Çarşamba , 24 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / "Güvenilir Çözüm Ortağınız…"

"Güvenilir Çözüm Ortağınız…"

GİZEM ÇAKIR - EUROTEC MÜHENDİSLİK PLASTİKLERİ SAN. VE TİC.A.Ş. AR-GE YÖNETİCİSİ

Temmuz-Ağustos ayımızın bu ayki konuğu; EurotecAR-GE Yöneticisi Gizem ÇAKIR…

Ürün çeşitliliği, ihracat ve üretim miktarları, müşteri odaklı yapısıyla Türk-Alman ortaklı bir şirket olan, birbirinden farklı alanlara çeşitli uygulamalarla hizmet vermeye devam eden EurotecAR-GE Yöneticisi Gizem Çakır ile 10 yıldır faaliyette süreçleri içerisinde üretim kapasiteleri, AR-GE ve teknoloji yatırımları ve nasıl Türkiye’de Pazar liderlerinden biri olduklarına dair keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. 
 
  • Kuruluş süreciniz ve faaliyet alanlarınız hakkında kısaca bilgi verir misiniz? 
Eurotec, 2004 yılında, sadece mühendislik plastikleri üretimi için Çorlu-Avrupa Serbest Bölge’de kuruldu. Türk-Alman ortaklı firmamız; yönetim, kalite, teknoloji açısından Alman sisteminin; müşteri odaklılık, esneklik ve pratiklik açısından Türk sisteminin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Henüz 10 yıldır faaliyette olmamıza rağmen; ürün çeşitliliği, ihracat ve üretim miktarları, müşteri odaklılık, kalite anlayışı, AR-GE’ye ve teknolojiye yaklaşımı sayesinde, 22,500 ton/yıl üretim kapasitesi ile mühendislik plastiklerinde Türkiye’de pazar lideriyken, Avrupa’da ilk 10'da yerimizi aldık.
 
  • Çok çeşitli sektörlere hizmet veriyorsunuz. Hizmet verdiğiniz sektörlerden ve sunduğunuz çözüm önerilerinizden biraz bahseder misiniz?
Eurotec olarak, katma değer yaratabileceğimiz her alanda keyifle müşterilerimizin taleplerine karşılık veriyoruz. Alev geciktirici, elektrik iletken, termal iletken, darbe sönümleyici, lazer ile markalanabilen, mukavim malzemeler ile otomotiv, havacılık, elektrik-elektronik, ambalaj, beyaz eşya, ev aletleri, medikal, savunma sanayii, inşaat, dekorasyon gibi birbirinden farklı alanlara çeşitli uygulamalarla hizmet vermekteyiz.
 
  • 2015 yılı içerisinde yeni bir proje ya da yatırım çalışmanız olacak mı?
Yıllık yatırım planlarımız, firmamızın yenilikçi bakış açısına ayna tutmaktadır. Her yıl olduğu gibi, bu sene için de yeni projelerimiz, yatırımlarımız var. Geçtiğimiz aylarda, tamamen özel ürünler geliştirmek üzere müşterilerimize daha hızlı hizmet verebilmek için, AR-GE pilot üretim tesisimize bir hat daha ekledik.
Türkiye’de ilk ve tek olarak, termal iletken malzeme çalışmalarımız yeni projelerimiz arasındadır. Bu proje kapsamında, önümüzdeki aylarda ekipman listemize eklenecek termal iletkenlik test cihazı yatırımımızı da tamamlamış bulunmaktayız.
 
 
  • Mühendisleriniz tarafından üretilen ve geliştirilen özellikle plastik ve ambalaj sektörüne yönelik çözüm önerileriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Ambalaj sektörü için uzun zamandır ürün gamımızda olan elektriksel iletken plastikler grubuna bu yıl transparan ürünümüzü de ekledik. Tamamen AR-GE faaliyetleri sonucu geliştirilmiş bu ürün; elektronik cihazları statik yük birikmesinden korumanın yanı sıra, şeffaflığı ile fark yaratmaktadır. Yine farklı uygulamalarımızdan; savunma sanayii için transparan ve farklı renklerde şarjör uygulamaları, havacılık sektörü için alev geciktiricili transparan malzemeler, şeffaf poliamid gibi geliştirdiğimiz ürünler, müşterilerimize alışılmışın dışında çözümler sunmaktadır.
 
  • Tanıtım çalışmaları konusundaki düşünceleriniz nelerdir? 2015 yılı içerisinde katılmayı tercih ettiğiniz fuarlar hakkında bilgi verir misiniz?
Sektör dergilerinde yayınlanan reklamlarımız dışında, yazdığımız teknik makalelerle ve katıldığımız konferanslarla gündemdeki konulara değiniyoruz. 2014 yılında Chinaplast, Fakuma ve Plasteurasia fuarlarına katıldık. Bu yıl, İtalya’da Plast Milano’daydık. Yılın devamında yine K’dan sonra sektörün en önemli fuarı olan Fakuma’da ve her yıl katılımcı sayısında artış görülen Plasteurasia’da bulunacağız.
 
Katılım gösterdiğimiz fuar sayısını arttırarak daha geniş coğrafyalara hizmet vermeyi hedefliyoruz.
 
  • Günümüz üretiminde teknoloji önemli bir yer teşkil ediyor. Bu noktada sizler teknolojiyi üretimde nasıl değerlendiriyorsunuz? Teknolojisini sürekli yenileyen ve müşteri ihtiyaçları doğrultusunda yenilikçi ürünler geliştiren bir firma olarak AR-GE çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Hepimizin bildiği üzere, bilim ve teknoloji son yıllarda ülkemizde de inanılmaz bir hızla gelişmekte ve yaygınlaşmaktadır. Gerek üretim hatlarımızda, gerek AR-GE pilot tesisimizde ve laboratuvarımızda teknolojinin sunduğu yeniliklerden hep faydalandık, faydalanmaya devam edeceğiz. Firmamız; yalın üretim, iş güvenliği ve çevre konularını öncelik alarak, üretim teknolojisini her geçen sene bir üst noktaya taşımaktadır. Yeni projelerimiz doğrultusunda ihtiyaç duyulan test ve analiz ekipmanlarını geleceğin yatırımı olarak görüp laboratuvarımızı büyütmekteyiz. Bugün, sektörün en geniş laboratuvar imkânlarına sahip olduğumuzu gururla belirtmek isterim. Teknolojik desteği, uzman kadromuzun güçlü teknik alt yapısı ile sentezleyerek projelerimizde başarı ile ilerlemekteyiz. Son zamanlarda mühendislik plastiklerinin farklı uygulamalarının yanı sıra; PEI, PEEK, PPS gibi yüksek performans polimerler üzerinde yoğunlaşarak ürün gamımızı ileri teknoloji plastikleri yönünde genişletmekteyiz.
 
  • Peki, Eurotec neden tercih edilmeli? Sektörde sizi farklı kılan nedir?
Eurotec olarak kalite anlayışımızla her zaman sektörde kendimize has duruşumuz ile var olduk. Müşterilerimize sunduğumuz çözümler, ihtiyaçla gelen taleplere göre oldukça esneklik gösterebiliyor. Müşterimizin talebine göre, tekliften sevkiyat aşamalarının tümünde kendimizi şekillendirebiliyoruz. Talebe yönelik çözüm yahut çözümleri, mevcut ürünlerle ya da yeni geliştirmeler ile sunmaktayız. Heyecanlı ve işini seven ekibimiz sayesinde sektör dinamiklerini yakından takip edip, rotamızı belirleyerek geliştirmelerimizi yapıyoruz ve müşteri talebi geldiğinde sunulabilecek alternatifler için hazır oluyoruz.
 
  • Biraz da yurt dışı çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Yurt dışı pazarı EUROTEC için nasıl bir konumda bulunuyor?
Eurotec olarak, serbest bölgede faaliyet gösterdiğimiz için ihracat ağırlıklı çalışmayı tercih ediyoruz. Son birkaç yıldır, ihracat oranlarımızda hızlı bir artış yakaladık. 35’ten fazla ülkeye niteliği arttırılmış özel ürünlerin ihracatını yapıyoruz. Özellikle Avrupa’da, ürünlerimizin farklı uygulamalarda kendine yer buluyor olması, bu işi ne kadar ciddiye aldığımızın göstergesidir.
 
  • Gelecekte kullanım alanlarının giderek daha da yaygınlaşacağını düşündüğümüz mühendislik plastikleri sektörünün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Günümüzde talepler; ulaşım araçlarının hafifletilerek yakıt tasarrufu sağlanması, çevre hassasiyeti ile izlenen düşük karbon ayak izi politikaları, giderek küçülen elektronik cihazlar, yalın üretim hedefi ile düşük işleme maliyetli malzemelere doğru kaymaktadır. Bu beklentilere mühendislik plastikleri malzemeleri ile çözüm sunulmaktadır. Her geçen yıl çıta yükseldiği için de daha hafif araçlar için daha fazla plastik parça kullanılarak tüketimler artacaktır.
 
  • Son olarak eklemek istedikleriniz?
Yenilikçi yapımız sayesinde, “İmkansızı iste!” mottosu ile yolumuza devam ediyoruz. Son gelişmeleri yenilenen internet sitemizden takip edebilirsiniz



 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR