Cumartesi , 27 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Geri Dönüşüm / Pendik Belediyesi’nin Bir Kuruluşu Olan PENYAPSAN A.Ş. Yılda 18 Bin Ton Karışık Ambalaj Atığını Geri Dönüşüme Kazandırıyor

Pendik Belediyesi’nin Bir Kuruluşu Olan PENYAPSAN A.Ş. Yılda 18 Bin Ton Karışık Ambalaj Atığını Geri Dönüşüme Kazandırıyor

TOMRA SORTING Hakkında Ayrıntılı Bilgi İçin: www.tomra.com/recycling

Pendik Belediyesi’nin Bir Kuruluşu Olan PENYAPSAN A.Ş. Yılda 18 Bin Ton Karışık Ambalaj Atığını Geri Dönüşüme Kazandırıyor
Pendik Belediyesi iştiraklerinden Pendik Yapı ve İnşaat Temizlik Hizmetleri San. Tic. (PENYAPSAN) A.Ş. bünyesindeki Geri Dönüşüm Ayıklama Tesisi, Aralık 2017 tarihinde hizmete başladı. Tesis, saatte 8 ton ambalaj ayıklama kapasitesi ile Türkiye’nin ilk tam otomatik ayıklama tesisi oldu. Kamu ve özel sektörden birçok kuruluşun takdirini kazanan tesis; kâğıt, karton, cam, plastik ve metal ambalaj ayıklama işlemlerinde üstün performans sergiliyor. İlçede kaynağından toplanan ambalaj atıkları, TOMRA AUTOSORT sensör tabanlı makineleri ile kısa sürede türlerine göre ayıklanarak, geri dönüşüm tesislerine gönderimi sağlanıyor.
 

TOMRA’nın teknolojisi kullanılıyor
 
Pendik, Türkiye’de böyle bir tesise yatırım yapan ilk belediye olarak ön plana çıkıyor.  Tesis yatırımından önce hem Avrupa’da hem Türkiye’de pek çok tesis ziyaret edilerek 2 yıl detaylı bir fizibilite çalışması gerçekleştirildi. Bu doğrultuda ambalaj atığı toplama sistemine geçen ilk belediyelerden biri olarak Pendik Belediye’si, 3,5 yıldır faaliyette bulunan ayıklama tesislerinin verimliliği ve çalışmalarından oldukça memnun.
Yüksek kapasitede, doğru ekipmanlarla bir tesis yatırımı yapılmazsa da nitelikli ambalaj atığı toplansa da hedeflenen geri dönüşüm sonuçlarına ulaşılamıyor. Dolayısıyla nitelikli malzemenin toplanması, ayıklanması ve geri dönüşümü için kolektif bir düşünce anlayışını benimsemek gerekiyor. Bu sistemde optik ayıklama makineleri, çok önemli bir oyuncu oluyor ve geri dönüşümcülerin talep ettiği malzeme niteliklerini sağlıyor.
 

Yıllık 200 bin ağacın kesilmesini önleniyor
 
Başlangıçta aylık 800 ton ambalaj atığının toplanmasını sağlayan Pendik Belediyesi, kamu eğitim, bilinçlendirme çalışmaları ve gerekli sistemler ile bu rakamı aylık 2 bin tona çıkartmayı başardı. Pendik Belediyesi’nin çalışmaları doğrultusunda yıllık 11 bin 700 ton kâğıdın geri kazanılması ile 200 bin ağacın kesilmesini önleniyor. Dört bin 860 ton plastiğin geri kazanılması ile yaklaşık 80 bin varil petrolden tasarruf ediliyor. Ancak bu noktada tonajdan çok tesise uygun nitelikli ambalaj toplamak önemli oluyor. Pendik Belediyesi, toplama çalışmalarında yakaladığı başarı ile TOMRA optik ayıklama makineleri sayesinde günlük tek vardiyada 50-60 ton arası nitelikli ambalaj ayıklaması yapabiliyor.
Malzeme israfı ve çıkış malzemesinin satışının gerçekleştirildiği geri dönüşüm firmalarının kalite beklentisi göz önünde bulundurulduğunda optik ayıklama makinelerinin mutlaka kullanılması gerekiyor. Örneğin; karışık bir atık akışından ayıklanan saf bir kağıt parçası hala en küçük miktarlarda bile plastik içeriyorsa ürünü alan geri dönüşüm tesisinin kalite beklentisini karşılamıyor. TOMRA teknolojileri sayesinde bu konuda istenilen kalite sağlanabiliyor.
 

Makinelerin yüksek verimliliği, tesisin operasyonlarına değer katıyor
 
TOMRA Sorting Geri Dönüşüm Türkiye ve Orta Doğu Satış Müdürü Serkan Orhan, PENYAPSAN’ın tesisinin, belediye yatırımı ile geliştirilen ambalaj atığı ayıklamada Türkiye’de örnek bir tesis olduğuna işaret ederek; “TOMRA AUTOSORT makinelerimizin yüksek verimliliği, tesisin operasyonlarına değer katıyor. Makinelerimiz, yenilikçi sensörleri ile geri dönüştürülebilir malzemeleri hassas bir şekilde tespit ediyor. AUTOSORT’un sunduğu yüksek saflık derecesi ve ideal geri kazanım oranı ile kaliteli ve istikrarlı çıktı ürünler geri dönüşüme hazır hale getiriliyor” açıklamasında bulundu.
 

Pendik Belediyesi, yıllık 18 bin ton atığı dönüştürüyor
 
Pendik Belediyesi, yıllık ortalama 11 bin 700 ton kağıt, 4 bin 860 ton plastik, 900 ton cam ve bin 490 ton metal olmak üzere karışık yıllık 18 bin ton ambalaj atığını ayrıştırıyor. Ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile 145 bin metreküp depolama alanı tasarrufunun yanı sıra 77 bin MWH enerji ve 350 bin metreküp su tasarrufu sağlanıyor. Tesiste bulunan üç TOMRA AUTOSORT makinesi; PET, plastik ve kâğıt ayıklama süreçlerinde kullanılıyor ve tesisin başarısına katkı sağlıyor.

 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Bulut Teknolojisi Nedir?

    Bulut Teknolojisi Nedir?

    Bulut teknolojisi internet tabanlı sisteme depoloma olanağı sunuyor. Yer ve zaman fark etmeden, istediğiniz zaman kullanabileceğiniz bu veriler, yetersiz depoloma sorununu en aza indiriyor.... Devamı »