Perşembe , 25 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Ürünler / Statik Elektrik Artışı'na Çözüm

Statik Elektrik Artışı'na Çözüm

Kış Aylarında sıcaklıkların düşmesiyle yaşanan statik elektrik artışına çözüm...

Statik Elektrik Artışı'na Çözüm
Statik elektrik, üretim kaybı ve ıskarta ürün gibi, masraf çıkaran, baş ağrılarına neden olan ve genelde teşhis edilmeyen görünmez problemlerdendir. Ve bu durum kış aylarının gelmesi, sıcaklıkların dikine düşmesiyle daha da kötüye gitmektedir. Çünkü soğuk hava daha az nem içerir, iletkenlik azalır ve dolayısıyla yüksek statik elektrik ortaya çıkar.

SMC’niniyonizer çeşitleri sayesinde, statik elektriği önleyecek kolay ve etkin çözümler bulunmaktadır. Statik elektrik için ölçüm, kontrol ve giderme işlevlerine sahip bu ürünler, üretim maliyetlerinin azalmasını, performans, verimlilik, emniyet artışını sağlarlar.
Benzer bir uygulama su şişesi üretimi yapan bir SMC müşterisi için başarıyla gerçekleştirilmiştir.

İzolatör gibi davranan ve iletkenlerden daha fazla elektrik yükü tutabilen plastik, kauçuk, cam veya zift gibi malzemeler statik elektrik üretmeye yatkındır. Bu örnekte de, plastik şişeler üretim sürecinde statik elektrikle yüklenmekte ve transfer hattına ulaştıklarında üreticiye pahalı problemlere neden olmaktadır. Şişelerin yüzeylerinde tutunan statik elektrik birbirlerini itmelerine, dikey konumlarını kaybetmelerine, şişler operatör tarafından dikleştirilene kadar üretim hattının kapalı kalmasına neden olmaktadır.

Müşterinin statik elektrik giderme cihazı bulunmasına rağmen yüksek hızlı transfer sisteminin belirlediği statik şarj giderme hızını karşılayamamaktadır. SMC pazarda lider olan, hızlı statik şarj giderme özellikli IZS31 bar tipi iyonizeri ile çözüm sunmuştur. Bu örnekte, IZS31 statik elektrik şarjını istenen zaman aralığında nötrleştirmekte herhangi bir sorun yaşamamıştır.
Sonucunda proseslerdeki gecikmenin ve işgücünün azaltılmasıyla su şişeleme tesisinin üretim verimi arttırılmıştır.
Statik elektriğin yan etkilerinden zarar gören sadece plastik endüstrisi değildir; paketleme endüstrisinden, gıda & içecek, sağlık & eczacılık, elektronik, genel otomasyon ve üretim endüstrilerine hepsi zarar görebilmektedir. Yan etkiler otomasyon prosesinde sıklıkla görülen toz taneciklerinin liflerde baskı kalitesini düşürmesi veya katmanların birbirine yapışması gibi çeşitli olabilir.

Diğer önemli bir husus, sıkılaştırılan sağlık ve emniyet yönergeleri gereği statik elektrik şoklarıdır. Genelde zararsız olmalarına rağmen, bazı uç örneklerde olduğu gibi riskli bölgelerde kıvılcımlar yangına veya patlamaya sebebiyet verebilmektedirler.
Elektronik endüstrisi için, 5 volt gibi çok küçük bir elektrostatik deşarj, parçanın bozulmasına neden olabilirken daha ciddi sonuçları olabilecek itibar zedelenmelerine de sebebiyet verebilmektedir.

Bu sorunların aşılması için, SMC, iyonizer çeşitleriyle etkin çözümler sunmaktadır. IZS31 geniş çaplı ve ağır metallere duyarlı iş-parçaları için idealdir. Kompakt nozül IZN10 küçük iş parçalarından kısmi veya dar alanlarda tam elektrostatik giderme için idealdir. Çeşitlere eklenen en son model fan tipi iyonizerdir. Hafif, kompakt ve basınçlı havaya ihtiyaç duymayan yapısı sayesinde tezgâh üzeri montaj gibi birçok uygulamada kullanılabilmektedir. SMC iyonizerlerinin performansı geri bildirim ve oto-denge sensörleriyle otomasyona tamamen uygundur. Sade kontroller için el ölçüm cihazı mükemmel bir çözümdür.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR