Perşembe , 25 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / Dünyada Adını Duyurmuş Bir İsim; Onka

Dünyada Adını Duyurmuş Bir İsim; Onka

HAMİ KARATAŞ - ONKA ELEKTRİK MALZEMELERİ SANAYİ VE TİCARET LTD.ŞTİ- GENEL KOORDİNATÖRÜ

Dünyada Adını Duyurmuş Bir İsim; Onka
1986 yılından bu yana Türkiye ve dünyada klemens konusunda adını duyurmuş, her iki tarafı kapalı klemensi Türkiye’de üreten ilk firma olma unvanına sahip bir isim Onka Elektrik Genel Koordinatörü Hami Karataş ile üretim modelleri, AR-GE çalışmaları ve yurt dışı faaliyetleri hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.
 
1986 yılından bu yana bağlantı elemanları olarak bilinen çok çeşitli elektrik malzemeleri üretiyorsunuz. Yaklaşık 30 yıllık bir deneyimle günümüze kadar varlığınızı koruyabilmek ve daha da geliştirebilmek adına nasıl bir süreç izlediniz, kısaca bilgi anlatır mısınız?

Gebze’de tüm Türkiye ve dünyanın 55 ülkesine üretim yapabilecek kapasitede 12000m² kapalı alana sahip üretim tesisimiz bulunmaktadır. Fabrikamızda üretim parkurlarımızın dışında AR-GE departmanımız, büyük bir kalıp atölyemiz ve personelimiz için sosyal tesislerimiz bulunmaktadır.
                                                                                                 
Onka,klemens konusunda Türkiye ve dünyada adını duyurmuş önemli bir oyuncu olarak sektördeki yerini sağlamlaştırmıştır. Sektördeki tüm firmalar tarafından kabul görmüş bir markadır.

Kapalı tip ray klemensi Türkiye’de uygulayan ilk firmasınız. Bu ve bunun dışında ürün yelpazeniz ve hizmet verdiğiniz sektörler hakkında biraz bilgi verir misiniz? 

Onka her iki tarafı kapalı olan klemensi üreten Türkiye’de ilk firmadır. Bu konuda alanında bir ilke imza atmıştır. Klemensin her iki tarafının kapalı olmasının sağladığı avantajları sıralayacak olursak, ilk etapta daha iyi bir izolasyon sağlar. Dış etkenlerden dolayı bir klemenste herhangi bir sorun olması durumunda yanındaki klemense etki etmesi daha uzun sürecektir. Klemensin kapalı olması içindeki metal aksamın dökülmesini engeller, klemensin ters takılması durumunda kısa devre ihtimalini ortadan kaldırır. Tek tarafı açık klemenslerin tamamında yaşanan, klemens vidasını sıkarken klemensin sağa sola esnemesi bizim her iki tarafı kapalı olan klemensimizde yaşanmaz.
 
Klemensin dışında Onka’nınüretimini yaptığı birçok ürün kalemi bulunmaktadır. Bunların başında dağıtıcı üniteler, bakır bara alternatifleri, SKP Papuçlar, IP68 Polyamid Rakorlar soket Klemensler ve Buat Klemensleri gelmektedir.
 
İç piyasada klemenslerin devamında en çok ön plana çıkan ürünlerimizin başında dağıtıcı ünitelerimiz gelmektedir. Dağıtıcı ünite üretimi konusunda Türkiye’de ilk olmanın gururunu yaşamaktayız. Bu alanda ürettiğimiz ürünleri sürekli bir adım öne çıkarmak için AR-GEdepartmanımız çalışmalarını sürdürmektedir. Bakır bara alternatifleri, rakorlar, SKP papuçlar gibi birçok ürün pano içi aksesuarlar üretimini yaptığımız ürünler arsında yer almaktadır. Onka yeni yatırımları ile pano içi ve sıva üstü kablo kanalı üretimine başlamıştır.
 
Yurt dışında nasıl bir satış politikası izliyorsunuz? Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? 

Onka olarak dünyanın 55 ülkesine klemenslerimizi ihraç ederek ülkemizi yurt dışında gururla temsil etmekteyiz. Onka dış ülkelerde bayilik sistemi ile faaliyet göstermektedir. Her ülkede bir bayimizi destekleyerek ülkelerdeki faaliyetlerimizi bayiler üzerinden sürdürmekteyiz.
 
2014 nasıl bir yıldı sizin için? 2015 yılı ile ilgili yeni hedefler, projeler ya da yatırım çalışmalarınız var mı? Biraz bahseder misiniz?
 
2014 yılında Onka kendine oluşturduğu hedefler doğrultusunda başarılı bir yıl geçirmiştir. Her geçen yıl sürekli büyüyerek ve kendine bir şeyler katarak gelişen Onka oluşturduğu hedefler doğrultusunda emin adımlarla ilerlemektedir. 2014 yılında oluşan talepler doğrultusunda üretim parkurunu genişletme hedefindedir. Her sene ürün gamına en az 10-12 adet yeni ürün ekleyen Onka müşterilerinden gelen talepler doğrultusunda ürün gamını arttırarak ve yenileyerek yoluna emin adımlarla devam etmektedir.
 
1986 yılından beri edinmiş olduğumuz deneyim ve bilgi birikimlerimiz sonucu “Onka Elektrik Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi” olarak üretimde kalite, ekonomi ve hizmeti temel ilke olarak kabul etmiş olup, her geçen gün ürün portföyümüze yeni ürünler ekleyerek bugünkü ürün yelpazemize ulaşmış bulunmaktayız.
 
Tanıtım çalışmaları hakkında neler düşünüyorsunuz? Katılmayı düşündüğünüz fuarlar hakkında bilgi verir misiniz? 

Tüm dünyada sektörümüz ile ilgili olan tüm fuar organizasyonlarında stant açmak sureti ile yer almaktayız. Bu sayede gittiğimiz her ülke de ülkemizden ve Onka’dan bahsedilmesini sağlamaktayız.
 
AR-GE çalışmaları konusunda nasıl bir yol izliyorsunuz?

Onka ürün geliştirme konusunda çok ciddi adımlar atmaktadır. Enerjisinin önemli bir kısmını ürün geliştirmeye ayırmaktadır. Öncelikle AR-GE departmanımız ürün gamımızı tamamlama amaçlı olarak sürekli ürün gamımıza yeni ürünler eklemektedir. Bunların devamında da piyasada bilinen ve kullanılan ürünlere yeni özellikler ekleyerek bu ürünleri daha kullanışlı bir hale getirmek sureti ile son kullanıcının işini kolaylaştıracak ürünler geliştirmektedir.
 
Peki, Onka neden tercih edilmeli?  

Öncelikle yerli üretici bir firma olarak bu kadar çok çeşidi bir arada sunabilen çok fazla firma bulunmamaktadır. Bu doğrultuda müşterilerimiz aradığı birçok ürünü tek bir firmadan hizmet almak sureti ile temin edebilmektedir. Buda Onka’yı tercih sebebi yapmaktadır. 
 
Onkasertifika anlamında bir yeniliğe daha imza atarak sahip olduğu belgeler arasına UL sertifikasını da eklemiştir. UL sertifikası Amerika ve kanada bölgesinde talep edilen ve tüm dünyada uluslararası standartları simgeleyen sektörümüzde çok önemli bir belgedir. Sahip olduğumuz diğer sertifikaların bazıları, TSE, TSE-EX, CE, ISO, ROHS, GOSTR gibi belgelere de sahiptir.

 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • FEYDAŞ'dan Aglomer Makinesi

    FEYDAŞ'dan Aglomer Makinesi

    Aglomer Makinesi - Aglomer makinesi sıkma ve diğer kurutucu ürünlerden gelen plastikteki rutubet (nem oranını sıfıra indirerek, diğer hammaddelerle birlikte karıştırılarak hammaddenin yüksek oranda kaliteli ve homojen bir ürün olarak ortaya çıkmasını sağlayan çok kapsamlı bir makinedir.... Devamı »