Çarşamba , 24 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / Roza Makine, 27 Yıllık Bir Serüven Demek…

Roza Makine, 27 Yıllık Bir Serüven Demek…

Aykut TAŞKIRAN Roza Makina A.Ş Genel Müdürü

Roza Makine, 27 Yıllık Bir Serüven Demek…
Geçmişe dayanan bilgi ve deneyim ile plastik sektörü için gerekli olan makinaların üretimine ağırlık vererek Roza Makina adı altında faaliyete başladınız. Peki, Roza Makina’nın gelişim süreci hakkında bilgi verir misiniz? (Kuruluş aşamaları, gelişen yapısı vs.)

Açıkçası ROZA MAKİNA A.Ş. demek tamı tamına 27 yıllık bir serüven demek. Bu geçen 27 yıl boyunca fason imalat ve yedek parça olarak değişik birçok sektöre hizmet vermiş bulunmaktayız.
 
En çok içinde bulunduğumuz plastik ambalaj sektöründe flekso baskı alanında imalat yapmaya karar vereli tam 3 yıl oldu. Bu 3 yıl içinde 2 fuar, yurt içinde önemli birçok bölgeye satış ve 8 ayrı ülkeye ihracatlar gerçekleştirdik.
 
Hedefimiz ise önümüzdeki 3 yıl içinde bu istatistikleri tam 3 katına çıkarabilmek. Bu nedenle ilk olarak kurumsal yapıya hız verip firma unvanını yenileyerek kendimizi A.Ş. statüsüne çıkardık. Özellikle bu alandaki çalışmalarımızı oldukça hızlı ve keyifli geçirdiğimizi söylemek isterim.
 
2017 yılı için hedef ve beklentileriniz neler? Kısa ve orta vadeli hedefleriniz hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

2017 yılının firmamız için açıkçası hareketli geçeceğini düşünmekteyim. Hedefimiz 2017 Aralık ayındaki PlastEurasia Fuarında, Roza Makine’yi ihtişamlı bir şekilde Türkiye pazarına iyice empoze etmektir.
 
Bunların doğrultusunda ise yine hedef ve hedef pazarlara yönelik çalışmalar ve bu alanda gerekli yurt dışı fuarlarda firmamızı ve ülkemizi temsil etmektir.
 
Pazar payınızı artırmak adına yürüttüğünüz çalışmalar nelerdir? 2017 yılı içerisinde katılmayı düşündüğünüz fuarlar var mı?

Öncelikle kurumsallık. Kurumsallığı tam olarak olması gerektiği gibi yaşatmayı hedefliyoruz. Bunları ihracat alanında sonuna kadar kullanmayı planlıyoruz. Gerek ürettiğimiz makinalar ile gerekse satış ekibimizle pazar payı oranlarımızı daha da yukarılara çekebilmek için ilk olarak bir önceki sorunuzda da bahsettiğim gibi Türkiye’de güçlü bir platforma sahip ve 2017 yılının Aralık ayında düzenlenecek olan üçlü bir platforma sahip olan PLASTEURASIA fuarıdır.
 
Teknolojinin her geçen gün gelişen yapısıyla birlikte siz teknolojiyi üretiminize nasıl entegre ediyorsunuz? Daha verimli üretim için artık AR-GE büyük önem taşıyor. Bu paralelde AR-GE çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Sizin de sorunuzda dile getirdiğiniz gibi AR-GE daha verimli üretim için artık çok büyük bir öneme sahip. Biz de firma olarak bunun sonuna kadar farkındayız ve bu alanda çok büyük bir hassasiyet gösteriyor ve yatırım yapıyoruz.
Tek bir noktaya asla bağlı kalmıyoruz. Araştırıyoruz, öğreniyoruz ve geliştiriyoruz. Yenilemeyi çok seviyoruz, bu konuda asla sabit fikirli değiliz. Çünkü aynı noktalarda sabit kalırsak ne kendi pazarımızda ne de yurt dışı pazarında bir devamlılık sağlayamayacağımızı biliyoruz. Biz bu çalışmaları yaparken de müşterilerimizin ya da müşteri adaylarımızın istekleri doğrultusunda da çalışmalarımıza yön vermekteyiz. Asla “makina bu, değeri bu, işine geliyorsa al” felsefesini benimsemiyoruz. Öğrendikçe, uyguladıkça ve buna bağlı olarak müşterilerimizi memnun edebildikçe yarınlarımız daha aydınlık olacaktır. Bunun farkındayız.


Sizi diğer üreticilerden farklı kılan özellikleriniz neler? Müşterileriniz neden Roza Makine’yi tercih etmeli?

Aslında bu soruya bir önceki cevabımı aynen aktarabilirim. En büyük özelliğimiz sabit fikirli olmayışımız ve samimiyetimizdir. Sadece satış odaklı bir ticareti asla benimsemiyor ve uygulamıyoruz. Süreç, bizim sahamız içinde en başından sonuna kadar samimiyetle ve titizlikle ilerler.  Müşterilerimiz ve adaylarımız bizlere tüm istek ve önerilerini rahatlıkla sunabilirler. Ürettiğimiz makinaların kalitesi ve bu işi severek yapmamız, müşterilerimizle doğal bir samimiyet kurmamız bizi bir sonraki işlerimize daha da çok heveslendiriyor. Müşterilerimizin üretimine yönelik çalışmalar ile makinalarımızı daha da komplike bir hale getiriyoruz. Bu da hem bizim hem de iş ortaklarımızın yüzünü güldürüyor.
 
Roza Makine olarak satın almalarda müşterilerinize nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?

Özellikle biz ve bizim gibi firmalar bu alanda zorluk yaşıyoruz diye düşünüyorum. Çünkü müşteri adaylarımız bizlere geldiklerinde sadece fiyatı baz alıyorlar. Ve bu nedenle hedef üretimlerine yönelik çalışmalar yapmak güçleşiyor.
 
Fakat bizlere gelen müşterilerimizle oturup ne istedikleri hakkında uzun uzadıya sohbetler edip fikir edinebiliyoruz. Çünkü adaylarımızın yaklaşık %30'u bu sektöre yeni adım atmakta. Biz naçizane öncelikle müşterilerimizin istedikleri hedef üretime yönelik yatırım yapmaları yönündeyiz.
 
Pazarda etkinliği sürdürebilmenin yollarından biri satış sonrası teknik destek hizmetleri. Kullanıcılara sunduğunuz teknik destek ve satış sonrası çözümlerle ilgili bilgi verir misiniz?

Satış sonrası hizmet belki de işimizin en hassas kısmı. Ve bu konuda firma olarak çok titiz davranmaya büyük özen gösteriyoruz. Roza Makina A.Ş.'nin saati olmaz, gecesi olmaz, hafta sonu olmaz, kilometresi olmaz. Var olan imkânlarımızı bu konuda sonuna kadar kullanmaya çalışıyoruz. Ürettiğimiz makinalarımızın sonuna kadar arkasında olduğumuzun en büyük ispatı da bu olsa gerek. Ürettiğimiz makinalar haftanın her günü 24 saat sürekli olarak çalışmakta. Yani bizde 24 saat çalışmak durumundayız. Çünkü müşterilerimizin firmalarının bizim makinalarımız yüzünden üretim aksamalarını yaşamaları bizim hiç istemeyeceğimiz bir durumdur. Bu yüzden bize bu konuda gönül rahatlığıyla güvenebilirler.
 
Sizce 2016 yılı Türkiye plastik sektörü için nasıl bir yıldı?

Plastik sektörü ucu bucağı olmayan bir alan, bizde bu alanın bir kısmını yüklenmeye çalışıyoruz. Türkiye çok önemli bir pazar bence çok da önemli olduğunu hissettiriyor. Fuar alanlarımızdaki doluluk oranları, üretimde giderek artan yenilikler ve yurt dışı katılımcıların bir hayli fazla olması bunu açıkça gösteriyor. Fakat ben 2017’nin 2016’ya göre çok daha verimli geçeceğini düşünüyorum. Malum ülkemizdeki istenmeyen terör olayları plastik sektörünü etkilediği gibi diğer sektörleri de fazla rahatsız etti. Temennilerimiz 2017’nin tüm sektörler açısından daha rahat geçmesidir.
 
 
 
 
Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

Roza Makine A.Ş. olarak öncelikle bize bu değerli projelerinde yer ayıran Sude Yayıncılık’a sonsuz teşekkürlerimi bir borç bilirim. Yakaladığımız bu pozitif enerjimizi çok daha büyük platformlarda birlikte gerçekleştireceğimize eminim.
 
Biz her zaman sözümüzün, üretimimizin arkasında olduk, bundan sonra da yenilenen yüzümüzle bunu çok daha üst noktalara getirebilmek adına çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Flekso baskı çözümleri olarak bu alandaki tüm firmaları güzel bir dostluk edinmeye bu vesileyle davet ederim.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR