Çarşamba , 24 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Makaleler / Hepsi Aynı Yerde

Hepsi Aynı Yerde

Pilz: Danışmanlık, Emniyet Anlayışı ve CE Onayı; Hepsi Aynı Yerde

Hepsi Aynı Yerde
İyi bir tavsiye pahalı olmamalı

Üretim tesislerini optimize etmek ya da genişletmek genelde modern bir emniyet anlayışının benimsenmesi zorunluluğunu beraberinde getirir. Tesis farklı üreticilere ve tedarikçilere ait ürünlerden oluşuyor ise 2006/42/EG Makine Direktifine bağlı olarak CE Onayı'nın kimin üstleneceği ve sorumlu olacağı sorusunu oluşturmaktadır. İsviçre'de bulunan Sika'ya uzman danışman Pilz eşlik ederek sadece akıllı emniyet çözümleri üretmekle kalmayıp zor CE onay sürecini düzenledi, tavsiyelerde bulundu ve sonuç olarak tüm tesisin uygunluğunu onayladı.

Birbirine bağlı tesislerin teknik açıdan son duruma getirilmesi, artan verimlilik talebi gerçekleştirilmesi ya da üretim hattının genişletilmesi söz konusu ise, ekonomik açıdan hangi tesis parçalarının kullanımına devam edileceği ve hangilerinin değişmesi gerektiği sorusu sorulur. Böyle bir durumda zaman çok önemli bir rol oynamaktadır. Bir yerin iyileştirmesi komple yeni bir üretim hattının kurulmasından çok daha hızlı gerçekleştirilir.

Farklı üreticilerin makinelerinden oluşan tesis

Genel merkezi İsviçre Baar'da (Zug Kanton) bulunan Sika'nın Sarnen bölgesinde üretim birleşmesi kapsamında mevcut bir folyo üretim hattının revizyonu gerçekleştirilecekti. Sika AG özel kimyasal konusunda dünya çapında faaliyet gösteren bir şirkettir. İnşaat ve imalat endüstrisinin tedarikçisi olan şirketin yaklaşık 16.000 çalışanı bulunmaktadır. Sika'nın ürün yelpazesinin arasında üstün nitelikli ilave beton ürünleri, özel harçlar, dolgu ve yapıştırma, yalıtım ve güçlendirme ürünleri bulunmaktadır.

Sika'nın tesisi yaklaşık 40 metre uzunlukta, 5 metre genişlikte ve 8 metre yüksekliktedir. Sika tesisinin temeli bir açma, merkezi bir ekstrüzyon ve bir sarma ünitesinden oluşmaktadır. 20 yıllık tesisin Sarnen'e taşınarak teknolojik açıdan son duruma getirilmesi hedeflendi. "Merkezi ekstrüzyon ünitesini değiştirmek istemiyorduk ama bazı bölümlerinin modernize edilmesi gerekiyordu. Sarma ünitesi kısa bir süre önce yenilenmişti ancak açma ünitesinin yeniden temin edilmesi gerekiyordu." Sika alt şirketi olan Sika Manufacturing AG'nin varlık yönetim direktörü Bruno Kiser, proje başlangıcı ile hatırladığı durumu bu sözlerle anlatıyor. Sonuç olarak optimize edilmiş tesis ve bununla birlikte yeni kurulması gereken merkezi kontrol ünitesi farklı üretici ve tedarikçilerin parçalarından oluşmaktaydı.

CE Onay süreci zorlu bir görev

Sika örneğinde olduğu gibi bir makinenin teknik özellikleri ve risk potansiyeli makinede yapılan eklemeler ve değişimlerden dolayı farklılık gösteriyorsa 2006/42/EG Makine Direktifi'ne uyulması gerekmektedir. İsveç de ikili anlaşmalar kapsamında bu Direktife uygun hareket ederek Direktif'e yasal bağlayıcılık kazandıracağını kabul etmiştir. Sağlam bir risk değerlendirmesi temelinde hangi risklerin oluştuğu ve olası kazaları önlemek için nasıl davranılması gerektiğini, ayrıca insanlar ve makineler için en yüksek emniyetin sağlanması gösterilmelidir. Risk değerlendirmesi, performans seviyesinin araştırılması buna bağlı olarak emniyet konseptinin oluşturulması ve sonuç olarak CE Onayı'nın alınması zorlu bir görev olduğundan uzmanlık ve detay bilgisi gerektirmektedir. Bu Makine Direktifi'ni karşılamaya yönelik minimum emniyet gerekliliklerinin uygulanmasında temel araç uyumlaştırılmış normlardır. Farklı üreticilerin makina parçalarının birleşiminden oluşan bir tesiste daha planlama aşamasında sonuç olarak kimin tesisin 2006/42/EG Makine Direktifi'ne uygunluğunu onaylayacağı konusunda bir karara varılmalıdır.

Uzman kişiden teknoloji ve emniyet konularında danışmanlık

Sika'nın proje sorumluları ya tüm değişimleri ve buna bağlı olarak CE Onay sürecini deneyimli bir genel yüklenici şirkete (GY) devredecek ya da açma ünitesinin tedarikçisine tüm bu süreçle görevlendirecekti. "Bu alternatif kısa bir dönem için düşünülmüş, daha sonrasında geçerli sebeplerden dolayı vazgeçilmiştir. O dönem belli konularda somut fikirlerimiz vardı ve kimseye devretmek istemiyorduk" diye ekliyor Bruno Kiser. Sonuç olarak tüm süreci yönetme ve gerekli proje ortaklarını organize etme kararından vazgeçildi. Kiser şöyle devam ediyor: "Neyse ki gerekli tecrübemizin, uzmanlık bilgimizin, insan gücümüzün ve zamanımızın olmadığının erken farkına vardık. Bu nedenle dışardan gelen bir uzmanın desteğini almaya karar verdik."
Emniyet konusunda Pilz ile uzun zamandır sürdürülen ortaklığa güvenildi. Stuttgart Ostfildern de merkezi olan güvenli otomasyon tedarikçisi 1996 yılından bu yana İsveç'de bir alt şirketi tarafından temsil edilmektedir. 2009 yılında ilk kez Sika'da bir hizmet görevini gerçekleştiren Pilz uzun yıllardır şirkete teknik destek sağlamaktadır. Sika proje yöneticileri, Pilz'in yalnızca otomasyon alanında çeşitli teknolojilerden yararlanmadığının, aynı zamanda geniş bir hizmet programı yelpazesiyle CE Onayı da dâhil olmak üzere, bir tesisin kullanım döngüsünün tamamını kapsayan danışmanlık ve teknik uygulama hizmetleri sunduğunun farkındadır. Talep edilen; yeni kontrol konsepti ile ne kullanımı ne de verimliliği etkileyen modern ve düşük maliyetli bir emniyet konsepti sağlanmalıydı. Danışmanlık süreci kapsamında, proje ortaklarının görevini ve sorumluluklarını kesin tanımlamak ve kendi düşüncelerini sunup gerçekleştirmeye Sika'da büyük önem verilmekteydi.

Geniş kapsamlı hizmet ve danışmanlık teklifi

Pilz, risk değerlendirmesini esas alarak yüksek verimli bir emniyet konsepti oluşturdu. Bu konsept sadece yüksek emniyet standartlarına sahip olmayıp bunun dışında da talep edilen tesis verimliliğini gerçekleştirmekteydi. Konsept; hem makine emniyeti için gerekli olan mekanik, elektrik ve diğer teknik geliştirme çözümlerini, aktüel teknik duruma uygun normların ve direktiflerin uygulanmasını, performans seviyesinin (PS) tanımını hem de makine kullanılabilirliğini ve verimliliği içermekteydi.

Pilz'in hizmet ve danışmanlık teklifine folyo üretim tesisinin iyileştirmesi, bunun dışında tüm süreç planlaması, başka şirketlerle olan sözleşmelerin şekillendirmelerine dair danışmanlık, kontrol ünitesinin üreticisine gerekli emniyet fonksiyonlarının bildirimi, her bir tesis parçasının kullanım ve onarım kurallarının talep edilmesi, kurulumdan sonra gerekli emniyet mekanizmalarının kontrolü dâhildi. Bir diğer nokta ise komple sistemde geçerli bir kullanım talimatı oluşturmak için tüm kullanım talimatlarını birleştirilmesi ve tamamlanmasıydı. Son olarak Pilz uygunluk beyanını vermekteydi.

Yenilenmiş tesis artık CE uyumluydu. Emniyet konsepti güncel standartlara uygun olup, güncel verimlilik talebine dayalı olarak üretim sürecinde birkaç sene boyunca daha kullanılmaya elverişlidir. "Pilz'in tüm danışmanlık ve hizmet teklifi çok iyi ve tamamen taleplerimize uygundu. Temel yeterliliklerimize konsantre olabiliyorduk, öte yandan süreç sırasında her zaman sürecin önemli bileşenlerini biçimlendirme fırsatına sahiptik. Sonuç olarak tercih edilen çözümün maliyeti bir ana yükleniciyi görevlendirmekten çok daha düşüktü." diyor Bruno Kiser.
Sika gelecekte de makine emniyeti ile ilgili tüm konularda Pilz'in uzmanlığına güvenecektir.

Pilz makine emniyeti alanında danışmanlık, teknik uygulama ve eğitim içeren geniş bir servis portföyü sunmakta.

"Pilz'in tüm danışmanlık ve hizmet teklifi çok iyi ve tamamen taleplerimize uygundu. Temel yeterliliklerimize konsantre olabiliyorduk, öte yandan süreç sırasında her zaman sürecin önemli bileşenlerini biçimlendirme fırsatına sahiptik." Bruno Kiser (solda); uzman danışman Beat Eugester (solda), Pilz İsveç.
 
Pilz'in hizmetleri risk değerlendirmesinden emniyet dizaynına ve konseptine bunun dışında uygulamaya ve onaylamaya kadar dayanmaktadır. Pilz, CE işaretinin onaylama sürecinde yetkili olarak faaliyet gösterebilen ve sorumluluk alabilen birkaç firmalardan biridir.
 
Üretici ya da ürünü piyasaya süren kişi ürüne CE işaretini ekleyerek tesis özelliklerinin 2006/42/EG Makine Direktifi'nin tüm yasal gerekliliklerini ve şartlarını karşıladığını onaylamaktadır. CE sertifikalı makineler, makine sistemine bağlanmış ise (tesis), tüm sisteme CE işaretinin verilmesi dahil 
olmak üzere uygunluk değerlendirmesine yönelik prosedürlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Soma'da Maden Faciası

    Soma'da Maden Faciası

    Yaklaşık 6 bin işçinin çalıştığı Manisa'nın Soma ilçesinde kömür ocağında, vardiya değişimi sırasında 600 işçinin bulunduğu madende facia yaşandı.... Devamı »