Pazar , 05 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Sağlık / Fobiler ve Fobi Çeşitleri: Birbirinden İlginç 15 Fobi Türü

Fobiler ve Fobi Çeşitleri: Birbirinden İlginç 15 Fobi Türü

Aşina olduklarımız dışında, ne tür fobiler var? Bu yazımızda en ilginç fobileri sizler için derledik.

Fobiler ve Fobi Çeşitleri: Birbirinden İlginç 15 Fobi Türü
Her birimizin hayatta belli başlı korkuları var. Söz konusu korkular olağandışı ve hastalık derecesinde güçlü bir boyuta ulaştıklarında ise “fobi” olarak adlandırılıyor. Karanlık, yükseklik, örümcek ya da kapalı alan korkularına dayanan fobilere artık her birimiz aşinayız.

Fobilere sahip olan birçok kişi, onlarla birlikte yaşamayı ya da onları yenmeyi zaman içinde öğreniyor. Ancak bazı fobilerin temeli ya da boyutu, kişilerin hayatını bir hayli zorlaştırarak yaşam kalitelerini düşürebiliyor. Peki, artık aşina olduklarımız dışında, başka ne tür fobiler var? Bu yazımızda en ilginç fobileri sizler için derledik.

Neofobi: Yenilik Korkusu

Yeni bir işe veya uğraşa girişmek, her birimiz için dönem dönem zor olabilir. Ancak neofobi sahibi kişiler, böyle bir şey yapmaya karşı çok güçlü bir korku duyuyorlar. Yenilik korkusu olarak tanımlayabileceğimiz neofobiye en yaygın olarak beslenme rutinlerinde rastlanıyor. Neofobik kişiler yeni deneyimlere açık olamıyor; hep alışık oldukları lezzetleri, yerleri, ortamları ve davranışları tercih ediyorlar. Yeni bir lezzet denemeye karşı duyulan güçlü korku da gıda neofobisi olarak tanımlanıyor. Bir hayatı baştan sonra birebir aynı şekilde yaşamanın ne kadar zor olduğunu düşünürsek, neofobinin de hayatı zorlaştıran fobi türleri arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Globofobi: Balon Korkusu

Hayalinizde rengarenk balonları canlandırdığınız zaman aklınıza hemen eğlenceli bir parti ya da doğum günü kutlaması geliyorsa, hiçbir problem yok. Ancak o balonların her an patlayabileceğini düşünüyor ve hemen geriliyorsanız globofobiden muzdarip olabilirsiniz. Globofobi, yani balon korkusu, bu fobiye sahip olan kişilerin hayatını zorlaştırabiliyor. Çünkü globofobik kişiler balonların patlayacağına dair korkuları nedeniyle onlarla aynı ortamda bulunamıyor, bulundukları takdirde de korku hissiyle baş etmekte güçlük çekiyorlar.

Eisoptrofobi: Ayna Korkusu

Sabah kalkarken, gece yatarken, evden çıkarken ya da hazırlanırken aynaya bakmak birçoğumuz için çok basit ve sıradan bir eylem. Eisoptrofobik kişiler içinse durum tamamen farklı. Eisoptrofobiden muzdarip olan kişiler aynada kendilerinin ya da bir başka kişinin yansımasını görmekten korkuyor. Özellikle kendi yansımalarını gördükleri takdirde ciddi boyutta bir panik, utanç ya da bunalım hissi yaşayabiliyorlar. Üstelik, evlerindeki tüm aynaları kaldırmak bir çözüm gibi görünebilir ama sokakta ya da başka ortamlarda da karşılarına sık sık aynalar çıkabiliyor. Bu nedenle de genellikle sosyalleşmekten çekiniyor, ziyaret ettikleri ortamları çok kısıtlı tutuyorlar.

Pediofobi: Oyuncak Bebek Korkusu

Oyuncak bebekler birçoğumuz için sempatik ve sevimli objeler olsa da herkes bu konuda aynı fikirde değil. Çünkü pediofobik kişilerde her türden oyuncak bebeğe karşı duyulan ciddi bir korku gözlemleniyor. Fobi ileri seviyedeyse panik atak ve benzeri krizler bile söz konusu olabiliyor. Geçmiş travmalara dayandırılan bu fobi türünün kaynağının, oyuncak bebeklerin bir çeşit insan figürünü yansıtması olduğu düşünülüyor. Özellikle gerçekçi şekilde tasarlanmış olan oyuncak bebekler, pediofobiyi daha ciddi seviyede tetikleyebiliyor. Oyuncak bebeklerin canlanarak insanların canına kast ettiği korku filmleri de tetikleyici unsurlar arasında elbette.








 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR