Pazartesi , 29 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Geri Dönüşüm / AŞIRI TÜKETİMİ ÖNLE, GERİ DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLE

AŞIRI TÜKETİMİ ÖNLE, GERİ DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLE

Aşırı tüketimin önlenmesine dikkat çeken Robert Koleji öğrencileri, PAGEV’ in geri dönüşüm bilincini arttırmak ve çevreyi korumak için ürettiği projeleri takibe aldı.

AŞIRI TÜKETİMİ ÖNLE, GERİ DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLE
Eğitim faaliyetleri kapsamında son olarak Robert Koleji öğrencileri ile Zoom toplantısında bir araya gelen PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu ve uzmanlar, farkındalık oluşturacak konu başlıklarını masaya yatırdı. 
Aşırı tüketimi, mutsuz toplumların öne çıkan belirgin özelliği olarak değerlendiren PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu; öğrencilerin, işin teknik ve bilimsel kısımlarını irdelemekle beraber aynı zamanda konunun sosyolojik ve psikolojik taraflarını da kaçırmamaları gerektiğini söyledi. Toplantıya katılan Robert Koleji öğrencilerinin, sorularını yanıtlayan PAGÇEV Çevre Mühendisi Serap Değirmenci ise Türkiye’deki tüketim alışkanlıklarıyla ilgili (plastik) bilgi verirken şunları kaydetti: “Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını, üretim ve tüketim alışkanlıklarını değiştirdi. Gıda ambalajı, ham maddesi plastik olan maske, eldiven, siperlik, dezenfektan ve kolonya şişelerine, tek kullanımlık ürünlere yönelik yoğun talep artışı ortaya çıktı. Bu süreçte çatal, kaşık, bıçak ve bardak gibi tek kullanımlık plastik tüketimi de yüzde 25 arttı. Pandemi sürecinde bulaş riskinin azaltılmasında tek kullanımlık ürünler kritik rol oynadı.”
Plastikler En Geri Dönüştürülebilir Ürünler
National Geographic’ in verilerine göre plastiklerin %91’inin geri dönüştürüldüğünü hatırlatan Serap Değirmenci sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Küresel büyümeye paralel olarak plastik üretiminin artması aynı zamanda tüketicilerin yaşam tarzlarının ve değişen tüketim alışkanlıklarının bir sonucu olarak plastik atık miktarlarının da artmasını beraberinde getirdi. Bu kadar fazla tüketilen plastiğin geri dönüşüm oranları maalesef ülkemizde hatta dünyada istenilen seviyelere ulaşmış değil. Hâlbuki plastiklerin en büyük avantajı defalarca geri dönüştürülmesidir. Atıklar dönüştürülmesi sonucunda orijinal ham madde ile karıştırılarak üretim işleminde kullanabildiği gibi tekrar eritilip katkı maddeleri ekleyerek ikinci sınıf ham madde olarak da kullanılabilirler. Plastikleri yasaklamak bir çözüm değil. Plastikleri bilinçli tüketip, geri dönüşüme kazandıran sistemi kurduğumuzda asıl çözüme ulamış oluruz.
Tüketicinin Bilinçlendirilmesi Şart
Plastiğin aşırı tüketimini azaltmak için neler yapılabileceğine dair soruyu da yanıtlayan Değirmenci, “Plastik hayatımızın her alanında yer almakta. Önemli olan plastik tüketiminin azaltılması değil, geri dönüşümünün sağlanmasıdır. Plastikleri yasaklamak ve hayatımıza kattığı tüm iyi şeylerden yoksun kalmak, doğaya çöp atanları ve bilinçsiz tüketimi durdurmaz. Çözüm sorumlu ve bilinçli vatandaşlık için farkındalık yaratmak, geri dönüşüm seferberliği başlatmaktır.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Doğadan Logo ve Ambalajlarını Yeniledi

    Doğadan Logo ve Ambalajlarını Yeniledi

    DOĞANIN GÜCÜNDEN GELEN İLHAM DOĞADAN’IN YENİ LOGO VE AMBALAJLARINDA 43 yıldır doğanın sonsuz iyiliğini tüketicileriyle buluşturan Doğadan; 2005 yılından beri kullandığı logosunu, doğanın bereketi ve canlılığından aldığı ilhamla yeniden tasarladı.... Devamı »