Çarşamba , 24 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Ürünler / Değer Oluşturma Zincirinizi Akıllı Çözümlerle Donatın

Değer Oluşturma Zincirinizi Akıllı Çözümlerle Donatın

Clean Design (Temiz Tasarım) Ürünlerinden High-Speed Otomasyonuna Doğru

Değer Oluşturma Zincirinizi Akıllı Çözümlerle Donatın
Gıda sektöründe üretimde, dolum ve ambalajlamada hijyene önem verildiğinde birinci sınıf kaliteye ulaşılır. Festo ürünü müşteri ihtiyaçlarına özel çözümler hijyenik değer oluşturma zincirlerinde önemli bir faktör teşkil eder.

Otomatikleştirilmiş gıda üretiminde uygun maliyetli, yüksek hijyen standartlarına uygun çözümler anahtar konumundadır. Öte yandan ürün çeşitliliği, lezzet ve ambalaj gibi faktörler de gözardı edilmemelidir; bu faktörler tesisin kurulum süresi ve modüler özellikleri açısından belirleyici etkenlerdir. Bu yazıda, otomasyonun gıda üretimini nasıl daha güvenli ve verimli hale getirebileceğine yönelik bazı örnekler verilecektir. Otomasyon uzmanı bir kuruluşun hem proses hem de fabrika otomasyonu konusunda destek verebilmesi “tek elden alım” prensibi açısından uygulayıcı/işletmeci için avantajlıdır.
 
Proses otomasyonundan...

Üretim prosesi birçok farklı faaliyetten oluşur: Karışım oluşturma, karıştırma işlemi, sterilizasyon, pastörizasyon, homojenizasyon, filtrasyon, dozajlama, tartma, dolum işlemleri ve depolama. Otomasyon tüm işlemlerin aynı güvenilirlikte gerçekleşmesini temin eder. Yarı döner aktüatörler ve lineer tahrik sistemleri veya kılavuz entegreli, yer değiştirme kodlayıcı donanımlı DFPI serisi silindirler ile küresel ve kelebek valfler açılıp kapatılmaktadır. Bira imalathanelerinin birçoğunda çok sayıdaki pnömatik, yarı döner aktüatörlerin ve bunlara eklenen lineer tahriklerin kontrolü amacıyla fermentasyon ünitelerinde CPX valf terminali ile çeşitli hava şartlandırma üniteleri ve sensörlerle kombinasyon halinde paslanmaz çelik kaplar kullanılmaktadır.

... fabrika otomasyonuna

Gıda üretiminde, sıçrama bölgelerinde uygulanan otomasyon teknolojisi gıda ürününün kendisiyle temas etmez. Ama yine de korozyona dayanıklı bir malzeme ve dizayn şarttır, çünkü su, temizleme maddeleri veya gıdadan sızan damlalar tahrik sistemlerine, valf adalarına, yaklaşım sensörlerine ve bağlantılara, fitinglere zarar verebilir. Eğer kurulum konsepti dağınık esaslı valf adaları gerektiriyorsa, sıçrayan maddelere dayanıklı CDVI serisi temiz tasarım valf adaları ve müşteri ihtiyacına özel tasarlanmış CDSV serisi valfler korumalı kontrol kabinine ihtiyaç duymayacak tahrik sisteminin bitişiğine kurulabilir. Gerek ISO silindiri gerekse DSBF ve kılavuzlu DGRF sistemlerinin temizlenmesi çok kolaydır.

Modüler yapılı CDC serisi temiz tasarım silindirleri herhangi bir keskin kenarı veya köşesi bulunmayan bir tasarıma sahiptir; böylece artık maddeler, kir ve dolayısıyla mikropların, bakterilerin temizleme esnasında tümüyle bertaraf edilmesi sağlanır. İş parçalarının handlinginde artık DGRF serisi kılavuzlu silindirler artık yaygındır; bunların kuru contalı versiyonları da mevcuttur. Silindir yağlama maddesi ve contalar FDA sertifikalıdır. Yaklaşım sensörleri temizleme maddeleri, ısı ve küfe dayanıklıdır.

İnce hatlara sahip bir yıldız

CRDSNU serisi paslanmaz çelik silindir gıda sektörünün yıldızı konumundadır. Yumuşak bir biçimde yuvarlatılmış hatları sayesinde temizlenmesi temiz tutulması kolay olan bu ürünün PPS otomatik ayarlı son konum yastıklaması kurulumda önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlar.
CRDSNU özellikle somon ayırma makinelerinde kendini kanıtlamıştır. Tuzlu su ve balık artıkları yuvarlak silindirler için gerçek bir sınav niteliğindedir... Bu nedenle silindirler her gün kimyasal katkı maddeleri içeren temizleme maddeleriyle temizlenirler. Standart bir yuvarlak silindir bu ortamda birkaç hafta sonra işlevsiz hale gelirken CRDSNU bu ortamdan etkilenmez, aksine bu nemli ve tahriş edici ortam tam da “ona göre”dir.

Seç, contala, gönder

Tahrik sistemlerinin çetin ortam koşullarında arıza yapmamalarını garantilemek için Festo’nun modüler conta sistem yelpazesinden uygun contaları seçme olanağı mevcuttur. Bu yelpazede FDA ölçütlerini karşılayan, gıda sektöründeki uygulamalara ve normal temizleme işlemlerine uygun contalar yanı sıra yağlamasız işlemlere uygun contalar ve yoğun temizleme işlemlerinin de dahil olduğu aplikasyonlara uygun contalar yer almaktadır.

FKM contaları maksimum 120°C‘ye kadar ısıya ve asitlere dayanıklıdır. -40°C gibi düşük ısılara ve şeker kristallerinin de dahil olduğu aplikasyonlar için raspalar mevcuttur.

Ambalajlama hattı

Kapsamlı bir handling çözümleri programına sahip olan Festo, müşteriden müşteriye değişiklik arz edebilen ihtiyaçlara uygun, farklı tahrik sistemleri arasından seçme olanağını da sunuyor. Bu farklılıklar özellikle değer yaratma zincirinin gıda-dışı alanını teşkil eden son işlem aşamaları arasında yer alan malzeme nakli, ambalajlama, işaretleme/etiketleme, test ve gözetim/izleme işlemlerini kapsamaktadır. Festo uzmanları 30.000’den fazla ürün arasından size en uygun olan servopnömatik, elektriksel veya pnömatik tahrik sistemleri ile bunlara uygun kontrol, valf, sensör ve görselleştirme sistemleri sunabilmektedir.

Festo montaja hazır çözüm paketlerini tepeden tırnağına kadar hazır ve denetimden geçmiş olarak tedarik eder; tüm şema ve diyagramlar, kurulum verileri ve geniş kapsamlı fonksiyon ve sabit fiyat garantisi de tabii ki dahildir. Müşterilerimiz sadece bağlantıya, montaja hazır bir alt sistem almazlar; komple bir değer yaratma paketi edinmiş olurlar. Öte yandan komple çözümler hem müşterilerimizin personeli için daha az zahmet, daha basit bir satın alma prosedürü ve nihayet daha düşük proses maliyeti demektir. Festo Gıda Endüstrisi Birimi Başkanı Alexander Wagner’in sözleriyle ifade edersek: “Müşterilerimiz için koyduğumuz hedef: ’tak ve çalıştır’dır.“

İki handling sisteminin birbirinin tıpatıp aynısı olması pek nadir bir durumdur. Basit tut ve konumlandır/pick & place sistemlerinden lineer veya dirsekli kızak sistemleri, 3 boyutlu sistemler, “Tripod” milli kinematik robot sistemleri, yüksek hızlı sistemler ve müşteri ihtiyacına uyarlanmış tutma sistemlerine kadar her şey çok geniş bir yelpaze içinde yer almaktadır. Alexander Wagner’in meslektaşı Festo Endüstriyel Ambalajlama Birimi Başkanı Frank Schnabel’e göre “...müşterilerimiz bize gelir ve gerçekleştirmek istedikleri handling görevlerini tarif ederler. Biz de onlara direkt tesislerinin ilgili konumuna entegre edebilecekleri montaja hazır bir çözüm geliştirir ve tedarik ederiz. Karmaşık bir ürün seçme sürecine gerek kalmaz.”

Festo AG...

Küresel çapta faaliyet gösteren, bağımsız bir aile şirketidir. Merkezi Esslingen am Neckar/Almanya’dadır. Şirket 200’den fazla sektörde faaliyet gösteren 300.000 müşteriye pnömatik ve elektriksel otomasyon teknolojisi tedarik eder, ürünleri dünyanın 176 ülkesinde satılmaktadır. Festo dünya genelinde 59 ülke yerleşkesinde istihdam edilen 15.000’i aşkın çalışanlarının emekleriyle 2011 yılında 2,1 milyar € tutarında bir ciro gerçekleştirmiştir. Her yıl cironun %8,5’i ArGe faaliyetlerine ayırılır. Festo “öğrenen” bir kuruluştur; bu nedenle de cirosunun %1,5’ini eğitime ayırır. Ancak bu eğitim faaliyetleri sadece kendi çalışanlarına sunulmaz: Festo’nun eğitim birimi olan Festo Didactic GmbH müşterilerine, üniversite öğrencilerine ve çıraklara endüstriyel eğitim ve seminer programları sunmaktadır.
 
Küresel üretim ağı

Festo, Brezilya, Bulgaristan, Çin, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Macaristan, Hindistan, Singapur, İsviçre, Ukrayna ve ABD’de olmak üzere her biri belirli bir alanda uzmanlaşmış merkezlerinde pnömatik ve elektriksel tahrik sistemleri, valfler ve valf adaları, handling sistemleri, basınçlı hava şartlandırma üniteleri , sensörler, boru ve hortum sistemleri ve mikro sistem teknolojileri üretmektedir. Bunun yanında Brezilya, Almanya ve ABD’de Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması/ NAFTA ülkeleri ile Güney Amerika’ya yönelik “production on demand”, yani talep üzerine üretim esasına göre, müşteri ihtiyacına özel çözümler üretilmektedir.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR