Cuma , 29 Mart 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / Tecrübe, Teknoloji ve Tasarım Bir Arada

Tecrübe, Teknoloji ve Tasarım Bir Arada

HAKAN UÇAR - STAR AMBALAJ SAN. ve TİC. A. Ş. SATIŞ MÜDÜRÜ

Tecrübe, Teknoloji ve Tasarım Bir Arada
Yirmi yılı aşkın tecrübe ve bilgi birikimini girişimci, yenilikçi felsefesiyle birleştiren, genç ve dinamik personeli, değişik ürün gruplarıyla yeni ve modern tesisinde gıda, hijyen ve kozmetik sektörlerine hizmet veren Star Ambalaj Satış Müdürü Hakan UÇAR ile gelişim süreçleri, 2015 hedefleri ve proje çalışmaları hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
 
  • Star Ambalaj olarak 1992 yılından bu yana girişimci ve yenilikçi felsefeyle flexible ambalaj pazarında gıda, hijyen ve kozmetik sektörlerine hizmet veriyorsunuz. Kuruluşunuzdan bu yana nasıl bir yol izlediniz ve bugünkü konuma nasıl ulaştınız? Okuyucularımızla paylaşır mısınız?
 
Star Ambalaj, 1992 yılında kırtasiye ambalajlarının üretimi için kurulmuş bir tesistir.  Özellikle ilk yıllarda lisanslı ürünlerin baskı tesisiydi diyebiliriz. Yine firmamızda aynı dönem içerisinde gıda ambalajları da yapılıyordu. Ancak 2010 yılından itibaren tamamen gıda ambalajlarına geçiş yapıldı. Şu an sadece gıda ambalajları üretimi yapılmaktadır. Semih Kilimci firma sahibimiz. Tesisimiz İstanbul-Tuzla’da 15.000 m2 alanda bulunmaktadır. Şu anda genel olarak gıda ambalajları ve flexible ambalajların üretimini yapıyoruz.
 
  • Çözüm ortağı olduğunuz sektörler hakkında bilgi verir misiniz?
 
Gıda sektörünün yanı sıra gıda dışı sektörlere de hizmet vermekteyiz. Kozmetik, kedi köpek maması, ilaç ve kırtasiye sektörü gibi birçok alanda müşterilerimizin çözüm ortağıyız diyebilirim.
 
  • 2015 yılı içerisinde piyasaya yeni bir ürün ya da proje çalışması sunmayı düşünüyor musunuz?
 
Düşünüyoruz. Şu an sezonla beraber bardak üstü gibi üst film ürünler hakkında çalışmalara başladık. Üst folyolar ve leading filmler Avrupa’da şu an çok revaçta, sıcak pişirilmiş yemekler, hazır salatalar hepsi paketli olarak tüketime sunuluyor. Bu durum artık Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladı. İç piyasada ambalaj kullanımı çok arttı. Markete girdiğinizde önceden kuruyemiş, yoğurt, peynir, zeytin vb. hepsi açık olarak satılırdı. Şu an hepsi pakette. İnsanlar artık ambalajlı gıda tüketimine önem veriyor. Aldıkları ürünlerin son kullanma tarihlerine bakıyorlar. Artık bilinçli tüketici oluşmaya başladı. Bu durum bizleri de olumlu olarak tetikliyor.  Çünkü bizler de hızlı tüketim ürünlerine oluşan taleple bilinçli olarak satış yapıyoruz.
 
Hızlı tüketimde ürünlerin bariyer özelliklerinin yüksek olması lazım, üst film ambalajlar, termoform ambalajlar gibi dikkat çeken ürünler söz konusu. Bizim de bu doğrultuda şu an ki hedefimiz leading filmler, yani bariyer özellikleri arttırılmış üst filmler. Şu an hem hedef hem pazar olarak gördüğümüz Avrupa’da bu ürünleri yapmak istiyoruz.
 
  • Firmalar sizi neden tercih etmeli? Sektörde sizi farklı kılan özellikleriniz neler? Biraz bilgi verir misiniz?
 
Fiyat, kalite ve termin. Termin kesinlikle çok önemli. Bu sene özellikle ona çok dikkat ediyoruz. Müşteri memnuniyeti bizim için %98 değil, %100 olması gerekiyor. Bir müşterinin verilen termin tarihinde ‘ürün gelecek mi diye?’ bizi tekrar aramaması gerekli. Biz ürünü verilen terminde teslim etmekle yükümlüyüz.
Bu sene bizim için termin fiyattan daha önemli. Artık sektörde fiyatlar oturdu, nereye gitseniz bir makarna ambalajının fiyatı ya 5 cent aşağı ya 10 cent yukarıdadır, yani genel olarak pazarda hemen hemen aynı. Benim müşterim Star Ambalaj’a gelirken evine ya da kendi firmasına geliyormuş gibi gelmeli, kendini rahat hissetmesi lazım.
Kadromuz çok genç, güler yüzlü ve dinamik bir yapımız var. Şu an dikkat ettiğimiz konulardan bir tanesi de insana yatırım. Çükü sürekli makine yapılan yatırım bir yere kadar, sonuçta bu makineleri de insanlar çalıştırıyor. Ekip çok önemli. Geçen seneyi çok hızlı bir şekilde tamamladık. Bu sene birkaç bölümde daha eleman eksiğimiz var, onları da tamamlayacağız. Genç dinamik bir ekiple 2015 yılına hızlı bir giriş yaptık, bu hızı aynı şekilde sürdüreceğiz.
  • 2015 yılı için hedef ve beklentileriniz neler? Biraz bahseder misiniz?
 
Şu an 11 ülkeye aktif ihracatımız mevcut. Aslında Star Ambalaj olarak yükseliş dönemimiz 2011-2012 yılları ile başladı. O dönemde şirket içerisinde makine revizyonları başladı, yeni makineler eklendi ve yeni arkadaşlar ekibe katıldı. Yapımızda 2013 yılında %100, 2014 yılında %70 gibi bir büyüme söz konusu. Artık gece vardiyalarımız başladı, 24 saat dolu dolu çalışmayı hedefliyoruz.
 
  • Özellikle gıda ambalajı hassasiyet ve özen isteyen bir alan. Star Ambalaj olarak gıda sektörüne yönelik yaptığınız çalışmalarla güvenilirliğinizi nasıl sağlıyorsunuz?
 
Gıda olduğu için insanlar artık daha da hassaslaşmaya başladı. Bu sektörde olması gereken ciddi kontrollerimiz var. Filmlerin test cihazları var. Zaten üretim temizliği apayrı bir konu. Filmin girişinden çıkışına kadar sürekli olarak hem kontrolü yapılıyor hem de barkodlama yapılıyor. Bizden çıktıktan sonra eğer bir şikâyet gelirse ürünü tanıyıp dönüş yapabilmek için tekrar barkoddan geri dönmemiz gerekir. Bu nedenle izlenebilirliği arttırdık. Hijyen koşullarına fazlasıyla dikkat etmeye çalışıyoruz.
 
  • Satın almalarda nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?
 
Çok kritik bir soru oldu. Ben bugün gittiğim bir müşterime gönül rahatlığıyla referans verebiliyorum. “Şu 3 ya da 10 firmayı arayıp bizi sorabilirsiniz, nasıl hizmet verdiğimizi öğrenirseniz ona göre çalışırız.” diyorum. Aslında bizim sektörümüz zor bir sektör, çünkü bize ait özgün bir ürün yok ortada. Star Ambalaj adıyla üretilen bir plastik kap, ambalaj vs. yok. Müşteri odaklı çalıştığımız için müşterilerimizin ürününü hazırlıyoruz. Bu yüzden bizim her müşterimiz bir bayimizdir. Onlarla yakından ilgileniriz. Çünkü bir bakıma onlar da bizim ürünümüzü satıyor aslında. Biz ambalajı gönderiyoruz, onlar içine kendi ürünlerini koyup paketliyorlar. Paketlerinde Star Ambalaj logosu olduğu için de bir bakıma (dolaylı olarak) bizim reklamımızı yapmış oluyorlar. O yüzden her bir müşterimizi bayimiz olarak ve ailemizin bir parçası gibi görürüz.
 
Önemle tekrar vurgulamak istiyorum; gelen tedarikçilerden referans alınması lazım. Çünkü ürünü göremiyorsunuz. Çalışacağınız firmayı net olarak size hizmet verdikten, ürünü ortaya çıkardıktan sonra daha iyi anlarsınız. Ancak ürünün hazırlanma süreci de nereden baksanız 1 ay sürüyor. O yüzden karşılıklı olarak müşterilerimizle aramızda sıkı bir bağ kuruyoruz.
 
  • Son olarak eklemek istedikleriniz?
 
Çalışmalarınızda Star Ambalaj olarak bizlere yer verdiğiniz için çok teşekkür ederiz.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • MilkaLU ve MilkaTUC

    MilkaLU ve MilkaTUC

    Milka, dünyanın önde gelen bisküvi markalarıyla el ele verdi, bisküvi ve krakerin çikolatayla olan eşsiz uyumunu damaklara taşıyan Milka LU ve Milka TUC’u Türkiye’ye getirdi.... Devamı »