Perşembe , 28 Mart 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / Standart Ürünlerde Rekabetçi, Özel Ürünlerde Akılcı Çözümler…

Standart Ürünlerde Rekabetçi, Özel Ürünlerde Akılcı Çözümler…

HAZİRAN - AYIN KONUĞU : ERSAN BİLER – EUROTEC MÜHENDİSLİK SATIŞ MÜDÜRÜ

Standart Ürünlerde Rekabetçi, Özel Ürünlerde Akılcı Çözümler…
Çok geniş bir faaliyet alanı içerisinde 2004 yılından bu yana hizmet veren Eurotec’in kuruluş amacı, çalışmaları ve gelişim süreci hakkında bilgi verir misiniz?

Eurotec sizin de belirtmiş olduğunuz gibi 2004 yılında Avrupa Serbest Bölgesi’nde kuruldu ve üretime 2004 yılının ikinci yarısında başladı. Son teknoloji makine yatırımı, AR-GE ve insan kaynağına vermiş olduğu önem ile kısa süre içerisinde Mühendislik Plastikleri alanında Türkiye’de pazar lideri ve 30 ülkeye düzenli ihracat yapan bir firma haline geldi. Eurotec’in kuruluş amacı, tedarikçisi olduğu firmaları başarıya ulaştırabilecek desteği sağlayarak, ülkesinde ve yurt dışı pazarlarda güvenilir, standart ürünlerde rekabetçi, özel ürünlerde yaratıcı çözümler sunabilmektir. Eurotec rakiplerine kıyasla hem teknik hem ticari olarak fark yaratabilen, Mühendislik Plastikleri pazarında alışılmışın dışındaki hizmet kalitesiyle çıtayı her yıl daha da yükseğe çıkarmayı öncelikli hedefi haline getirmiştir. Kendi AR-GE üretim hattına sahip olan firmamız, gelişmenin ve büyümenin yenilikçi ürünlerden geçtiğinin bilincinde olarak her yıl 2.000.000 TL üzerindeki bir bütçeyi AR-GE faaliyetlerine ayırmaktadır. 

Günümüzde halen Eurotec’in Türkiye’de tek üretici konumunda olduğu ürün gruplarını portföyümüzde bulundurmaktayız. Sadece ithalat yoluyla tedarik edilebilen örneğin ambalaj sektörü için elektrik iletken hammaddeler ya da otomotiv sektöründe metal yerine geçebilen ve erime sıcaklığı 315 C olan ürünler, Eurotec’in AR-GE faaliyetleri sonucunda ülkemizde üretilebilir hale gelmiştir. Eurotec’in öncelikli misyonu ülkesinin alanındaki sanayi gereksinimlerinde dışa bağımlılığı minimuma indirebilmektir.

Eurotec her yıl bulunmuş olduğu pazarın çok üzerinde büyüme göstererek son makine yatırımı ile yıllık 22.500 ton üretim kapasitesine ulaşarak Mühendislik Plastikleri alanında en yüksek üretim kapasitesine sahip firma konumundadır. Tedarikçilerimizle olan sıkı işbirliğimizin neticesinde hedefimiz sadece Türkiye’nin değil ilk basamak olarak Avrupa’nın önde gelen üreticilerinden biri olmaktır.

Geniş bir müşteri portföyünüz olduğunu biliyoruz.  Çözüm ortağı olduğunuz sektörlerle ilgili olarak faaliyet alanlarınızdan ve ürün gruplarınızdan biraz bahseder misiniz? Özellikle ambalaj sektörüne sunduğunuz ürünler gruplarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Çok çeşitli sektörlerde geniş bir müşteri portföyüne sahip olduğumuz için sahip olduğumuz uygulama bilgi ve tecrübelerimizi farklı sektörler için yenilikçi çözümler üretebilme kabiliyeti olarak kullanabiliyoruz. Ambalaj, otomotiv, elektrik-elektronik, beyaz eşya, spor ekipmanları, güvenlik ekipmanları, bahçe ve elektrikli ev aletleri, medikal ekipmanlar, inşaat ve tarım aletleri ve mobilya hitap ettiğimiz birçok sektörden bazılarıdır. Oldukça geniş olan portföyümüzde bulunan PA6, PA66, PP, PE, PPA, PBT, PET, PC, PPO ve POM kompound ürünlerimizle her sektörden müşterilerimize fark yaratan, alternatifli çözümler sunma şansına sahibiz.

Ambalaj sektörü için yüksek güvenlik ve mühendislik gereksinimlerini karşılayan, Türkiye’de üretimi sadece Eurotec tarafından yapılabilen kalıcı elektrik iletken hammaddeler üretmekteyiz.

Biliyorsunuz plastik ambalajlar bünyelerinde statik elektrik biriktirirler. Statik birikimden dolayı oluşan ark atlamaları, patlama, parlama ve yangın riski oluşturmasının yanı sıra elektronik kartların devre yollarını bozmaktadır. Statik elektriğin boşaltılamaması durumunda ürünlerin taşınması ve depolanması sırasında çok ciddi kaza ve ürünlerin bozulma riski mevcuttur. Eurotec’in sunmuş olduğu elektrik iletken hammaddeler kalıcı anti-statik’tir ve hava şartlarından bağımsız olarak anti-statik özelliklerini muhafaza edebilmektedir. Piyasadaki birçok ürün maalesef geçici iletkendir ve zamanla iletkenlik özelliklerini kaybetmektedirler. İstenilen iletkenlik seviyesinde ürünler üretebildiğimiz gibi siyah rengin dışında renklendirilebilir ürünlerimizde mevcuttur.

EUROTEC şu anda planladığı konumda mı? Geleceğe yönelik hedefleriniz nelerdir?

Eurotec olarak geçtiğimiz 10 yılda önemli başarılara imza attık. Gelmiş olduğumuz noktaya planladığımızdan hızlı gelmiş olmakla beraber bizim için yeterli değildir. Bizim hedefimiz Türk bir üretici olarak uluslararası pazarlarda bilinirliği, saygınlığı yüksek, kalitesinden bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da şüphe edilmeyecek global bir oyuncu olabilmek. Markalaşmanın önemini çok iyi bilen bir firma olarak alanımızda Eurotec’i ve ürünlerimizi dünya markası yapana kadar çalışmalarımız ve yatırımlarımız devam edecektir. Eurotec üretimlerinde son teknolojiyi kullanmaktadır ve gelişen, değişen teknolojik yenilikleri hızlı bir şekilde üretimine adapte etmektedir. İnsan kaynağı Eurotec’in birincil önceliğidir. Beraber çalıştığımız arkadaşlarımız alanlarında yetkin, bilgili ve tecrübelidir. Profesyonel iş yaşamlarında hala ilk günkü amatör ruhla başarıya ve gelişime odaklanmışlardır. Eurotec büyüdükçe yatırımlarımız devam edecektir.

Eurotec AR-GE departmanında eş zamanlı olarak yürüyen onlarca proje mevcuttur. Projelerin birçoğu müşterilerimize ve sektöre özel daha önce Türkiye’de üretimi yapılmamış ürünlerdir. Ambalaj, elektrik-elektronik ve otomotiv hızlı gelişen ve değişen sektörler olduğu için projelerimizin birçoğu bu sektörlerden gelmektedir.

Sürekli olarak müşteri memnuniyetini sağlamak için uygun maliyetli, dünya standartlarında ve güvenilir ürünler üretmek temel prensipleriniz arasında. Peki, satış sonrası müşterilerinize hem yurt içinde hem de yurt dışında sağladığınız satış sonrası çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Eurotec’de biz müşterilerimizi ailemizin bir parçası olarak görürüz. Bizim için ürün satışı sadece hammadde tedariğinden ibaret değildir. Müşterilerimizin üretimlerinin her safhasında teknik olarak destek vermekteyiz. Türkiye’nin en geniş laboratuvar imkânlarına sahibiz. Müşterilerimiz malzeme seçimlerinden yeni projeye, muadil ürün çalışmalarından sektörleriyle ilgili var olan ürün hammadde standartlarının testiyle ilgili her konuda bizden destek alabiliyorlar.

Lojistik çözüm olarak lokasyonumuzdan dolayı hava, kara, deniz ve demiryolu olarak çok çeşitli alternatifler sunabiliyoruz. Esnek üretim planımız sayesinde satış sonrası ihtiyaç olması durumunda acil siparişleri birkaç gün içerisinde karşılayabilecek esnekliğe sahibiz. Ürünle ilgili tüm teknik dokümanlar eksiksiz olarak sevkiyat sonrası müşterilerimize ulaştırılmaktadır.
Bunun dışında Eurotec’te geliştirilen yeni ürünler, katılacağımız fuarlar ve önemli gelişmeler müşterilerimizle düzenli olarak paylaşılmaktadır.

Satış sonrası müşterilerinize ne gibi teknik destek olanakları sunuyorsunuz?

Eurotec’te satış ürün fabrikamızdan çıktığında değil müşterimiz ürününü sorunsuz olarak üretebildiğinde sonlanır. En alt kademeden en üst kademeye kadar bu bilinç ile hareket edilir. Biraz önce bahsetmiş olduğum teknik desteğin yanı sıra müşterimizin makine başında probleme müdahale edebilecek iyi yetişmiş mühendis arkadaşlarımız müşterilerimizin her türlü proses sorunlarını gidermelerinde birebir üretimde refakat ederek problemi çözmektedirler. Müşterinin uzaklığı yakınlığı, yurt içi ya da yurt dışında olması bizim için önemli değildir. En kısa süre içerisinde bir arkadaşımız görevlendirilir ve müşterimizin sorununu çözmek için üretim yerlerinde olurlar.

EUROTEC olarak kullanıcılara satın almalarda nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?

Kullanıcıların ürünleriyle ilgili teknik bilgileri yeterli düzeyde bizlere aktarmaları doğru ve eksiksiz malzeme seçimi için çok önemlidir. Eksiksiz teknik bilgi hem müşteri hem üreticiye zaman kazandıracaktır. Bunun dışında ürün kalitesinden emin oldukları tedarikçilerden alım yapmalarını tavsiye edebilirim. Piyasa fiyatlarının çok altında yapılan bir teklif, olası kalite problemlerini beraberinde getirecektir. Müşterilerimizin kalite farkını torbadan anlamaları mümkün değildir. Ancak üretim esnasında proseste ya da üretilen ürünün mekanik özelliklerinde farkına varabilirler. Bu da üretim kaybı olarak ilave maliyet getirecektir. Bu sebeple tekrar ediyorum kalitesine güvendikleri, kendini kanıtlamış tedarikçi seçimi çok önemlidir.

Uluslararası alanda hizmet veriyorsunuz, birçok ülkeye ihracat yapıyorsunuz. EUROTEC kullanıcılarına ya da ürünlerinizi kullanmak isteyenlere nasıl ulaşıyorsunuz? Tanıtım çalışmaları hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? 2014 yılı içerisinde katılmayı düşündüğünüz fuarlar var mı?

Biz Eurotec olarak her ülkede o ülkedeki müşterilerimize ulaşım ağı en kuvvetli olan distribütörlerle çalışmaya özen gösteriyoruz. Üretilen ürünün kalitesi kadar müşteriye verilen lojistik hizmet ve servis çok önemlidir. Düşük kilolarda bile müşteriye aynı hizmeti verebilecek satış, lojistik ağı ve finansal yapısı kuvvetli firmalar ancak bizim ürünlerimizin distribüsyonuna talip olabilir. Bu konuda oldukça seçiciyiz. Eurotec’in marka değerini düşürmeyecek, servis kalitesi olarak bizimle aynı anlayışta olan firmalarla çalışıyoruz. Yurt içi ve yurt dışındaki pazarlama faaliyetlerimizin bir bölümünü ortak müşteri ziyaretleri oluşturuyor. İlave olarak bizim yaptığımız direk müşteri ziyaretleri de mevcut. Bunun dışında yurt içi ve yurt dışındaki sektör dergilerine yerel dilde reklamlar veriyoruz. Ayrıca yurt dışındaki sektör fuarlarına distribütörlerimizle ve bazılarına da Eurotec olarak katılıyoruz.2013 yılında distribütörlerimizle katıldığımız fuarların yanı sıra Eurotec olarak dünyanın en prestijli plastik fuarı Almanya’da K Show’a katıldık. Bunun dışında Dubai’de Arabplast ve Çek Cumhuriyetinde MSV fuarlarına katıldık.2014 yılında Nisan ayında yapılan Chinaplast 2014’e Eurotec olarak katıldık. Önümüzdeki dönemde Ekim ayında Almanya’da düzenlenecek Fakuma ve Türkiye’de distribütörümüz İnterplast ile beraber Plast Eurasia katılımlarını gerçekleştireceğiz.

EUROTEC neden tercih edilmeli? Sizi rakiplerinizden ayıran özellikleriniz nelerdir?

Eurotec’in farkını özetleyen cümle ‘Standart ürünlerde rekabetçi, özel ürünlerde akılcı çözümler’dir. Rakiplerimizle ürettiğimiz standart ürünlerde teknik olarak en az aynı seviyedeyken ticari olarak oldukça rekabetçiyiz. Bu avantajımızın yanı sıra bizi öne çıkaran en önemli farkımız özel ürünlerde sunduğumuz akılcı ve yenilikçi ürünleri makul fiyatlarla sunmamızdır. İlave olarak daha öncede vurguladığım AR-GE bakış açımız ve vizyonumuz bizi ayıran özellikler diye düşünüyorum.

Türkiye’de ve dünyada sektörün gelişimini düşünecek olursak Türkiye nasıl bir konumda bulunuyor? Şu andaki şartları da göz önüne alarak nasıl değerlendirirsiniz?

Türkiye genç ve dinamik nüfusuyla gelişime ve yeniliğe çok elverişli durumda. Büyüme oranlarımıza baktığımızda gidecek daha çok yolumuz olmasına rağmen iyi yolda olduğumuzu düşünüyorum. Genel olarak plastik sektörü Türkiye’de yıllık %10’luk büyüme trendiyle Avrupa’nın en büyük ikinci pazarı haline gelmiş durumda. Son verilerle birlikte İtalya’yı geçmiş durumdayız. Bu büyüme trendini koruyabilirsek 5-10 yıl içerisinde Almanya’yı geçerek en büyük plastik pazarı konumunda olmuş olacağız. Bu potansiyeli gören yabancı yatırımcılar özellikle son birkaç yıldır Türkiye’deki yatırımlarına hız vermiş durumdalar. Yeni yatırımların gelmesiyle rekabet ve ürün kalitesinde artış olacaktır. Bu da tüketiciye olumlu bir şekilde yansıyacaktır. Rekabeti ancak yenilikçi ürünlere yatırım yaparak ve geleceği şimdiden planlayarak avantajımıza çevirebiliriz.

Son olarak eklemek istedikleriniz?

Güvenlik ihtiyacının ve yaptırımlarının her geçen gün arttığı günümüzde üretimlerimizde güvenli ve kaliteli hammaddeler kullanmamız canımızın ve malımızın güvencesi olarak ön plana çıkmaktadır. Tüm üreticiler ve tüketiciler bu sorumluluğun farkında olmalıdır.


EUROTEC Hakkında:

Avrupa Serbest Bölgesi-Çorlu’da Kurulu olan Eurotec, 2004 yılından itibaren, otomotiv, elektrik & elektronik, beyaz eşya, elektrikli ev aletleri, inşaat, mobilya, spor ve sağlık ekipmanları başta olmak üzere birçok sektör için mühendislik plastikleri üretmektedir.

Dünya’nın tedarikçisi olmak için serbest bölgede kurulmuş ve kısa sürede başta Avrupa olmak üzere, Ortadoğu, Afrika ve Uzak Doğulu mühendislik plastikleri kullanıcılarının vazgeçilmez tedarikçisi ve çözüm ortağı haline gelmiştir.

Ürünlerinin yarıdan fazlasını yurt dışı pazarlara sunarken, ürün kalitesi, kalitenin sürekliliği, ürettiği bol alternatifli çözümler ve estetik anlayışıyla öncü olan Eurotec, kendine özgü yapısı ve yaklaşımlarıyla fark yaratmaktadır.

Eurotec, temel prensip olarak sadece mühendislik plastikleri konusunda çalışır. Bununla beraber, bol ürün çeşidini üretim yelpazesinde bulundurmayı ve müşterilerine çoktan seçme şansını sunmayı, ervis kalitesi ve müşteriye değer vermenin vazgeçilmezi olarak görür. Standart ürünlerde rekabetçi, özel ürünlerde yaratıcı çözümler sunmak Eurotec’in fark yarattığı bir diğer noktadır.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR