belediye ile işbirliği içerisinde, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı biriktirilmesi ve toplanması amacıyla iç mekânlara ve dışarıdaki ortak alanlara yerleştirilmesi için 170 bine yakın ambalaj atığı kumbarası gönderdik” dedi.

Nereye atayım?

Sıfır Atık ile birlikte toplama noktaları da oluşturulduğunu belirten İmer, “Vakfımızın bu doğrultuda geliştirmiş olduğu ‘Nereye Atayım’ uygulamasıyla atık toplama ekipmanları dijital haritalar üzerine işlenip, belediyelerin tüm atıkları tek bir ekran üzerinden izlenebiliyor. Ayrıca vatandaşlar en yakın toplama ekipmanını görüp talep ve şikâyetlerini ilgili kişilere kolayca iletebiliyor” diye konuştu.
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • 1 LT Bitkisel Yağ Dolum ve Kapatma

    1 LT Bitkisel Yağ Dolum ve Kapatma

    FILL TECHNIC Makine Dolum ve Paketleme Sistemleri her çeşit içecek ve sıvının dolum hatlarını anahtar teslimi olarak kuran bir firmadır. Gelişen yeni teknolojileri yakından takip eden firma yeni nesil dolum sistemleri ile siz müşterilerine hizmet vermektedir.... Devamı »
  • Çilek Üreticilerine Ambalaj Desteği

    Çilek Üreticilerine Ambalaj Desteği

    Elazığ'ın kendine has Kuyulu ve Gezin çileği için Elazığ TSO tarafından özel olarak tasarlanıp üretilen ve dağıtımı yapılan ambalajlar sayesinde, ürün artık tarladan müşteriye el değmeden gidecek.... Devamı »