Cuma , 29 Mart 2024
HABERLER
ANASAYFA / Haberler / Sanayi Yatırımları Antalya’ya

Sanayi Yatırımları Antalya’ya

Dünya üzerinde Organize Sanayi Bölge uygulaması 1896 yılında İngiltere’de kurulan “Trafford Park” ile başlamıştır.

Sanayi Yatırımları Antalya’ya
Organize Sanayi Bölgeleri’nin ilk uygulandığı ülkeler Britanya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ileri sanayi ülkeleridir.
 
Organize Sanayi Bölgeleri değişik dönemlerde, özellikle ihracata dayalı kalkınma stratejisini benimsemiş ülkeler tarafından, ihracatı arttırmanın en önemli araçlarından biri olarak görülmüş ve kullanılmıştır. Uygulama biçimi itibariyle genelde gelişmekte olan ülkelerde üretim ağırlıklı “ihraç ürünleri işleme bölgeleri”, gelişmiş ülkelerde ise ticari ağırlıklı “serbest ticaret bölgeleri” şeklinde istihdamı ve ticareti yaygınlaştırmak amacıyla kullanılmaktadır.
 
İkinci Dünya Savaşından sonraki yıllarda Organize Sanayi Bölgeleri gelişmekte olan ülkelerin ihracatlarını arttırmada önemli bir araç olarak kabul edilmesinden sonra sayısı hızlanarak artmıştır.
 
Türkiye'de Organize Sanayi Bölgelerinin kurulmasıyla ilgili en önemli gelişme 1960 yılında açıklanan “Planlı Kalkınma” programının uygulanması ile yaşanmıştır. Bugün ülkemizde 286 tane Organize Sanayi Bölgesi faaliyette bulunmaktadır.
 
1976 yılında Antalya Ticaret Sanayi Odası öncülüğünde, 09.06.1976 tarih ve 7/12106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Antalya’da Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına karar verilmiştir. Yer ve sınırları tespit edilerek ülkemizde kurulan ilk Organize Sanayi Bölgelerinden biri olma özelliğini taşımaktadır.
 
Bölge şehir merkezine 26 km uzaklıkta, Akdeniz Üniversitesine 25 km, Antalya Limanına 35 km ve Havaalanına 40 km uzaklıktadır. Ayrıca 90 km uzaklıktaki Burdur’da ise demiryolu bulunmaktadır.
 
Antalya’da Organize Sanayi Bölgesi I. Kısım alanı:198Ha, 2.Kısım alanı:186 Ha,1 No'lu Tevsi alanı: 84 Ha ve 2 No'lu Tevsi alanı: 194Ha, 3No'lu Tevsii alanı: 30 Ha olup toplam olarak 692 hektarlık alandan oluşan Organize Sanayi Bölgesinde tescil bekleyenler de dâhil olmak üzere 333 adet çeşitli büyüklükte sanayi parseli bulunmaktadır.
 
Organize Sanayi Bölgesindeki bürokrasinin en aza indirilmesi ve zaman kaybının önlenmesi amacıyla doğrudan Organize Sanayi Bölgesine hizmet veren ve kendi idari yapıları içerisinde teşkilatlanmış bulunan il valisinin başkanlığını yaptığı Müteşebbis Heyeti Antalya Ticaret ve Sanayi Odasından 5 üye, İl Özel İdaresi Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığından 2 üye ve Sanayicilerden 7 üye olmak üzere 15 üyeden oluşmaktadır. Müteşebbis Heyet Bölgenin en büyük karar organıdır.  Müteşebbis Heyetin içinden seçilen 5 üyeden oluşan Yönetim Kurulu ve 2 üyeden oluşan Denetleme Kurulu ise bölge ile ilgili her türlü mali, idari ve teknik konulardakararverip, yürütmeyi ve denetlemeyi, sağlamaktadır.
 
Dünya ve Türk turizm sektörünün en önemli merkezlerinden biri olan Antalya ilinde, turizm sektörünü destekleyecek sanayi yatırımlarının da bulunması kaçınılmaz bir gerekliliktir. Binlerce yıllık tarihi ile açık hava müzesi, doğal güzellikleri, denizi ve güneşi ile tabiat harikası olan ilin; ihtiyaçlarını dikkate alarak, çevre kirliliğine sebep olmayacak sanayi türlerini seçmek, sanayi yatırımlarını bir araya toplayıp, düşük maliyetli ve her türlü altyapısı hazırlanmış sanayi parsellerini üretmek, tahsis etmek, yapım ve işletme aşamalarında kontrol etmek, gelişmelerini sağlamak bölgenin amacıdır.
 
Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nin sağladığı mali, lojistik avantajlar ile kentin doğal avantajları birleştiğinde yatırımcılar için çok önemli ve düşük maliyetli bir yatırım ortamı oluşmaktadır.
 
Antalya ilinin turizm dokusuyla uyumlu çevre kirliliği yaratmayan ticaret yapmaya özen gösteren bu bölgede faaliyet gösteren başlıca sektörlergıda,ahşap-mobilya, kâğıt-ambalaj, tarım-gübre-kimya, makina-metal-enerji, tekstil, plastik-polyester-akrilik, inşaat-yapıdır.
 
Yerli ve yabancı yatırımcılar için önemli bir merkez olan Antalya Organize Sanayi Bölgesinin doğrudan yaratmış olduğu istihdam bugün itibariyle 12.000 kişiye, ticaret hacmi 2,300 milyar TL'ye ihracatı ise 600 milyon TL'ye ulaşmıştır. Ekonomiye katkısı her geçen gün artan Antalya Organize Sanayi Bölgesi yatırım, istihdam, üretim rakamları ucuz altyapı hizmetleri ve çevreci özellikleri ile Türkiye’nin en iyi ilk 5 bölgesinden birisidir.
 
Bölgede tamamlanmış bulunan elektrik işletme bakım, doğal gaz, içme-kullanma suyu, peyzaj ve rekreasyon, kanalizasyon ve atık su arıtmatesisi, çamur geri devir pompa istasyonu, itfaiye, haberleşme, personel lojmanları,  güvenlik dahili yollar, PTT şebekesi, alış-veriş merkezi-kademe dükkanlar,cami ve atölye ile tüm gelişmiş Organize Sanayi Bölgeleriyle rekabet edebilecek düzeyde olup, her türlü hizmet yapılabilmektedir.
 
Antalya Organize Sanayi Bölgesi AB ve Ortadoğu pazarlarının yanı başında yer almakta, birçok Türk sanayi ürünü hem kendi içinde kullanılmakta hemde AB pazarına girebilmektedir. Antalya Organize Sanayi Bölgesi TS.EN-ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sertifikası sahibi olup sanayicilerine verilen hizmetlerin kalitesi tescil edilmiştir.
 
Sunduğu hizmetler içerisinde, evrensel kalite standartlarında mükemmelliği yakalamak, yaratacağı farklılıklarla katılımcılarının memnuniyetini en üst düzeyde tutmak, dünün deneyimlerinin ışığında yenilikçi anlayışıyla kalıcı ve örnek OSB modeli oluşturarak markalaşmak en ön plandadır.
 
Antalya Organize Sanayi Bölgesi; insan ve çevre ilişkilerine önem veren, çevre kirliliğine karşı duyarlı bir düşünce ışığında, bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilmekte olan büyük bir proje ve tutkudur.Tarıma ve turizme uygun olmayan arazilerde sanayi için gerekli her türlü alt yapı, çalışanlar için çeşitli sosyal aktivite alanları ve tesislerinin hazırlanması ile tüm dönemlerde, kaliteli hizmetin devamlılığını sağlamaktadır.
 
Katılımcıların beklenti ve ihtiyaçlarını ön planda tutmak, bu beklenti ve ihtiyaçları kaliteli, hızlı ve güvenilir hizmet anlayışı doğrultusunda mükemmel şekilde karşılamak Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nin ana görevidir.
 
Deneyimli ve nitelikli insan kaynağı sayesinde sunduğu hizmetler ve farklılık yaratan projeleriyle her zaman en iyiyi yakalamak, sahip olduğu“örnek OSB” imajını koruyarak katılımcılarının yatırımlarına artı değerler katmak Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nin en büyük hedefidir.
 
Hizmet üretirken çevreye ve insana duyarlılığını ortaya koymak, sosyal sorumluluk bilinci ile bulunduğu bölgede kültürel ve ekonomik gelişime katkı sağlayacak işlere imza atmak, aydınlık geleceğin teminatı olan genç insanlara yatırım yapmak bölgenin sorumluluğudur.
 
Etik değerlere sadık, yasalara, kişi ve kuruluşlara saygılı biçimde hareket etmek, şeffaf hizmet anlayışıyla güvenilirliği korumak ana ilkelerdendir.
 
Sanayi bölgesinin hedefi katma değeri yüksek yatırımları bölgeye kazandırarak, insana ve çevreye saygı prensibiyle çalışarak, firmalar arasında dayanışma ve işbirliğini arttırarak Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nin dünyadaki en önemli ve en rantabl yatırım merkezlerinden biri olması için çalışmaları aralıksızsürdürmektir.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR